fbpx

Golob laže; regulaciji goriv je sam nasprotoval, Petrol zavrnil očitke o kartelnem dogovarjanju!

Foto: STA

Roberta Goloba, ki te dni očita vladi Janeza Janše, češ da umika bonbončke, so pred volitvami vprašali, ali bo po volitvah cene goriv še regulirala država. Golob je takrat za Žurnal24 dejal, da večjo težavo vidi pri zemeljskemu plinu in jeseni tudi pri elektriki – poleg tega pa je še poudaril,  da “zamrznitev za vse ne deluje, to bi bilo razmetavanje denarja, ki ga prej ali slej zmanjka, mi pa bomo ostali goli in bosi“. Glede goriv je bil mnenja, da se je pritisk na cene že umiril. Petrol je očitke o kartelnem dogovarjanju že zavrnil.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so po poročanju STA prvi uradni krog koalicijskih pogajanj ocenili kot uspešnega. Danes so določili časovnico nadaljnjih pogajanj, vlado pa si želijo sestaviti do 3. junija. Fajonova je priznala, da na mizi še niso imeli nobenega “vsebinskega papirja”, so pa pregledali, kako bi usklajevali ministrstva. “Pričakujete lahko trdno in stabilno vlado, ki bo spoštovala ljudi, ki bo poslušala civilno družbo, bo sledila razvojnemu desetletju,” je še dejal in pojasnila, da imajo vsi velike razvojne cilje. Iz povedanega bi se dalo razbrati, da do leta 2030 ne bodo uspeli narediti niti četrtine tega, kar je storila vlada Janeza Janše v dveh letih – pa še to imajo po napovedih namen razveljaviti.

“To v resnici kaže samo na to, da so bili vsi bonbončki dani na vrvici – zdaj, ko so volitve mimo, se bonbončki umikajo,” pa je po poročanju portala 24ur o odločitvi vlade, da ne regulira več cen pogonskega goriva, dejal Golob. Po njegovem mnenju vlada nagaja ljudem in se maščuje za poraz na volitvah, opozoril pa je tudi na sum kartelnega dogovarjanja med trgovci, saj naj bi bile cene zelo usklajene. Ko so Goloba še pred volitvami vprašali, ali bo po volitvah cene goriv še regulirala država, je dejal, da mora biti regulacija ciljna in selektivna, “vedeti moramo, za koga se regulira, zakaj in do kdaj. Zamrznitev za vse ne deluje, to bi bilo razmetavanje denarja, ki ga prej ali slej zmanjka, mi pa bomo ostali goli in bosi,” je dejal in pojasnil, da imamo kategorije ljudi, ki jih je treba zaščititi, in kategorije, ki te zaščite ne potrebujejo.

Petrol zavrača očitke o kartelnem dogovarjanju
Petrol samostojno določa svojo cenovno politiko za pogonska goriva in se pri tem ne usklajuje z drugimi ponudniki, so se na Golobovo izjavo o sumu kartelnega dogovarjanja odzvali v energetski družbi. V Petrolu so v odzivu za STA spomnili na ugotovitve agencije za varstvo konkurence, ki je decembra lani objavila poročilo o raziskavi trga pogonskih goriv. “Ugotovila je, da ima na maloprodajno ceno pogonskih goriv največji vpliv nabavna cena goriva. Agencija je tudi ugotovila, da cene po deregulaciji med ponudniki niso bile vedno enake, so pa bili zaznani pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki,” so pojasnili v Petrolu. Prav tako je agencija, kot so še dodali, ugotovila, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen v Sloveniji preko aplikacije goriva.si omogoča hitro prilagajanje cen drugih ponudnikov.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in znantnih nihanj cen. Regulacija je veljala do konca aprila in vlada se je minuli petek ni odločila podaljšati. Cene naftnih derivatov se tako od prvega maja znova prosto oblikujejo na trgu in so se po pričakovanjih v nedeljo tudi zvišale. Cene goriva sicer nekoliko blažijo nižje trošarine. Vlada je namreč prejšnji teden namreč veljavnost znižanih trošarin na energente podaljšala do konca julija.

Golob je danes sicer še povedal, da so se pogovarjali o tem, kako bodo usklajevali programske vsebine in zakon o vladi. V katerem delu ga bodo spreminjali, po njegovih besedah še ni dokončno določeno, a napoveduje spremembe tako v imenih kot v razporeditvi resorjev. “Danes smo predstavili izhodišča, usklajevanje šele sledi,” je dejal. Glede razdelitve mest, za kar se omenja, da bi štiri ministrska mesta lahko pripadla SD in tri Levici, je povedal, da so zaenkrat znotraj teh izhodišč, “plus minus eno ministrstvo”. Tega, ali bosta v vladi tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in predsednik LMŠ Marjan Šarec, Golob ni želel komentirati. Zagotovil pa je, da bodo vsa imena “ustrezna in strokovna”. Golob je še dodal, da imajo načrte za dva mandata. “Če želimo resno nasloviti razvojne izzive, moramo gledati dlje, kot je en mandat,” je napovedal in dodal, da bomo v Sloveniji do leta 2030 spet živeli v državi, “na katero ne bomo samo ponosni, ampak bomo v njej vsi želeli živeti še naprej“. Škoda, s tempom dela vlade v odhajanju bi se to zgodilo veliko bolj gotovo, predvsem pa hitreje. Da bodo Slovenci zadovoljni z višjimi davki in nižjimi plačami, pa tudi močno dvomimo.

Sara Kovač