fbpx

Pozor: Poročanja medijev, kako do turističnih vavčerjev ne bodo upravičeni slovenski študenti in upokojenci, so ‘fake news’!

Foto: Printscreen

Osrednji mediji so tekom vikenda razširili novico okrog sprejemanja tretjega protikorona paketa. Natančneje, s svojim poročanjem so dali vedeti, kako do bonov za dopuste v Sloveniji naj ne bi bili upravičeni upokojenci in študenti. To novico so državljankam in državljanom podajali kot sveto resnico, čeprav zakon, ki je namenjen reševanju slovenskega turizma, še sploh ni bil sprejet in je šele v fazi priprave ter usklajevanja. Na zavajajoče poročanje je kritično opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša in ob enem ljudem svetoval, da naj za boljšo obveščenost raje spremljajo njegov Twitter profil. “Po najnovejšem predlogu #PKP3 so med upravičenci do vavčerja v višini 200 EUR za dopust v SLO tudi upokojenci, ki so vso življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni,” je danes sporočila predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksadndra Pivec.

V lažnem poročanju so se še posebej angažirali na POP TV. Ti so namreč tako na portalu kot v poročilih navajali trditev, da bomo očitno res dobili turistične vavčerje za preživljanje počitnic v Sloveniji, pri tem pa so navedli, kako naj bi bili do njih upravičeni le zaposleni in samozaposleni polnoletni državljani, upokojenci in študenti pa ne.

Novinarje, ki lažno poročajo Janša označil kot družbenopolitične delavce
Tovrstno poročanje so povsem nekritično povzeli številni mediji. Ko se je v povezavi s to temo na Twitterju vnela razprava okrog tega zakaj so nekateri upravičeni bo turističnih vavčerjev, drugi pa niso. Tako so se pojavili zapisi v smislu: “Ok, kaj je obrazložitev, da vavčerje dobijo zaposleni in samozaposleni, študenti in upokojenci pa ne? A ne bi vsi reševali turizma?”. Na zavajanja se je kritično odzval Janša in preko Twitterja dal vedeti, da naj ljudje raje berejo zapise na njegovem Twitter profilu, kot 24ur, pa bodo bolje obveščeni. “Zakon bo Vlada RS šele sprejemala. Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev,” je poudaril Janša in dodal, da so to le posamična mnenja, ki jih potem družbenopolitični delavci dalje širijo.

Zakonski paket še sploh ni bil sprejet
Na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta so bile predstavljene smernice za tretji protikoronski zakon, ki je ki so namenjen blažitvi posledic epidemije novega koronavirusa. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dal vedeti, da bo posebna pozornost namenjena subvencioniranju skrajšanega delovnega časa in turizmu. “Turizmu, ki velja za eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije, namerava vlada na pomoč priskočiti s posebnimi vavčerji, ki jih bo mogoče koristiti pri slovenskih turističnih ponudnikih,” je dejal Kralj.

Foto: epa/STA

Osrednji mediji so tukaj povsem neprofesionalno pristavili, kdo bo turističnih vavčerjev upravičen, čeprav zakon še sploh ni bil sprejet. Dejstvo je, da bosta posebni delovni skupini socialnih partnerjev, ki sta bili v petek ustanovljeni, danes uskladili ukrepe, ki bodo vključeni v tretji zakonski paket ukrepov. Vlada naj bi zakon potrdila v torek, ta pa bo nato nemudoma poslan v obravnavo v Državni zbor RS. Kljub tem dejstvom, ki so osrednjim medijem dobro znana, pa očitno nekateri mediji brezvestno širijo lažne novice, s čimer zavajajo državljanke in državljane.

Hana Murn