Predlog zakona za zvišanje pokojnin je vložen v zakonodajni postopek

Novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Instituta 1. oktober, na kateri so med drugim spregovorili o vložitvi podpisov za zakon o zvišanju pokojnin v DZ (foto: sta)

“Za društvo 1. oktober je to slavnostni dan, saj bomo oddali skladovnico več kot 10 tisoč podpisov podpore, ki so bili oddani na upravnih enotah v podporo zakonu za zvišanje pokojnin, ki smo ga vložili konec marca”, je na uvodu današnje novinarske konference z zadovoljstvom povedal Pavel Rupar. En mesec so rabili, da so dosegli kvoto. “Vsem, ki so oddali podpis se iskreno zahvaljujem.”

Tako velik zbran kup podpisov po besedah Pavla Ruparja pomeni, da ljudje res živijo v stiski, da si želijo sprememb in boljše življenje. Namesto, da bi bil čas pokoja po letih dela lep in miren, se večina teh ljudi stežka prebija iz meseca v mesec. “Zadovoljen sem, da smo začeli s pobudo, da tem ljudem pomagamo. Nas ne zanimajo ne levi, ne desni, nobena politika. Zanimajo nas upokojenci in naše poslanstvo je, da jim pomagamo”, je poudaril.

V zakonodajnem predlogu je predvideno, da bi se pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišale za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov pa bi bile višje za deset odstotkov. Za pet odstotkov bi bile višje pokojnine, ki presegajo 1500 evrov. Želijo, da bi ta zakon veljal vse do tedaj, ko bi bila sprejeta nova pokojninska reforma. Po besedah podpredsednika društva Igorja Črnoge bi bilo za financiranje interventnega zakona potrebnih 690 milijonov evrov in ne milijarda kot navaja vladna struktura. “S tem želijo ustvariti strah med ljudmi, kje bomo ta denar vzeli.” Ta vsota je po njegovih besedah pljunek v morje glede na to, koliko dobivajo nevladne organizacije in koliko gre za borčevske pokojnine, ki jih prejemajo potomci borcev. Sredstva bi se moralo po besedah Črnoge zagotavljati iz državnega proračuna za leto 2023. Pridobiti pa bi se jih dalo s pomočjo zmanjšanja sredstev nevladnim organizacijam in iz programu borčevskih pokojnin, ki jih še dandanes prejemajo potomci borcev.

V nadaljevanju je Rupar pozdravil ustanovitev seniorske organizacije Gibanja Svoboda, če bodo naredili kaj več, kar do sedaj niso in se bodo večkrat spomnili na težko življenje upokojencev, ki so jih do sedaj zanemarjali, če bodo lahko spodbudili predsednika vlade, ki ignorira večino tistih, ki njemu niso nekam zlezli. “Danes poteka v Državnem zboru RS tudi posvet na temo boljšega življenja upokojencev in vseh teh nekaj sto tisoč ljudi, ki stojijo za nami, so enostavno spregledali. Zavrnili so namreč našo udeležbo”, je izpostavil kritično in dodal, da pa so našli prostor za seniorje Svobode, ki so šele v porodnih krčih. “Gre za hudo diskriminacijo, polarizacijo (desni, levi).”

Foto: STA

Glede ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je povedal, da ne ne modo dotaknili poziva k njegovemu odstopu. Ga pa opozarjajo, da nešteto upokojencev stoji v vrstah za zdravstvene storitve in da naj vendarle po dobrem letu dni naredi nekaj, da bodo ti prišli do zdravstvenih uslug. “Če bi pozvali k njegovemu odstopu, potem zopet nismo naredili nič. Eno leto bi se spet pogovarjali, gledali in šteli vrste, to pa bi pomenilo le več bolnih in mrtvih”. Rupar pravi, da želijo akcijo, njihovo temo pa predstavljajo mizerne pokojnine, ki se morajo popraviti za leve in desne. “Meni je vseeno, kdo ste, kaj ste, katere barve kože in vere ste.” Tisti, ki so pod pragom revščine , imajo po njegovih besedah pravico do dostojne pokojnine.

Ne borijo se za glasove upokojencev
Društvo 1. oktober po navedbah Ruparja ne tekmuje za glasove upokojencev, ampak se z vsemi, tako z levico in desnico, bori za višje pokojnine. Edina tekma, ki je, je tekma za višje pokojnine. Pravi, da je razočaran, da oblast ignorira ljudi, ki se zbirajo na trgu, ki jim ni dobro. Spomnil je, da z ustavo ne svobodnjaki, ne levičarji, ne desničarji nimajo zagotovljenih boljših pogojev, ki to niso. “Ne govorite, ne sestankujte, ne posedajte in ne hodite z letali ne vem kam, ker ljudje od vas pričakujejo rezultate,” je pozval vse, ki se danes nahajajo na posvetu za boljše življenje upokojencev.

Predsednik ljudske iniciative Glas upokojencev in društva Institut 1. oktober Pavel Rupar (Foto: STA)

“Naša borba se seli iz tega trga, iz te države, v tujino, v upanju, da so tam bolj normalni kot tukaj. Avtobus s protestniki je poln”, je poudaril in napovedal, da bo prišlo do nekaj sestankov. Novinarjem pa je sporočil, da naj ne govorijo, da je tam Rupar blatil Slovenijo, ker je nikdar v življenju ne bom, ker je to moja domovina. “Bom pa povedal resnico, kaj se v Sloveniji dogaja pod oblastjo”, je poudaril in dodal, da bo v tujini v prihodnje poročal tudi o dejanju drugih vlad, če bo diskriminacija na dnevnem redu in v kolikor bo prisotna delitev naroda, da lahko vladajo.

Ana Horvat