fbpx

[Ekskluzivno] Prah in Kos: Z afero se sodelovanje ni končalo, javi se tudi za POP TV

Drago Kos in Robert Prah.

V mreži Draga Kosa, ki ni zastonj, ampak ji je razvpiti bivši predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) storitve plačeval, je tudi Roman Prah, ki je plačila dobival na račun pri Banki Celje. Pretekli teden smo razkrili, da je podjetje razvpitega Kosa R.U.R., ki je z državno NLB služilo neverjetnih 250 evrov na dan, pa pranja iranske teroristične milijarde v NLB ni odkrilo, plačevalo cel niz vidnih policijskih funkcionarjev, pa tudi lovskega inšpektorja. Odgovore iščemo tudi pri Dragu Kosu, ki rad nastopa v javnosti, a o ljudeh, ki jih najema njegovo podjetje, molči. Glede na podatke, s katerimi razpolagamo v uredništvu, ima Drago Kos odlične kontakte pri vehabijah v BiH, kjer njegovega sodelavca lokalni mediji povezujejo tudi s trgovanjem z orožjem.

Po aferaških letih v policiji je tudi v zasebnem poslu Drago Kos ostal sodelavec Romana Praha. Spomnimo se ju iz kriminalističnih časov, ko sta si pravila prikrojila po svoje in je novinar Tomaž Ranc po odločitvi vrhovnega sodišča dobil pravico do odškodnine, ker sta v zadevi Vič-Holmec kriminalista Kos in Prah leta 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na njegov mobilni telefon.

Mimogrede, kazensko ovadbo zoper oba je napisala Barbara Brezigar, njeno vložitev pa preprečila Zdenka Cerar, mati nekdanjega predsednika vlade, predsednika SMC Mira Cerarja. Kos in Prah sta ostala skupaj tudi na KPK. Prah je iz uprave kriminalistične policije za šest let odšel na KPK v času, ko ji je predsedoval Kos. Ko je bil Prah leta 2009 na KPK zaposlen kot višji svetovalec, je bil s strani vlade Boruta Pahorja imenovan v medresorsko delovno skupino in projektni svet za realizacijo projekta ustanovitve Nacionalnega preiskovalnega urada.

V skupino so nabrali pravi cvetober politično-policijskih kadrov, med drugimi so sodelovali nekdanji policist, danes župan z liste SD Aleksander Jevšek, bivši predsednik računskega sodišča, ki je na listi že pozabljene stranke Verjamem prišel v Evropski parlament, Igor Šoltes, tožilec Jože Kozina, ki ne skriva simpatij do stranke Levica, Andrej Plausteiner, ki je kot šef urada za preprečevanje pranja denarja v NLB gledal neznano kam, pa Drago Kos. Revizor komisije je bil državni sekretar z notranjega ministrstva iz časa, ko jo je vodila Katarina Kresal (LDS), kasneje pravosodni minister v vladi Mira Cerarja Goran Klemenčič.

Moški s platforme za spoznavanje
V zadnjih letih se Prah veliko giblje v tujini. Na eni od spletnih platform za spoznavanje MeetMe je ustvarjen profil z imenom Roman Prah, kjer je 52-letnik predstavljen kot prebivalec BiH.

Prah ima poleg obveznosti v BiH, kjer sodeluje pri projektih Transparency International v regiji, očitno obveznosti tudi v Turčiji, od koder se po potrebi javi tudi v informativni program televizije, kjer je šefica žena Draga Kosa Tjaša Slokar Kos, kot se je po Skypu julija 2016.

Leta 2017 se je na konferenci v Bejrutu celo pojavil kot predstavnik Turčije.

V letu 2018 se pojavlja kot vodja projektov za boj proti korupciji, ki jih za srbsko pravosodno ministrstvo financira EU. Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik