fbpx

Pozor! Danes se izteče rok za zahtevo glasovanja po pošti!

Foto: STA

Danes se izteče rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz Slovenije na prihajajočih državnozborskih volitvah. To velja tako za volivce v bolnišnicah, zaporih, kot tudi v domovih za starejše, preko pošte pa lahko glasujejo tudi invalidi. 

Okrajni volilni komisiji lahko tako danes oskrbovanci v domovih za starejše, ki imajo drugje prijavljeno stalno prebivališče, volivci, ki se zdravijo v zdraviliščih ali bolnišnicah, in tisti, ki prestajajo zaporno kazen, sporočijo, če želijo glasovati po pošti na območju Slovenije. Na podoben način lahko po navedbah STA glasujejo tudi invalidi, če ti ob tem predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju invalidskega statusa. Pri tem pa je potrebno omeniti, da obvestilo invalida o stalnem glasovanju preko pošte velja vse do preklica.

Volišča bodo dostopna invalidom
Tako kot na ponovnem glasovanju na referendumu o drugem tiru, bodo tudi tokrat vsa volišča po Sloveniji imela dostop za invalide. Sicer pa lahko po pošti poleg prej naštetih glasujejo tudi tisti volivci, ki imajo stalni prebivališče v tujini. Teh naj bi bilo po navedbah notranjega ministrstva več kot 95.000. Tem volivcem se za glasovanje po pošti ni potrebno posebej prijaviti, saj gradivo že tako ali tako prejmejo po pošti. Obstaja pa tudi možnost, da ti na dan volitev 3. junija glasujejo na enem izmed 31 volišč, ki se nahajajo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Foto: iStock

Mogoče bodo tudi druge oblike glasovanja, saj bodo volivci lahko na dan volitev glasovali tudi zunaj okraja, kjer imajo stalno prebivališče. Vsi tisti, ki zaradi zdravstvenih težav ne bodo mogli do volišča, bodo lahko glasovanje opravili na domu. Seveda pa se je potrebno za takšno obliko glasovanja prijaviti, rok pa se izteče 30. maja.

N. Ž.