fbpx

Prav neverjetno: SAZU in Konfederacija sindikatov javnega sektorja vlado silita v nezakonito delovanje!

Direktor UKOM Uroš Urbanija. (Foto: STA)

Nov teden, nova pisemska provokacija. Tokrat so v javnost pismo poslali podpisani člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije zopet zaradi t.i. “vladnega pritiska na neodvisno” delovanje STA. Težava je že od oktobra lanskega meseca v tem, da direktor STA Bojan Veselinovič noče predati dela dokumentacije lastniku, Uradu za komuniciranje oz. Vladi Republike Slovenije.

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) v dopisu SAZU opozarja na nesprejemljive prakse direktorja STA Bojana Veselinoviča, med drugim tudi na njegove posege v uredniško politiko agencije. V medijih so prebrali  zapis SAZU in KJSD v zvezi z dogajanjem na Slovenski tiskovni agenciji. Žal, njihove izjave niso niti prejeli niti ni objavljena na njihovi spletni strani sporoča direktor UKOM-a Uroš Urbanija.

Ne glede na to pa se vladi zdi potrebno, da osvetli nekatera dejstva. Presenečeni so nad obtožbami, češ da UKOM zaostruje napade na Slovensko tiskovno agencijo, ali da UKOM finančno izčrpava Slovensko tiskovno agencijo. Ne eno ne drugo ne drži, saj je UKOM glede na lanskoletno pogodbo poravnal vse svoje obveznosti do STA. Povsem drugače ravna direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič, katerega delovanje se zdi lastniku popolnoma nerazumljivo.

Kako lahko akademska sfera sili vlado v nezakonito stanje!?
Direktor STA Veselinović namreč vztrajno zavrača, da bi Vladi RS, ki zagotavlja mesečno financiranje STA v višini 169 tisoč evrov, predal dokumentacijo v zvezi s porabo davkoplačevalskega denarja. Če so v SAZU, cenjeni organizaciji prepričani, da lahko katera koli država znotraj EU kot 100 odstotna lastnica financira podjetje, pri tem pa ji direktor tega podjetja lahko zavrača možnosti vpogleda v finančno poslovanje samega podjetja, vlada prosi člane SAZU, da to sedanji vladi sporočijo. V tem smislu bodo na UKOM-u dopis Konfederacije javnih uslužbencev in članov SAZU razumeli kot pritisk na Vlado RS, da začne v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo delovati nezakonito in v nasprotju z vladavino prava. Ob tem še izpostavijo, da direktor Veselinovič na vse možne načine ovira tudi delo posameznih nadzornikov Slovenske tiskovne agencije, ki imajo sicer po zakonu ravno tako pravico dostopa do celotne dokumentacije.

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

Povsem napačno bi bilo tudi povezovanje uredništva STA z administrativno-upravnim delom STA. Urbanija opozarja podpisane, da se iz njihovega dopisa na trenutke lahko napačno razbere, da se Slovensko tiskovno agencijo enači preprosto z njenim direktorjem Bojanom Veselinovičem. Kar seveda ni res, STA ni zasebna agencija direktorja Veselinoviča, pozivanje direktorja k transparentnemu poslovanju pa nihče ne more razumeti kot napad na celotno agencijo. Razen če v enem izmed slovenskih sindikatov in organizacije SAZU menijo, da se direktorju STA Veselinoviču ne sme poslati nobenega dopisa, da se od direktorja Veselinovića ne sme zahtevati transparentnega poslovanja oz. da lahko direktor Veselinovič z davkoplačevalskim denarjem dela kar koli želi.

Pri vprašanju Slovenske tiskovne agencije tudi ne gre za vprašanje delovanja uredništva in novinarjev, saj trenutna vlada ni nikoli posegala v vsebinsko avtonomijo uredništva. Prav tako je administrativni del agencije zakonsko jasno ločen od uredniškega, kakršno koli povezovanje enega z drugim pa je poskus politizacije uredništva in novinarstva, ki se ga sicer ob prikrivanju svojega poslovnega delovanja v zadnjem času jasno poslužuje prav direktor STA Bojan Veselinovič.

