fbpx

Odvetnik Terpin: Vlada želi protestnikom izpolniti obljubo, ki je v nasprotju z zakonom!

Damijan Terpin (Foto: STA)

“Od vlade, ki je napovedovala velikanske spremembe v korist vseh državljanov, nismo pričakovali ukrepov, ki so v korist le peščici privilegirancev. Izkazalo se je, da ti lahko kršijo zakon, pa se jim nič ne bo zgodilo,” je amnestijo zoper protestnike komentiral odvetnik Damijan Terpin. Nekdanji minister Aleš Hojs pa je nad potezo svoje naslednice – Tatjane Bobnar – šokiran.

Vlada Roberta Goloba je na predvolilnih soočenjih napovedovala velike družbene spremembe, a začela je precej klavrno. Prve dni nove vlade sta zaznamovala kadrovski cunami, ki je naplavil številne že odpisane politične kadre in ustvarjanje nevarnih pravnih precedensov. Nova vlada se je namreč odločila izpeljati obljubljeno amnestijo prekrškov in glob, izrečenih petkovim protestnikom v času prejšnje vlade. Kot je v dominantnih medijih dejala Dominika Švarc Pipan, želijo na ministrstvu za pravosodje vladi predlagati revizijo vseh vladnih odlokov, ki so bili sprejeti za obvladovanje epidemije. Namen revizije bo presoditi, kateri prekrški so bili ugotovljeni na podlagi ustrezne pravne podlage in kateri ne. Formalnemu procesu naj bi sledila amnestija za tiste, ki naj bi bili po njihovi presoji krivično sankcionirani.

Ob procesu odprave prekrškovnih postopkov in ponekod že izrečenih glob pa vzporedno poteka tudi proces umika odškodninskih tožb, vloženih proti organizatorjem takratnih protivladnih protestov. Kot vemo, so bili protesti pogosto nasilni, udeleženci shodov pa so za sabo pustili oprijemljivo materialno škodo. Na podlagi nastalih stroškov, povezanih z varovanjem protestov, so bile vložene odškodninske tožbe, ki pa očitno ne bodo doživele sodnega epiloga. Notranje ministrstvo pod vodstvom Tatjane Bobnar je namreč umaknilo soglasje k tožbam, ki jih je zoper organizatorje vložila policija. Vlada bo tako stroške preložila kar na davkoplačevalce, tudi tiste, ki se s protesti niso niti najmanj strinjali.

Ali gre pri obeh primerih za neke vrste zahvalo protestnikom, za pomoč pri ustoličenju vlade Roberta Goloba, smo povprašali prejšnjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je povedal naslednje: “Ne gre zahvalo, gre za poplačilo, na tak način se jim bo vlada finančno oddolžila oz. finančno poplačala njihovo delo. Tisti, ki so spremljali proteste, so videli številne transparente, tiskovine, ki so se širile med udeleženci, in vse to je potrebno poplačati.” Minister je bil sicer kritičen do nove notranje ministrice. Trdi, da je samovoljni umik soglasja k tožbam, vloženim proti organizatorjem protestov, šokanten.

Damijan Terpin: “Vladno namero bi morala z vso resnostjo obravnavati komisija za preprečevanje korupcije”
Goriški odvetnik Damijan Terpin vladno namero ocenjuje kot svojevrstno, polno korupcijskih tveganj: “To je enako, kot da bi v Piranski zaliv spustil eno tono nafte. Policija bi ugotovila prekršek, naftni madež bi se nato čistil 14 dni, za ceno milijona evrov, naslednja vlada, z novim ministrom na čelu, pa bi dejala, da odškodnine ne bo treba plačati, ker je povzročitelj pač naš prijatelj.” Goriški odvetnik je ob tem spomnil na predvolilne obljube trenutnih koalicijskih partnerjev, ki so takrat še potencialnim volivcem obljubljali amnestijo v primeru, da se bodo dokopali do oblasti. O tem je povedal: “V trenutnem pravnem okvirju gre za izredno sumljivo potezo, ki bi jo morala z vso resnostjo obravnavati komisija za preprečevanje korupcije. Ta vlada jim je to obljubljala, sedaj pa želi izpolniti obljubo, ki je v nasprotju z zakonom.” Po odvetnikovem mnenju je vlada Roberta Goloba tako že z enim svojih prvih ukrepov povsem povozila svoje predvolilne obljube o pravni državi.

Vlada Roberta Goloba tako že z enim svojih prvih ukrepov povsem povozila svoje predvolilne obljube o pravni državi. (Foto: STA)

Odvetnik je komentiral tudi nedavno potezo ministrstva za notranje zadeve, ki je umaknilo soglasje za odškodninske tožbe, vložene proti organizatorjem protestov. Nova ministrica Tatjana Bobnar je potezo v medijih sicer skušala upravičiti – kakor da za odškodninske tožbe naj ne bi obstajal pravni temelj in da so bili prekrški že sankcionirani z naložitvijo prekrškovnih glob. Terpin se z ministričinim mnenjem ne strinja. Pravi, da če je bil prekršek pravnomočno ugotovljen in posledično globa naložena, je to pomenilo, da je za globo obstajala pravna podlaga, prav ta pravna podlaga pa je nato temelj za odškodninsko tožbo. Opozarja tudi na logično pomanjkljivost, namreč če pravna podlaga ne bi obstajala, potem vlada tudi ne bi potrebovala napovedanega novega zakona, na podlagi katerega nameravajo razglasiti amnestijo za prekrške in odškodnine.

Nevarni precedens
Na vprašanje, ali gre pri t. i. amnestiji za nevaren precedens, je goriški odvetnik odgovoril, da bi se ta poteza vlade lahko razumela predvsem kot nevaren signal ostalim državljanom, ki bi se lahko tako požvižgali na predpise in zakone, saj bi lahko računali na to, da jih bo naslednja vlada preprosto izbrisala. Ob tem komentira: Od vlade, ki je napovedovala velikanske spremembe v korist vseh državljanov, nismo pričakovali ukrepov, ki so v korist le peščici privilegirancev. Izkazalo se je, da ti lahko kršijo zakon, pa se jim nič ne bo zgodilo. 

Sara Kovač