fbpx

Pravica na preizkušnji: Bo Jankovića znova rešil status nasprotnika politike Janeza Janše v eni najodmevnejših korupcijskih afer?

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

23. novembra 2021 se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani začela glavna obravnava proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v primeru Stožice. Specializirano državno tožilstvo Jankoviću v obtožnici očita zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja športno-trgovskega centra, ostalim obtoženim pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju. Vsi obtoženi pričakovano zanikajo krivdo. Bo Janković tokrat v primeru Stožic – simbola korupcije, bančne luknje, opeharjenih podizvajalcev – odnesel celo kožo, ker je vidni nasprotnik Janeza Janše? Sodišče ima tokrat edinstveno priložnost, da si povrne ugled in dokaže, da ni podrejeno nedotakljivi tranzicijski levici.

Po besedah tožilke Blanke Žgajnar specializirano državno tožilstvo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita, da je zlorabil uradni položaj in omogočil pridobitve velike protipravne premoženjske koristi. Pri tem naj bi po poročanju STA v obtožnici pisalo, da so Jankoviću pri njegovem početju pomagali še Marko Kolenc iz občinskega oddelka za šport, direktor projekta gradnje športnega parka Stožice Andrej Lavrič, nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej ter Zlatko Sraka in Uroš Ogrin iz družbe Grep.

Tožilstvu se zdi sporna sklenitev pogodbe med občino Ljubljana in Grepom za najem 2.500 parkirnih mest v okviru centra za okoli 1,8 milijonov evrov na leto. Ta pogodba naj bi po očitkih tožilstva podjetju omogočila izpolnitev pogojev bank za pridobitev prve in druge tranše posojil v skupnem znesku 87,9 milijonov evrov. Tožilstvo je mnenja, da je bil namen podpisa pogodbe zgolj zagotoviti Grepu izpolnjevanje pogojev bank, saj naj nobeno od občinskih podjetij ni potrebovalo toliko parkirnih mest.

Soobtožena Zoran Janković in Roman Jakič (Foto: STA)

Napihnili stroške za 2,2 milijona evrov
Janković naj bi po trditvah specializiranega državnega tožilstva v zahtevi ministrstvu za šolstvo in šport v zahtevi iz leta 2010 za sofinanciranje večnamenske dvorane stadiona zatrdil, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu opravljena. Občina je zaradi tega od države prejela 9,4 milijona evrov. Osem milijonov evrov je bilo evropskih sredstev, 1,4 milijonov evrov pa je šlo iz državne blagajne. Poleg naštetega naj bi bili uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini 3,4 milijona evrov, čeprav naj bi se občina po navedbah tožilstva glede jame že sodno poravnala z družbo SCT. Tožilstvo vztraja, da je bilo v prijavi MOL na ministrstvo za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih.

Predobravnavni narok za ljubljanskega župana Zorana Jankovića in osem soobtoženih v primeru očitanega oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi Stožice (Foto: STA)

“Soobtoženim in meni se dela velika krivica – vsi so stali za svojimi dejanji. Končna zgodba Stožic, ki bi lahko bile zelo uspešen projekt, če banke ne bi ustavile financiranja, je v tem, da imamo stadion in dvorano, podjetje Grep in njegov ustanovitelj Gradis Energoplan sta v stečaju, nekdanja direktorja teh družb sta v osebnem stečaju. In mi v javnem sektorju naj bi bili krivi, da smo nekomu v zasebnem sektorju nekaj omogočili. Omogočili, da je šel v stečaj? Ta zgodba je popolnoma brez osnove,” je v izjavi za medije dejal Janković. Ljubljanski župan vztraja pri tistem, kar je v svoj zagovor povedal že med preiskavo marca 2015. Po njegovem prepričanju bo dokazni postopek pokazal absurdnost in pravno zgrešenost vseh postopkov. Ob vsem tem je absurdno, da kljub v nebo vpijočim primerom župan Janković še vedno ostaja sodno nedotakljiv.

Tožilstvo spremenilo obtožnico
Janković je ravno tako izpostavil, da je tožilstvo od zahteve za preiskavo spremenilo očitano kazensko dejanje. Sprva je šlo za preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ter goljufijo na škodo EU. Ravno tako je zavrnil navedbe tožilstva o nepotrebnosti parkirnih mest. Ta so za izvedbo prireditev v Stožicah še kako potrebna, a se po Jankovićevih besedah ta pogodba ni nikoli realizirala. Ob tem pa je Janković še omenil, da v zvezi s sporno gradbeno jamo tožilstvo že vodi posebni postopek. Jankoviću za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic grozi zaporna kazen od enega do osmih let zapora.

Do glavne obravnave je prišlo več kot devet let po opravljenih hišnih preiskavah. Oktobra 2020 je zastaralo kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin proti peterici Jankovićevih soobtoženih. Prvi predobravnavni narok je sicer bil razpisan že decembra 2018, poroča RTV Slovenija, vendar so obtoženi dosegli menjavo sodnice, zatem pa je tožilstvo brez uspeha skušalo prenesti zadevo na drugo sodišče. Z drugimi besedami, tožilstvo je zapravljalo čas. Obravnava se bo nadaljevala 14. decembra 2021.

Ivan Šokić