fbpx

Pozor: Tako je ustanovna članica SKD in NSi Lidija Drobnič že pred leti Toninove besede opisala kot sramotne in jih primerjala z izjavo o drugorazrednosti!

Predsednik KNOVS Matej Tonin trdi, da je bilo poročilo o arbitražni prisluškovalni aferi sprejeto soglasno, kar je Karla Erjavca spravilo v zelo neprijeten položaj. Foto: STA

Uklanjanje NSi režimu se ni začelo z nedavno napovedanim rebrandingom v sredinsko stranko, pač pa že pred leti, ko so se v ospredje prebili kadri, kot sta Novakova in Tonin. Slednji si je leta 2013 med drugim privoščil sramotno izjavo, v kateri je nerazčiščeno zgodovino in pretekle zgodbe opisal kot zanimanje ljudi, ki izvira iz njihovih osebnih travm. Ob tem se je oglasila ustanovna članica stranke in prva predsednica ženske zveze Drobničeva, ki je izjavo primerjala s tisto o drugorazrednosti, že leto pozneje pa ni bila več članica izvršilnega odbora stranke.

Uklanjanje Nove Slovenije – krščanskih demokratov (NSi) režimu in globoki državi se ni pričelo nedavno, pač pa že pred leti. Že leta 2013 so režimski mediji z Delom na čelu pozdravljali slovo od “dokaj radikalne politike”, s katero naj bi se NSi vrnila nazaj v parlament, takrat pa so se v ospredje poleg takratne predsednice Ljudmile Novak uspeli prebiti še nekateri kontroverzni kadri, kot je današnji predsednik stranke Matej Tonin, ki je nedavno napovedal premik stranke v sredino, saj naj bi bili levo od njih socialisti, “desno pa nacionalisti in zanikovalci globalnega segrevanja”.

V stranki že takrat razkol, zapustil jo je odvetnik Cerjak
Že takrat je bilo med člani izraženega mnogo nezadovoljstva nad smerjo, v katero se je pričela pomikati stranka, in septembra 2013 je iz nje izstopil odvetnik Radovan Cerjak. Tonin se je takrat cinično odzval, češ da gre za “nerealizirane želje” odvetnika, za Delo pa je izrazil tudi mnenje, da se morajo v stranki zanimati za prihodnost, ki zanima tudi mlade ljudi, nerazčiščeno zgodovino in pretekle zgodbe pa je opisal kot zanimanje, ki izvira iz osebnih travm ljudi. Takrat sicer niso izražali teženj po pomikanju v sredino političnega prostora, pač pa je Tonin kot moteče za nekatere opisal željo NSi, da bi ta postala najmočnejša stranka na desnici.

Nad Cerjakovim izstopom iz stranke je bila takrat osupla Mojca Kucler Dolinar, ki je za Reporter povedala, da ga ceni kot pravnika in človeka z razumnim pogledom na dogajanje v slovenski družbi, in je bila kritična do Toninove izjave: “Jaz zaradi tega nimam prav nobenih ‘osebnih travm’. Prav nasprotno. Spoznanje, da pošteno delo in resnica na koncu zmagata, mi daje moči za moj vsakdanjik. Pogosto pa opažam v pogovorih z mladimi, da je FDV odlično opravila svojo nalogo in pripomogla, da mnogi njihovi diplomati ne zmorejo več povezati vzrokov in posledic.” Takratni podpredsednik NSi Aleš Hojs je povedal, da je Cerjak vedno deloval v izrazito korist stranke in da je zanjo žrtvoval veliko časa.

Foto: posnetek zaslona

Ustanovna članica SKD in NSi Lidija Drobnič primerjala Toninovo izjavo z izjavo o drugorazrednosti
V omenjeni Toninovi izjavi za Delo se je prepoznala ustanovna članica SKD in NSI Lidija Drobnič, ki se je že v šoli pridružila organizaciji, ki je med dijaki in študenti širila demokratične ideje ter nasprotovala komunističnemu režimu in njegovi represiji. Tam je, kot navaja TV Slovenija, spoznala tudi svojega moža Antona Drobniča, prvega generalnega državnega tožilca po osamosvojitvi Slovenije. Režim je organizaciji prišel na sled in poleg Antona ter številnih drugih so aretirali in zaprli tudi Lidijo. V taborišču Verdreng, opuščeni kočevski vasi, je bila priča strahotnemu mučenju in poniževanju. Reporter je takrat navedel tudi njen odziv: “Izjava poslanca Tonina o izstopu odvetnika Cerjaka in njegovih ‘nerealiziranih željah’ je preveč žaljiva in nespodobna, da bi smela dobiti podporo v demokratični stranki. Usmeritev v širitev prostora je nejasna in nima nobene podlage v aktih stranke. Širiti se je treba v višino in ne v plehko širino.”

Lidija Drobnič na volilnem kongresu NSi na Vrhniki 29. novembra 2014. (Foto: STA)

Po kongresu leta 2014 Drobničeva ni bila več članica izvršilnega odbora NSi
“Prizadevanje za popravo krivic, ki jih je povzročila rdeča revolucija, označiti za osebne travme in pretekle zgodbe, pa je ogledalo za človeka brez sočutja za strašno gorje, ki je prizadelo in še prizadeva velik del naroda, zlasti tistega, ki voli Novo Slovenijo. Ta izjava je bolj sramotna kot tista o drugorazrednosti,” je še poudarila. Drobničeva, sicer prva predsednica ženske zveze, je tudi v nadaljevanju svarila, da se NSi odmika od preteklosti in pozablja na krivice, ki so se dogajale v obdobju totalitarizma, po kongresu konec leta 2014 pa ni bila več članica izvršilnega odbora. Tudi leta 2015 je na spominski slovesnosti v Verdrengu jasno opozorila, da “v Sloveniji ljudje čedalje pogosteje bolehajo za izgubo zgodovinskega spomina. Ta bolezen, hotena ali nehotena, je eden glavnih vzrokov za številne kršitve človekovih pravic”.

Rok Krajnc