fbpx

Pred formiranjem Janševe vlade niso grozili le Pivčevi, ampak tudi Počivalšku! Bo razkril imena?

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec in nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Bi vas zanimalo, kdo vse mi je grozil, da bom nosil odgovornost (beri: bom kaznovan/linčan), če vstopim v vlado z Janezom Janšo?” je na Twitterju zapisal nekdanji minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. S tem je potrdil, da je bila panika stricev iz ozadja velika, potem ko se je izkazalo, da puška v koruzo, ki jo je odvrgel Marjan Šarec, le ne bo privedla do predčasnih volitev.

Februarja 2020, ko je akterjem globoke države postalo jasno, da obstaja realna možnost formiranja desnosredinske vlade pod vodstvom največjega sovražnika globoke države Janeza Janše, so se pričeli izvajati pritiski na tiste, ki so še imeli vajeti v rokah, da vseeno pride do predčasnih volitev. Pri tem pa jim je bilo prav malo mar, da se je Slovenija soočila z največjo krizo od osamosvojitve dalje.

Ker o samem virusu na začetku leta 2020 ni bilo veliko znanega, na voljo pa tudi ni bilo cepiv, ki bi olajšal potek bolezni v primeru okužbe, je v delu politike prevladal razum, da volitve niso prava pot. Obstajalo pa je tudi zavedanje, da bodo na smrt skregani nekdanji partnerji težko krmarili čez epidemijo, ki je terjala sprotno prilagajanje in sprejemanje hitrih odločitev. Iz tega razloga sta Šarčeva koalicijska partnerja – stranki SMC in DeSUS izrazili pripravljenost na pogovore glede vstopa v skupno koalicijo.

Ker se je bila tedanja predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec pripravljena pogovarjati, je prejela grozilno pismo. Ta je o grozilnem pismu z neprimerno vsebino, ki je bilo naslovljeno na državni zbor na njeno ime, obvestila policijo, ki ji je nato zagotovila varovanje. Zaradi izvajanja pritiska je prvak SDS medije in vse tiste, ki si drznejo groziti, pozval, da naj vendarle ustavijo konje, ker je vse skupaj privedlo predaleč. Na tej točki ne gre pozabiti, da so tudi osrednji mediji igrali svojo vlogo pri izvajanju pritiska, navajati so namreč pričeli rezultate anket, kako podporniki SMC in DeSUS naj ne bi bili naklonjeni povezovanju s stranko SDS.

Grožnje tudi v času sestavljanja druge Janševe vlade
Še preden se je formalno sestavila Janševa vlada, so nevladne organizacije, ki so predstavljale podaljšek levih strank, s protesti pozivale k smrti podpornike Janeza Janše in seveda grozile koalicijskim partnerjem, naj ne vstopijo v vlado. Počivalškov zapis razkriva, da so očitno številni grozili tudi Zdravku Počivalšku iz stranke SMC. Daleč od tega, da so grožnje s strani tistih, ki si lastijo državo nekaj novega. Spomnimo se samo leta 2012, konkretneje časa, ko tekla koalicijska pogajanja za formiranje druge Janševe vlade. Pred gostilno, kjer so tekla koalicijska pogajanja, so namreč razbili stekla na avtomobilu takratnega predsednika stranke SLS Radovana Žerjava.

“Seveda. Edino zdravilo je javnost. Kajti isti bodo grozili tudi vsem drugim, ki bi si upali misliti z lastno glavo,” je v odziv na nedavno Počivalškovo objavo zapisal predsednik stranke SDS, ki je doslej na lastni koži občutil številne grožnje. Pri miru pa skrajneži ne pustijo niti članov družine. V pismu, ki so ga naslovili na celjsko bolnišnico, kjer je kot zdravnica zaposlena žena nekdanjega premierja, je neznanec zagrozil Urški Bačovnik Janša in otrokoma, da ji bodo zaklali družino.

Žena nekdanjega premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: STA, Nova24TV)

Nedvomno bi bilo več kot dobrodošlo, da se končno izve, kdo vse so tisti, ki si predstavljajo, da so edini, ki imajo pravico odločati o usodi vseh Slovenk in Slovencev. Prvorazredni v Sloveniji so očitno za ohranjanje privilegijev pripravljeni narediti vse, iti tudi prek trupel, če je to potrebno. A to se mora končati. Pa se bo?

Sara Kovač