fbpx

Panika tudi znotraj globoke države: Janez Zemljarič in Anton Rop naj bi vsakodnevno sestankovala!

Anton Rop in Janez Zemljarič (Foto: STA)

V dneh pred in po odstopu premierja Marjana Šarca naj bi v Murglah vladala prava panika. Janez Zemljarič naj bi imel vsakodnevno sestanke, pri čemer naj bi se prejšnji teden vsak dan sestal tudi z Antonom Ropom. Slednji naj bi s pridom koristil svoje zveze v EIB in SID banki, kamor je bil ponovno potrjen za nadzornika, za pridobivanje poceni posojil.  To smo želeli preveriti tudi pri njemu, a je bil najprej zaseden, nato pa se na naše klice ni več odzival. Zemljarič in Rop sta skupaj z Marjanom Rekarjem lansko leto napovedala oživitev projekta Korotansko naselje z 800 stanovanji, nad katerim pa so kmalu potem obupali.

V dneh, ko je z odstopom Slovenijo razburil predsednik vlade Marjan Šarec, panika očitno vlada tudi v ljubljanski soseski Murgle, kjer med drugim živi zadnji šef Zveze komunistov Slovenije in še vedno šef globoke države Milan Kučan. Odstop Šarca se je najverjetneje zgodil prav na Kučanov ukaz, slednjega so namreč 3. decembra videli v predsedniški palači. Že v preteklosti je Kučan predsednikom vlade osebno prišel sporočiti, da je njihov rok trajanja potekel. Tudi Kučanov ožji krog je bil že več tednov namreč seznanjen s Šarčevim odstopom, v ta krog pa nedvomno spada tudi prvi direktor (1968-1973) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in kasneje med drugim tudi šef Službe državne varnosti Janez Zemljarič.

Zemljarič še zdaj skuša vplivati na posle v zdravstvu
Kot nam je sporočil vir, naj bi imel Zemljarič v zadnjih dneh in tednih po cele dneve sestanke. Ta je še vedno vmešan v posle na področju zdravstva, lansko leto smo lahko na primer poročali, da naj bi s telefonskim klicem skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Po neuradnih podatkih, ki jih je takrat pridobila STA, naj bi v UKC klical v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme. Glede na navedeno ne čudi panika, saj bi po prihajajočih predčasnih volitvah končno utegnili dobiti vlado, ki bo naredila red v zdravstvu.

Foto: STA

Zemljarič naj bi se prejšnji teden vsak dan sestal z Ropom, ki bo ponovno nadzornik SID banke
Zanimivo pa je tudi, da naj bi se prejšnji teden skoraj vsak dan sestal z nekdanjim predsednikom vlade in kasnejšim podpredsednikom Evropske investicijske banke Antonom Ropom. Ta je bil med drugim kasneje tudi član nadzornega sveta SID banke. Banka Slovenije je kasneje presodila, da ni primeren za nadzornika v slovenskih bankah. A kljub temu je v torek presenetila novica, da je Šarčeva vlada na ponedeljkovi dopisni seji za nadzornika državne SID banke potrdila Ropa. Nadzornik je po poročanju Finance postal na predlog Službe vlade za kohezijo in razvoj, ki jo vodi Angelika Mlinar iz kvote SAB.

Kot nam je še zaupal naš vir, se na ulici govori, da naj bi Rop Zemljariču urejal ugodna posojila prek svojih zvez in poznanstev v EIB in SID banki, pri vsem tem pa naj bi v žep pospravil zajetno provizijo. Ko smo želeli preveriti navedbe pri Ropu, je bil zaseden in smo se dogovorili, da ga pokličemo kasneje, a se na naše klice ni več odzival.

Anton Rop (foto: STA)

Zemljarič in Rop sta skupaj z Rekarjem napovedala oživitev projekta Korotansko naselje z 800 stanovanji
Zemljarič in Rop sta v preteklosti že sodelovala, med drugim sta lansko leto skupaj z Marjanom Rekarjem napovedala oživitev projekta Korotansko naselje na severu Ljubljane, kjer so v okviru 10-milijonskega projekta nameravali zgraditi do 800 stanovanj. Podjetje Carantanium, prek katerega so nameravali speljati projekt, so po poročanju Siol.net že maja zaprli, zakaj so se umaknili iz projekta pa novinarji takrat niso uspeli ugotoviti.

Jošt Žagar