Preberite devet norih levičarskih napovedi: Ker je odpravljena t. i. spletna nevtralnost, nas čaka konec demokracije in začetek vojne

Slika je simbolična (Foto: iStock)

V četrtek je ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) pričakovano odpravila t. i. spletno nevtralnost, ki je velikim ponudnikom interneta onemogočala diskriminacijo ponudnikov vsebin, višanje cen in upočasnjevanje povezav. O tem so glasovali, izid je bil trije republikanci proti dvema demokratoma. Levičarji to dejanje, ki naše uporabe interneta ne bo prav v ničemer spremenilo, opisujejo kot konec sveta. Preberite njihove nadvse smešne napovedi, ki naj bi nastale zaradi odprave spletne nevtralnosti. Med drugim celo brezglavo napovedujejo, da bo to vodilo v konec demokracije in začetek vojne.

Nevtralnost omrežja, interneta oziroma spletna nevtralnost je načelo, ki določa, da morajo ponudniki internetnih storitev omogočiti dostop do vseh vsebin in aplikacij ne glede na vir in brez dajanja prednosti ali blokiranja določenih izdelkov ali spletnih strani. Zagovorniki razveljavitve, vključno s predsednikom FCC Ajitom Paijem, pravijo, da je bila spletna nevtralnost nujna reforme, piše Breitbart. Pai je dejal, da leta 2005, ko je Obamova administracija uvedla spletno nevtralnost, za to ni bilo nobene utemeljitve. “Internet leta 2005 ni bil v okvari,” pravi. “Sploh ni bilo tržnega neuspeha, ki bi opravičil to dejanje.”

Nasprotniki razveljavitve trdijo, da to daje ponudnikom internetnih storitev več moči, saj bodo zdaj lahko dali prednost lastnim vsebinam. To lahko storijo tako, da se bodo na primer videoposnetki na kanalu YouTube nalagali počasneje, nekatere druge vsebine pa hitreje. To so navadne izmišljotine in nora namigovanja levičarjev, njihova črna predvidevanja pa se nikakor ne bodo mogla uresničiti, saj bo moral vsak ponudnik internetnih storitev svoja dejanja javno objaviti. Če bodo kljub vsemu zavirali nalaganje drugih vsebin in tako prelomili načelo, bodo kaznovani.

Gre za povsem racionalno odločitev, ki pa naše uporabe interneta ne bo spremenila. No, potem pa se tukaj pojavijo levičarji z naslednjimi izjavami:

1. “To je konec interneta, kot ga poznamo.”
Konec interneta, kot ga poznamo,” je eden izmed najbolj banalnih naslovov, ki so ga objavili na CNN. Spletna nevtralnost je bila uvedena komaj leta 2015, torej je trajala zgolj dve leti.

Foto: PrintScreen

2. “S koncem spletne nevtralnosti bodo utišali geje in marginalne skupnosti.
Internetni ponudniki, kot vemo, imajo tri glavne skrbi: širokopasovno infrastrukturo, uporabo pasovne širine in, seveda, po mnenju levičarjev, vrsto genitalij, ki jih ima vaš partner. Da, tako deluje kapitalizem. Na Twitterju je mogoče zaslediti objave o tem, kako želi Trumpova administracija s tem utišati  že tako marginalizirane skupnosti in jih narediti nevidne, s tem pa napada LGBTQ-skupnost. Kako pa?

3. “Konec spletne nevtralnosti je napad na reproduktivno svobodo.
Kakopak, ravno to je ta “zlobni načrt”, ki ima marsikaj za bregom. Do razveljavitve spletne nevtralnosti je prišlo zaradi izboljšanja storitev, a v resnici, po besedah levičarjev, gre za to, da celoten poslovni model financira stranka ProLife Alliance, ki nasprotuje evtanaziji, človeškemu kloniranju, eksperimentiranju na človeških zarodkih in splavu, ki ga želi obdavčiti. Pravijo, da zdaj ženske ne bodo več mogle dostopati do koristnih informacij glede splava. Kdo bi vedel?

4. Samomor, zloraba, duševno zdravje, anoreksija in druge “moderne” besede
Pojavljati so se začela namigovanja, da bo s tem ukinjen celo dostop do telefonskih linij za pomoč (SOS) in da ljudje v stiski ne bodo mogli priklicati pomoči, če/ko jo bodo potrebovali. Na Twitterju so začeli objavljati kar sezname v prihodnosti prepovedanih stvari, ki so jih dobili neznano kje. Tako strašijo, da bodo ob liniji SOS ukinjene tudi strani, namenjene e-izobraževanju, in kanali YouTube ter da bo prizadeto celo gospodarstvo.

 5. “Konec spletne nevtralnosti bo vodil v ameriško državljansko vojno.”

https://twitter.com/thugioso/status/941396097876054016?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Ftech%2F2017%2F12%2F14%2Fthe-end-is-nigh-9-crazy-leftist-predictions-for-net-neutrality-repeal%2F

6. “Konec spletne nevtralnosti je tudi konec svobode govora.

7. “Konec spletne nevtralnosti pomeni konec demokracije.
Da, zagotovo bi za državo res bilo slabo, če bi na internetu prevladovala velika družba, ki bi uveljavljala politično dinastijo in moč ter z nekaj algoritmi manipulirala z ljudmi. Nihče izmed njih pa nima težav s tem, da takšni ljudje že obstajajo v družbi.

8. “Za najljubše spletne strani bomo morali dodatno plačevati.
To so zgolj izmišljotine, na neresničnost podatkov pa kaže tudi dejstvo, da “pričakovano ceno” vsak napiše po svoje.

9.  “Prek spleta ne boste mogli več početi tega, kar ste doslej.
Ni res. Za uporabnike bo uporaba internetnega omrežja povsem enaka in preprosta, kakor je bila doslej. Še vedno bomo lahko nakupovali prek spleta, objavljali na družbenih omrežjih in forumih, gledali videoposnetke, pošiljali in prejemali e-pošto, gledali filme in serije ter komunicirali s prijatelji in znanci. Skratka, počeli bomo lahko vse, kar smo počeli doslej.

Anja Lepej