fbpx

Preberite, kako Šarec Slovenski vojski odžira denar! Razkošje na račun vojakov pa ljubi tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec

Zakaj Marjan Šarec ni nastavil v.d ministrico za kohezijo Aleksandro Pivec kot pa Alenko Bratušek? (foto: STA)

Zakaj Marjan Šarec ni nastavil v.d ministrico za kohezijo Aleksandro Pivec kot pa Alenko Bratušek? (foto: STA)

Po lanski oceni pripravljenosti, ki so jo Natovi ocenjevalci označili za nezadostno, je letos vojska prejela oceno zadostno. Glede na to, da se Slovenija nahaja v času miru, stanje pripravljenosti SV pa je komaj zadostno, je to naravnost katastrofalno. Tu pa so še pritiski s strani nadkoalicjke Levice, ki še dodatno rovari proti vojski, ter razsipnost vlade Marjana Šarca, ki s svojimi luksuznimi potovanji z vojaškim falconom aktivno odžira sredstva, namenjena za vojsko.

Slovenski predsednik in vrhovni poveljnik slovenske vojske Borut Pahor je v petek, 5. aprila 2019, prejel poročilo o pripravljenosti vojske za leto 2018, ki sta mu ga predala obrambni minister Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc.

SV po Pahorjevih besedah izvaja vse naloge v skladu z zakonom o obrambi, težave pa ima pri zagotavljanju zmogljivosti za delovanje v operacijah največje intenzivnosti. Ključna težava, ki vpliva na oceno pripravljenosti tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, pa je po njegovih besedah popolnjenost enot SV s kadri, oborožitvijo in opremo.

Čeprav so se finančna sredstva, namenjena za obrambo, v zadnjih letih povečala, pa so v Generalštabu SV ocenili, da je bil vpliv dodatnih finančnih sredstev na zahtevano pripravljenost vojske minimalen. K minimalnemu vplivu je brez dvoma doprinesel tudi Šarčev oblastniški odnos do vojske, saj sam za potovanja v tujino z veseljem uporablja vojaški falcon.

Podatki o poletih falcona za vladne potrebe, ki smo jih pridobili od ministrstva za obrambo, kažejo, da je Šarec v prvih petih mesecih svojega vladanja za lete s falconom potrošil več kot 58 tisoč evrov, kar je 87 minimalnih neto plač. Sedem let prihodkov nekoga, ki prejema minimalno neto plačo, torej. Znesek še ni dokončen, saj za februarska leta na Finsko in v Egipt še niso prispeli vsi računi.

Šarčeva razsipnost
Šarec je od oktobra, ko je njegova vlada začela uporabljati falcon, letel devetkrat. Račune je za novembrski in decembrski let v Bruselj poravnala EU, preostale smo plačali iz proračuna. Kar pomeni, da je za Šarčevo razsipnost šlo iz sredstev, namenjenih za obrambo. Za primerjavo, predsednik Pahor je v času od nastopa prvega mandata v letu 2012 do konca marca 2019 v tujino potoval z vladnim falconom zgolj dvakrat. Za preostala potovanja je Pahor izbiral avtomobil ali komercialne lete.

Vir: Demokracija

V vojski trdijo, da so s povečanimi finančnimi sredstvi lahko investirali v kadre ter omogočili “bistveno večje vlaganje v usposabljanje enot in zagotavljanje določenega deleža osnovne opreme”, a kakor se zdi, je bilo to preden je Šarec z veselo druščino začel aktivno uporabljati falcon za potovanja v Luksemburg, Sofijo, Kopenhagen, Berlin in celo nekaj več kot 4 ure z avtom oddaljeni München ter druge destinacije, za katere bi slovenske davkoplačevalce veliko manj stalo, če bi se Šarčeva koalicija poslužila komercialnih letov.

Čeprav se kadrovska sestava Šarčeve vlade hitro menja, je dejstvo, da je v vladi šestnajst ministrstev, večina ministrov pa očitno uporablja redne linije. V ministrski ekipi je rekorderka po letih s falconom ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki prihaja iz kvote DeSUS. Njeno ministrstvo je naročnik sedmih letov v tem mandatu, eno pot v Bukarešto si je sicer delila z notranjim ministrom Poklukarjem. Pivčeva uporablja falcon tudi za lete v Bruselj, Berlin in Pariz, za katere obstajajo seveda z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana redne linije.

Pivčeva po Šarčevem zgledu
Ko je v petek, 22. februarja, letela v Pariz, potem pa v soboto, 23., nazaj, je stal let s falconom po doslej prispelih računih (znesek še ni dokončen) neverjetnih 7.495,13 evra. V delegaciji je bilo pet oseb; če bi leteli z Adrio Airways, seveda direktno, bi za vseh pet plačali več kot petkrat manj, 1.393,30 evra (vir: letalske.si). Prihranili bi torej 6.101 evro, kar je devet minimalnih neto plač.

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc (Foto: STA)

V petih mesecih je ministrica za kmetijstvo za lete s falconom porabila krepko čez 30 tisoč evrov, s falconom pa leti tudi, kadar so v delegaciji samo trije ali štirje. Nikoli se ne zgodi, da bi odšla s falconom na pot brez Luke Kočevarja, šefa službe za odnose z javnostmi na ministrstvu, ki je postal splošni javnosti znan po intimnem razmerju z novinarko POP TV Suzano Perman. Minister za obrambo in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec si falcon privošči tudi, kadar mora iz Ljubljane v dobre štiri ure vožnje z avtomobilom oddaljeni München, kot je bilo 16. februarja letos, ko je samo za pot s falconom porabil 3.706 evrov.

Politika spravila vojsko v katastrofalno stanje
A Pahor javnost tolaži, da je “pripravljenost enot za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah na najvišji ravni”, saj je SV s svojimi aktivnostmi pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami “ključen akter v sistemu nacionalne varnosti”. Drugim pa počasi postaja jasno, zakaj je imela koalicija težave s sprejetjem več kot 200 milijonov evrov preobremenjenega letnega proračuna. Šarec volivcem obljublja tisto, kar zahteva od njega nadkoalicijska Levica, sam pa skupaj s svojo ministrsko ekipo malomarno ravna z davkoplačevalskim denarjem.

Tako vojski ne preostane drugega, kot da životari med nezadostno in zadostno oceno. Šarec in njegova koalicija pa veselo zapravljajo davkoplačevalski denar.

Ivan Šokić