Pritiski direktorja Veselinoviča nad urednikom Meškom povzročili hudo bolezen in nato smrt
V zvezi z direktorjem Veselinovičem je po mnenju direktorja UKOM-a potrebno izpostaviti še nekatera druga za novinarstvo zelo pomembna dejstva. Ko je leta 2009 vodenje vlade prevzela stranka Socialnih demokratov, je za direktorja Slovenske tiskovne agencije imenovala Bojana Veselinoviča. Eden izmed prvih ukrepov novoimenovanega direktorja je bil obračun s tedanjim odgovornim urednikom Borutom Meškom, ki je veljal za kritičnega novinarja do tedanje vlade. Na odgovornega urednika je direktor Veselinović  izvajal izjemne pritiske, zahteval od njega dnevna poročila o tem, kaj je delal, zaradi česar je odgovorni urednik kmalu hudo zbolel.

Pokojni novinar Borut Meško (Foto: STA)

Ne glede na bolezen je Veselinovič s pritiski nadaljeval in mu dobesedno na bolniško posteljo poslal odpoved delovnega razmerja, nekaj mesecev za tem pa je gospod Meško umrl. Verjetno se bodo v SAZU strinjali, da je takšno ravnanje direktorja Veselinoviča zavržno, hkrati pa je bila odpoved delovnega razmerja za odgovornega urednika jasno opozorilo drugim novinarjem, kaj sledi, če bi si drznili kritično poročati. Veseli bomo, če bodo vladi RS sporočili, ali njihova cenjena ustanova podpira tovrstna ravnanja, ki se zdijo sedanji vladi popolnoma nesprejemljiva.

Poleg zgoraj navedenega so bili v zadnjih dneh javno objavljeni tudi dopisi direktorja Veselinoviča, namenjena uredništvu STA, ki jasno presegajo njegove pristojnosti in kažejo na vmešavanje v uredniško politiko, s tem pa tudi kršenje zakonsko določenih omejitev direktorja STA. Tako v enem izmed dopisov direktor po objavi novice iz novinarske konference opozicijskega poslanca zapiše: “Res je tudi, da poslanci lahko govorijo kar hočejo in imajo za to vse pravice, pa še plačani so med drugim za to, a to ne more biti argument za to, da objavimo tekst, v katerem piše, da je ‘ta in ta nekaj dejal’.” Ali v drugem zapisu: “Zanima me torej, ali ste ob tej navedbi poslanca Černača to, o čemer govori, tudi preverjali pred objavo.” V kolikor vaša cenjena ustanova podpira tovrstne pritiske na novinarje in zlorabo pooblastil, naj vladi prosim sporočijo.

V nasprotju s kakršno koli poslovno etiko je, da direktor kot talce za prikrivanje svojih poslovnih praks izrablja zaposlene na Slovenski tiskovni agenciji s sporočili, češ da ne ve, ali bo Slovenska tiskovna agencija dočakala 30. obletnico delovanja. Ob dejstvu, da so za STA zagotovljena sredstva, so tovrstna sporočila zaposlenim nesprejemljiva in razumljivo med zaposlene vnašajo strah. Prav zato direktor UKOM-a Urbanija upa, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi, odgovornostjo in pooblastili ukrepal tudi nadzorni svet STA.

Kot se je izkazalo, pa je RTV navajal v svojih poročilih napačno institucijo. V tem primeru je vladni pritisk na STA očital Znanstveno raziskovalni center SAZU – ZRC SAZU, in ne Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Gre za dve različni in neodvisni instituciji. Po odzivu UKOM-a na SAZU se je odzval njihov predsednik Peter Štih, ki pravi, da je RTV navajala napačno institucijo, nakar so se na RTV za napako opravičili.

Luka Perš