fbpx

Praksa Evropske Komisije in sodišča EU Vesela postavlja na laž: FIFA je že dolgo podjetje, objavljamo primer sodbe

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel (Foto: STA)

“Vsekakor je Svetovna nogometna zveza (FIFA) podjetje in torej ni zgolj neprofitna organizacija, kar nedvoumno izhaja iz primera Laurenta Piaua, kjer je sodišče izrecno ugotovilo, da je FIFA tako podjetje in da ustreza tudi definiciji združenja podjetij (isto naš Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-1)).  Torej, gre tako za uveljavljeno prakso Evropske Komisije kot sodišča EU,” nas je na zadrego predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela, ki ob visoki državni funkciji vsako leto pri FIFA zasluži še 202 tisoč evrov, opozoril bralec.

Na omenjenem primeru Laurenta Piaua bralec interpretira: “FIFA in nacionalne nogometne organizacije so tudi podjetja, ne samo športne organizacije. Glede na EU in slovensko definicijo podjetja (nastopanje proti plačilu, torej prodaja storitev in/ali blaga) – ZPOmK-1 – je že dolgo jasno, da je FIFA tudi podjetje. Posledično je navedba Vesela, da gre za neprofitno organizacijo ali čista laž ali resno nepoznavanje evropskega prava in sodne prakse. oboje je (lahko) razlog za krivdno razrešitev.”

Glede na preiskavo nekdanje ministrice za kmetijstvo zaradi medijskih objav o približno 400 evrih, gre namreč pričakovati, da bo KPK tudi na osnovi objav, ki jih zadnje tedne spremljamo o Veselu in njegovih 1.000.000 evrov, zoper njega sprožila preiskavo. Ta pa bi po mnenju pravnih strokovnjakov za Vesela pomenila še dodaten zaplet, za poslance pa izziv: “V skladu z 10. členom Zakona o računskem sodišču pa lahko predsednika Računskega sodišča, ki ne spoštuje zakona, predčasno razreši državni zbor na pobudo najmanj 15 poslancev.”

Bralec nas je opozoril: “Vesel razlaga, da je FIFA “neprofitna športna organizacija, ki ne opravlja pridobitne dejavnosti. Opravljanje obeh funkcij zato zakonsko ni sporno” obstaja pa že dolgoletna praksa sodišča EU, da gre za profitno organizacijo (opravlja dejavnost na trgu) ker je pač nogomet podvržen pravilom o prostem pretoku storitev in ljudi… Drugače povedano, gre za gospodarsko dejavnost!” Odločitev v primeru, na katerega opozarja bralec, si lahko preberete na povezavi: 48-Article Text-304-2-10-20071130

KPK ga je postavila na laž

Predsednik Računskega sodišča RS Vesel ni govoril resnice na razvpiti tiskovni konferenci dne 30. decembra letos. Na laž ga je postavila Komisija RS za preprečevanje korupcije (KPK), kjer so povedali, da leta 2014 in 2016 o spremembah premoženja ni poročal, čeprav je izjavil, da poroča vsako leto. Vesel pa je na tiskovni konferenci, ki se je zaradi njegove zamude pričela v sredo kako minuto po 14. uri, ob približno 14.20 dejal: “Prijavljam premoženje, absolutno vsako leto, komisiji za preprečevanje korupcije tudi navedem, v teh prijavah, da gre za te prejemke….”

Pol ure pred pričetkom Veselovega nastopa, točno ob 13.30, je KPK podala delni odgovor na zastavljen niz vprašanj:

Sporočilo KPK: Mnenja, na katerega se je skliceval Vesel, niso našli

Spodaj v celoti objavljamo obvestilo KPK:

Obvestilo Komisije v zvezi z dodatno dejavnostjo predsednika Računskega sodišča

Ljubljana, 30. decembra 2020 – Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) na podlagi medijskih objav in novinarskih vprašanj, ki jih je prejela v preteklih dneh, podaja pojasnilo v zvezi z mnenjem o nezdružljivosti funkcij in nasprotju interesov pri opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), ki naj bi ga Komisija pred leti izdala predsedniku Računskega sodišča.

Komisija v svojem dokumentarnem gradivu omenjenega mnenja ni našla, zato vsebine ne more komentirati. Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik Komisije Boris Štefanec.

V zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika Računskega sodišča je Komisija prejšnji teden prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. V tej fazi se zbirajo podatki, pojasnila in dokumentacija z namenom ugotovitve dejanskega stanja in morebitnih kršitev iz pristojnosti Komisije, na podlagi tega pa se odloči o nadaljnjih postopkih.

Pojasnjujemo še, da je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel Komisiji poročal premoženjsko stanje ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov Komisija ne more razkrivati.

Da mnenje, na katero se je za portal Siol skliceval Vesel, ne obstaja, so viri neuradno namigovali že dan prej.

Sara Kovač