Prebivalci Sneberij od Jankovića terjajo pojasnila – zakaj je Sava poplavljala

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Prebivalci naselja Ljubljana Sneberje so obupani, saj so narastle vode povsem opustošile naselje. Sprašujejo se, ali je sploh smiselno kar koli popravljati, saj še vedno ne vedo, od kod je vdrla voda. To je še posebej grozljivo ob dejstvu, da tam voda v 45 letih ni poplavljala. Sprašujejo se, ali Janković ustrezno vzdržuje protipoplavno zaščito. Prav tako jih zanima, zakaj je že zakopane cevi kanala C0 pometalo iz jaškov. Kaj če se v prihodnje zgodi enako, le da bodo v njih fekalije? 

Da Zoran Janković zavaja, ko pravi, da ima zadeve pod nadzorom, kaže primer naselja Sneberje, kjer je Sava zalila hiše in prizadejala ogromno škodo. Portal 24ur poroča, da se prebivalci še vedno sprašujejo, ali je smiselno karkoli popravljati, saj ni jasno, od kod je voda vdrla in kdo je za razlitje odgovoren. Pojasnila za katastrofo bodo terjali tudi od župana. Posebej pa skrbi dejstvo, da Sava tam v 45 letih ni nikdar poplavljala. Sprašujejo se, ali se utegne tragedija ponoviti. Janković sicer obljublja, da bodo pregledali protipoplavne nasipe. Je občina v preteklosti naredila napake pri urejanju brežine v Tomačevem? Nekateri sicer ugotavljajo, da je voda pri Tomačevem pridrla čez polja in da nasipi tam niso popustili, marveč precej višje.

Od Jankovića zahtevajo odgovor glede priključnih cevi, ki jih je pometalo iz zemlje!
Marsikje so nasipi sicer prekinjeni, malomarni Janković pa se je šele iz pričevanj ljudi seznanil, da so nekatere kmetje razdrli, da bi bil teren lažje prevozen. Sneberška civilna iniciativa pa svari, da so nasipi že leta nevzdrževani. Prav tako bi bilo treba preveriti, ali se je ustrezno ravnalo pri regulaciji voda za jezovi hidroelektrarn itd. Po nekaterih podatkih naj bi zaradi narastlih voda višje izpustili zapornice v Zbilju, da ne bi zalilo Medvod, ob tem pa so kratko potegnili v Sneberjah. Sneberčani bodo od župana zahtevali tudi odgovor, kakšne so bile cevi, ki jih je že zakopane pometalo iz jaškov. K sreči naj bi bile še vedno prazne. Težko pa si je zamisliti, kaj bi sledilo razlitju fekalij po celotnem naselju in kaj bi to pomenilo za podtalnico … Več tukaj.

Cevi kanala C0 v Sneberjah

Domen Mezeg