fbpx

Pred natanko enim letom je Marjan Šarec Sloveniji naredil uslugo in znamenito vrgel puško v koruzo

Foto: Montaža Demokracija, Pixabay

“Ta vlada samo s temi partnerji ni bila sposobna izvesti strukturnih reform,” je ob odstopni izjavi pred natansko enim letom povedal takratni predsednik vlade Marjan Šarec. “Najbolj pošteno je, da gremo na predčasne volitve,” je še dejal in vrgel puško v koruzo, Sloveniji pa tik pred epidemijo zapustil prazna skladišča zaščitne opreme. 

Na današnji dan se je zgodilo marsikaj. Med drugim, je točno pred enim letom nekdanji premier Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in odstopil. To se je zgodilo v času, ko je bil koronavirus že pred vrati Slovenije, v Italiji so namreč že preštevali okužene. Šarec je torej napovedal odstop in izkazal namero po predčasnih volitvah, Slovenijo pa pustil v negotovosti in s praznimi skladišči zaščitne opreme. Poleg tega je država ostala tudi brez nekaterih ministrov, odstopil je finančni minister Andrej Bertoncelj, z zdravstvenim ministrom Alešem Šebedrom pa naj bi se po neuradnih podatkih Šarec celo stepel. Trenja so nastajala tudi med Šarcem in Karlom Erjavcem, za katerega so se prav tako pojavljale govorice, da bo prav tako odstopil z mesta ministra za obrambo.

Marjan Šarec je pogosto ponavljal, da v manjšinski vladi ni mogel kaj dosti narediti, a po vsej verjetnosti se je za odstop odločil, ker je bil prepričan, da bodo sledile predčasne volitve, na katerih bi stranki LMŠ in SMC nastopili povezani in zato močnejši. Vendar pa se njegova pričakovanja niso uresničila, 13. marca 2020 je bila potrjena nova, 14. vlada Republike Slovenije, vlada Janeza Janše.

Edina programska točka KUL-a je rušenje aktualne vlade
Na vprašanje glede odstopa je Šarec povedal, da je o takšni odločitvi razmišljal še dlje časa. “O svojem odstopu sem razmišljal že davno,” je dejal in še poudaril, da je da je že v petek vedel, da bo odstopil – torej nekaj dni pred dejanskim odstopom, a se mu o svoji nameri ne zdelo vredno obvestiti koalicijskih partnerjev. Po drugi strani pa je zanimivo, da je še 15. januarja na obeh velikih televizijah zagotavljal, da je s koalicijo vse v redu. “Pripravljen sem sodelovati z vsemi, pripravljen sem sodelovati tudi nenazadnje z SDS, ampak je za to absolutno prezgodaj,” je na dan odstopa povedal našemu novinarju. No, kot se je izkazalo do danes, s stranko SDS ni imel nobenega resničnega namena sodelovati, čeprav bi bilo med epidemijo to precej bolj državotvorno in dobrobitno, kot pa nenehno metanje polen pod noge aktualni vladi. Koordinator stranka Levice Luka Mesec je ob Šarčevem odstopu povedal, da ta koalicija ni več imela nobenega smisla. “Ukvarjala se je še samo z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem,” je dejal. Alenka Bratušek je priznala, da so v stranki SAB nad Šarcem ravnanjem razočarani,  “kot del koalicije, kot partnerji, smo to, da predsednik vlade odstopa, izvedeli iz medijev.” Kako si po taki izkušnji predstavljajo, da bi delovala koalicija KUL je vprašljivo. Je pa dokaj verjetno, da si tega niti ne predstavljajo, ne le v Levici, pač pa v tudi v ostalih strankah, ki sestavljajo Koalicijo ustavnega loka. KUL namreč nima na programu prav nobene jasne točke, razen rušenja aktualne vlade.

Najboljša poteza Marjana Šarca
Varnostni strokovnjak Boštjan Perne je lansko pomlad zapisal: “Ampak naj bo popolnoma jasno dvoje: G. Šarec je odstopil na “večer pred orkanom” in državljane pustil v negotovosti in G. Šarec je podcenil epidemijo in zato ni sprejel pravočasnih ukrepov.”  Spomnimo, tudi dr. Igor Muževič je v svojih zapisih zapisal, da je bila najhujša napaka nekdanje Šarčeve vlade, da so priporočili zdravnikom, ki so smučali v Italiji in se vračali v Slovenijo, da se lahko lahko brez težav vrnejo nazaj na svoje delovno mesto. Mnogi menijo, da je bil odstop najboljša poteza Marjana Šarca. Težko si je namreč predstavljati, kako bi vodil državo v kriznih časih, če mu gre še najbolje od rok ravno metanje puške v koruzo.

Sara Bertoncelj