Pravnik Avbelj o Golobovem prikrivanju seznamov “za odstrel”: Če so informacije javnega značaja, morajo biti dostopne javnosti

Pravnik dr. Matej Avbelj. (Foto: STA)

“Če je informacijska pooblaščenka dala takšno odločbo, potem je potrebno tej odločbi slediti. Če pa se zavezanec s tem ne strinja, lahko uveljavlja sodno varstvo,” je glede prikrivanja Golobovih “kadrovskih seznamov za odstrel” jasen pravnik Matej Avbelj. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je po poročanju Siola dejala, da gre za informacije javnega značaja. Kot takšne pa morajo biti dostopne zainteresirani javnosti. 

Po poročanju Siola so imela ministrstva do torka čas, da vladi Roberta Goloba posredujejo listo javnih uslužbencev, zaposlenih od 1. 1. 2020, ki so od tega datuma napredovali oziroma bili premeščeni. V primeru “seznamov za odstrel” je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik sicer že ugotovila, da gre za informacije javnega značaja. Prav zato smo na Nova24TV na vlado naslovili prošnjo, da nam dokumentacijo posredujejo.

Javnost je brez dvoma zainteresirana za njihovo vsebino. Na Siolu so na svoje lastno poizvedovanje prejeli sledeč odgovor Urada vlade za komuniciranje: “Ko se bo vlada seznanila s končnim poročilom, bo z ugotovitvami tega poročila seznanila tudi javnost.” Toda zakon o dostopu do informacij javnega značaja je jasen.

Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). (Foto: posnetek zaslona)

Kot so še navedli pri Ukomu, je “izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks, in to potem ustrezno sanirati”. Prav tako so še pojasnili, da namen vlade ni pavšalno spreminjanje posameznih kadrovskih odločitev, opravljenih med 1. 1. 2020 in 1. 6. 2022. Ravno tako naj ne bi bil namen po nepotrebnem izpostavljati uslužbence javnega sektorja.

https://twitter.com/vladaRS/status/1534851028335706112

Nekdanji minister Virant: seznami dišijo po revanšizmu
Zadevo je za Siol komentiral tudi nekdanji notranji minister Gregor Virant: “Takšen sklep nima ne pravne podlage ne smisla. Kaj pa bodo ministri počeli s takimi seznami?” Če obstajajo sumi o nepravilnostih v postopkih zaposlovanja, lahko minister aktivira službo za notranjo revizijo ali pokliče upravno oziroma proračunsko inšpekcijo. Če so na ministrstvu uslužbenci (iz kateregakoli obdobja), ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jih lahko ministrstvo po relativno preprostem postopku odpusti.

Foto: STA

Seveda pa minister ne more že prvi dan vedeti, kdo slabo dela. Poleg tega se minister ne ukvarja z vsakim zaposlenim na ministrstvu, obstaja namreč struktura menedžmenta, v kateri ima vsak svojo vlogo. “Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade, pa tudi odraz neznanja.”

Domen Mezeg