Prazne obljube ministra Šabedra in populistični ukrepi: Poglejte, kako je srednjim medicinskim sestram onemogočil, da bi opravljale svoje delo!

Minister za zdravje Aleš Šabeder (printscreen: RTV Slovenija)

Minister za zdravje ima ambiciozne načrte za letošnje leto. Poudarja, da morajo biti sprejete rešitve v zdravstvenem sistemu strokovne in ne populistične, njegova ideja strokovnosti pa je populistično metanje še več denarja v zdravstvo. A kot vedno ostaja pri praznih obljubah. Z več denarja v zdravstvo za krajšanje čakalnih dob sta poskušala že nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin. 

Eno leto vlade Marjana Šarca, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in nadkoalicijska Levica, a še vedno nobene reforme. Zdravstvo, tako kot že vrsto let, ostaja v krizi. Ministri za zdravje se menjajo, težave pa se samo stopnjujejo.

Vedno daljše čakalne dobe, ki pestijo imetnike zdravstvenega zavarovanja, se ohranjajo ali še daljšajo. Zdravniki so vedno bolj obremenjeni, zdravstvenega kadra primanjkuje. Zdravstveni delavci dajejo odpovedi in iščejo delo v tujini. Tam imajo boljše pogoje dela.

Postavljanje novih birokratskih ovir
Na Nova24 TV že dalj časa opozarjamo na vrsto nepravilnosti v zdravstvu. Zdaj na to opozarjajo tudi sami zdravstveni delavci. Kot so sporočile medicinske sestre z intenzivne terapije v šempetrski bolnišnici, se srečujejo “s pravnim nonsensom ob uveljavitvi kompetenc za delo, ki jih je podpisal minister za zdravje maja letos”.

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin, predsednik vlade Marjan Šarec in takratni generalni direktor UKC Ljubljana ter trenutni minister za zdravje AleŠ Šabeder.

Šempetrske medicinske sestre opozarjajo, da predvsem srednje medicinske sestre ne vedo več, kaj bodo sploh še smele delati, predvsem zato, ker določenih nalog, za katere so dejansko usposobljene in so jih več desetletij lahko opravljale, po sprejetju odloka ministra Aleša Šabedra ne smejo več opravljati.

To pa je ravno nasprotno od tistega, kar obljublja Šabeder. Sam namreč po poročanju STA ni zadovoljen z razrezom proračuna za prihodnji dve leti, po katerem bo zdravstvu samo v prihodnjem letu pripadlo 197 milijonov evrov. Šabeder jadikuje, da je zgolj 19 milijonov evrov namenjenih investicijam.

Nikoli dovolj denarja
Investicije so v tem primeru sopomenka za obnovo dotrajanih prostorov ter nakup preplačane zdravstvene opreme. Pri tem se vedno zgolj opozarja, kako zdravstvene ustanove delujejo z izgubo. Pozablja pa se, v kolikšni meri bi lahko te izgube, ki segajo v milijone evrov, sanirali samo z učinkovito rabo razpoložljivega zdravstvenega osebja. Slovenija, po drugi strani, sledi nemški banalnosti, kjer medicinska sestra na koncu ne sme več niti vzeti krvi pacientu. Namesto medicinskih sester to počnejo študenti medicine.

Minister za zdravje Šabeder na nacionalni televiziji koncesionarje okrivil za razpad zdravstvenega sistema, v resnici zaradi koncesionarjev sploh še deluje

Kot kaže, Slovenijo čaka podobna prihodnost, le da bodo nepotrebne birokratske spremembe spet najbolj udarile ravno po pacientih in dolžini čakalnih vrst. Namreč, če so medicinske sestre, ki že več kot deset let opravljajo določene naloge, odstranjene s teh nalog, pomeni, da se ustvarja umetna vrzel.

Ugibamo lahko, da ko bo vrzel postala še bolj opazna, pa bo minister Šabeder za reševanje le-te predlagal nič kaj populistično metanje še večjih količin davkoplačevalskega denarja v zdravstvo. Kot da bi sobni rastlini odrekel vodo in jo začel obmetavati z denarjem. Rastlina se bo še vedno sušila, tako kot se bodo čakalne vrste v slovenskem zdravstvu še vedno daljšale.

Šabeder obljublja nov prispevek
V skladu s tem načinom razmišljanja minister Šabeder do začetka leta 2020 obljublja nov zakon o dolgotrajni oskrbi, pri čemer bo po Šabedrovem mnenju “potreben nov prispevek”, poleg tega pa so v pripravi spremembe pri vodenju javnih zdravstvenih zavodov. Šabeder razmišlja tudi o združevanju bolnišnic.

