Pozor! Danes se izteče rok za zahtevo glasovanja po pošti!

Foto: STA

Danes se izteče rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz Slovenije na prihajajočih državnozborskih volitvah. To velja tako za volivce v bolnišnicah, zaporih, kot tudi v domovih za starejše, preko pošte pa lahko glasujejo tudi invalidi. 

Okrajni volilni komisiji lahko tako danes oskrbovanci v domovih za starejše, ki imajo drugje prijavljeno stalno prebivališče, volivci, ki se zdravijo v zdraviliščih ali bolnišnicah, in tisti, ki prestajajo zaporno kazen, sporočijo, če želijo glasovati po pošti na območju Slovenije. Na podoben način lahko po navedbah STA glasujejo tudi invalidi, če ti ob tem predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju invalidskega statusa. Pri tem pa je potrebno omeniti, da obvestilo invalida o stalnem glasovanju preko pošte velja vse do preklica.

Volišča bodo dostopna invalidom
Tako kot na ponovnem glasovanju na referendumu o drugem tiru, bodo tudi tokrat vsa volišča po Sloveniji imela dostop za invalide. Sicer pa lahko po pošti poleg prej naštetih glasujejo tudi tisti volivci, ki imajo stalni prebivališče v tujini. Teh naj bi bilo po navedbah notranjega ministrstva več kot 95.000. Tem volivcem se za glasovanje po pošti ni potrebno posebej prijaviti, saj gradivo že tako ali tako prejmejo po pošti. Obstaja pa tudi možnost, da ti na dan volitev 3. junija glasujejo na enem izmed 31 volišč, ki se nahajajo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Foto: iStock

Mogoče bodo tudi druge oblike glasovanja, saj bodo volivci lahko na dan volitev glasovali tudi zunaj okraja, kjer imajo stalno prebivališče. Vsi tisti, ki zaradi zdravstvenih težav ne bodo mogli do volišča, bodo lahko glasovanje opravili na domu. Seveda pa se je potrebno za takšno obliko glasovanja prijaviti, rok pa se izteče 30. maja.

N. Ž.

 • stajerc5

  Kaksna je moznost voliti, za Slovence prijavljene v tujini? Do danes nisem prejel nobene poste kot je bil obicaj!
  Stotisoce (100 000+ XY) nas je v tujini, in cakamo!!! Pozna nekdo zakon o terminih posiljanja volilnega materiala!??
  Se dogaja kaj namernega ali je Exel spet zajebal stvar!??

  • Marjan

   Tisti kateri imate stalno prebivališče v psihiatrični bolnici(tujina), nimate možnosti glasovanja, ker niste zmožni sprejemati takih odločitev. Svetujem vam, da si pogledati Zakon o mentalnih bolnikih.

   hahahahahahahahaahah

   • stajerc5

    Najlepsa hvala za odgovor. Odlicno, ker sem res iskal nekoga z izkusnjami…

 • garfi

  VOLITVE 3. JUNIJ – NUJNA NAPOTNICA !!!
  BANDITI “levica” SO UNIČILI IN IZROPALI ZDRAVSTVO !!!
  3x-8x so povečali čakalne vrste IN LJUDJE ZARADI TEGA UMIRAJO-evtanazija po leviČĆarsko !!!
  DOVOLJ “VLADAJO” 20 LET NA 50 PODLAGE !!!
  DOL S SMRTNO NEVARNIMI šarec-sd-smc-desus-l-bratušek-sloga-itd !!!
  GOR SlovenskeDomoljubneStranke !!!

 • garfi

  nevarnost štetja glasov pod komando udbomafije

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!