Poslanke SDS razkrinkale načrte bodočega ministra: Šabeder se bo o veliko stvareh v zdravstvu še pustil podučiti, delal bo analize …

Z drugimi besedami, račun bodo spet v imenu narodovega blagra izstavili davkoplačevalcem, medtem ko bodo pacienti v novih združenih bolnišnicah izpostavljeni še daljšim čakalnim vrstam.

Ivan Šokić

 • Svoboda

  Dokler bodo klovni vladali ne bo nic boljse

 • Franjo Trojner

  Šabeder, da bo rešil zdravstvo??? Uuuuaaaahahahahahihihihiiiheheheeeiuuuuuaaaahahaha. Hm, toto seme nikoli ne bo vzklilo.

  • Branislav Valter

   Pridite v ZDA
   Ce prodaste vse bo dovolj za kak teden bolnisnicnega zdravljenja

 • Branislav Valter

  Le zakaj je Josip Broz imel neomejeno oblast?
  Zato ker je imel neomejeno podporo komunistov. Strik so mu drzali ugledni clani ZK kot JANSA, ZVER, GORENJAK, VASLE in drugi konvertiti…
  POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA!!!

 • Branislav Valter

  Pridite v ZDA
  Ce prodaste vse bo dovolj za kak teden bolnisnicnega zdravljenja!!!

 • if

  “Šabeder je nesposoben človek”, je izjava osebe, ki ga osebno pozna iz službenih zaposlenih pri isti hiši.

  Takega človeka nastavi nadrejeni, ki je hkrati nekoliko manj nesposoben človek.

 • GverilaStyle

  Papki sami Papki….kam se bodo razbežali?!!!

 • Andrej

  Skrajševanje čakalnih vrst so prazne obljube, pesek v oči, kar ljudstvo rado sliši. In to Šarec kot Serpentinšek zelo dobro zna. Govoriti, kar ljudje radi poslušajo.

  Čakalnih vrst se ne krajša z denarjem, ampak z reorganizacijo. Tega pa komunisti definitivno ne znajo. Nikjer po svetu. Primerjava z rožo je odlična.

  Butastemu ljudstvu je pa res lahko vladati.

  • Vera

   Na lestvici “priljubljenosti” je Šabeder uvrščen zelo visoko,toda nihče ne ve zakaj.

   • Andrej

    Saj pravim, ljudje radi poslušamo pravljice. Dobre pravljičarje tudi nagrajujemo.

    • Vera

     “Poslušajo,nagrajujejo”,toda nimajo pojma zakaj se gre .

     • Andrej

      Točno. In ravno to je največji, grozljiv uspeh komunistov.

      Kako grozljiva je sposobnost komunistične propagande se vidi v tem, da je ljudstvo pripravljeno odpustiti komunistom prav vsa genocidna, zverinska in druga dejanja, še oprostiti se jim ni treba. Po drugi strani pa je ljudstvo prav pikolovsko natančno pri komunističnih nasprotnikih. Vsako najmanjšo napako kaznuje, kritizira, povzdigne do neba in je ne pozabi nikoli.
      Da bi komunisti dosegli ta namen vedno najdejo koga, ki “bere berila”, krščuje otroke in podobno in jih v svojem imenu postavljajo za vladarje. Rezultat je vedno isti: nateg naroda.
      Da se narod slučajno ne bi zavedel svojih krščanskih korenin, ki s svojimi vrednotami razkrivajo komunistično laž, so pripravljeni uvoziti Islam in skupaj uničiti krščanstvo. Vse, popolnoma vse za ohranitev oblasti. Dovoljena so vsa sredstva.

 • Skrajno Desni

  Čisti dokaz da v Slovenski vladi prav nihče nima jajc sami pedri žalostno.

 • Janez Kepic-Kern

  Upam,
  da je v naših slovenskih ZDRAVSTVENIH DOMOVIH – VSE OK.
  Zdajle
  – namreč odhajam na en reden pregled – krvi. Lep dan vsem. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE HLAPČEVSKA GOLAZEN NA OBLAST

 • Slovenec 33

  Ja kaj ste pa pričakovali od klovna, osemenjevalca, šivilije, kolobarnika, ki jim je glavni cilj uničenje vsega, kar je slovensko.

 • Janez Kepic-Kern

  Danes sem bil
  v
  t.i. REFERENČNI AMBULANTI.
  Take ambulante – so kar OK novejša oblika dela.
  Referenčna ambulanta razbremeni – IZBRANEGA OSEBNEGA ZDRAVNUIKA
  rutinskih oregledov: EKG, KRI VODA ITD.
  To zdaj opravijo v t.i. REFERENČNI AMBULANTI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!