Predlogi SDS zavrnjeni: Vlada uzakonja dodatno davčno bremenitev vaših plač

Predsednik vlade Robert Golob (foto: STA)

Vlada bo danes potrjevala interventni zakon o sanaciji škode po poplavah. Zdaj je že jasno, da vlada kot glavni vir za črpanje sredstev popoplavne sanacije želi utilizirati kar žepe davkoplačevalcev in celo varčevalcev. Predsednik SDS Janez Janša medtem meni, da je tak drastičen ukrep zaenkrat odveč, saj vlada sploh še ni izračunala obsega škode. SDS je predlagala kup rešitev, ki pa niso bile sprejete. 

Ko je poslanka stranke Gibanje Svoboda Tamara Vonta v parlamentu grozila, da socialistične delovne sobote kot v stari Jugoslaviji še prihajajo, smo se vsi nasmihali ob bizarni ideji. Nato je vlada zopet dokazala, da je resničnost še bolj bizarna od fikcije in bo danes dejansko poskušala uvesti t. i. “delovno soboto” letos in naslednje leto, ki pa je v resnici le v celofan solidarnosti preoblečen dodatni prispevek na plače – spomnimo, vlada nam je 1. januarja 2023 te z novim zakonom o dohodnini že zvišala, še bolj jih bo s preobrazbo dodatnega zdravstvenega zavarovanja v obveznega, ki bo prav tako bremenil plače.

SDS predlaga drugačne rešitve

“V poslanski skupini SDS smo danes na odboru Državnega zbora pri obravnavi interventnega zakona za sanacijo po katastrofalnih avgustovskih poplavah predlagali več kot 50 amandmajev. Med njimi 10 ključnih, ki bi resnično pomagali ljudem v teh težkih trenutkih. Žal so bili s strani koalicije zavrnjeni,” je tvitnila vodja poslanske skupine Jelka Godec.

Med drugim je SDS predlagal:

  • črtanje obveznih solidarnostnih sobot, saj še ni končne ocene škode
  • sredstva naj se najprej zagotavljajo iz sklada za vode in podnebnega sklada ter ostanka 1 % dohodnine
  • prizadeti v poplavah bi bili začasno oproščeni plačevanja RTV prispevka
  • DDV za elektriko, zemeljski plin, biorazgradljivo maso in les naj prizadeti v poplavah začasno plačujejo po znižani 9.5-% stopnji
  • prizadeti, ki nimajo zagotovljenih komunalnih storitev, ne plačujejo  računov do ponovne priključitve oz. ponovnega začetka oskrbe
  • iz proračuna se prostovljnim gasilskim društvom zagotovi dodatna sredstva za nakup zaščitne in druge opreme ter gasilskih vozil

Vsi predlogi opozicije zavrnjeni

Po stari šegi vseh slovenskih levičarskih vlad so bili vsi predlogi opozicije zavrnjeni brez kakršnekoli obrazložitve, kljub temu da bodo s tem vladajoči danes potrjevali hudo sporni zakon, ki bo ad hoc davčno obremenil kar vse prebivalce Slovenije, najbolj pa delavce, ki bodo dobesedno plačali več davka na plačo, ker vlada ni sposobna zagotoviti dovolj sredstev za obnovo.

Spomnimo, prvak opozicije je že pred časom opozoril, da bi bil solidarnostni prispevek nesmiseln, saj vlada nima niti še neuradne ocene skupne škode, prav tako ne vemo, koliko sredstev bomo lahko dobili iz različnih EU virov, kar pa je najpomembeje – vlada še ni predstavila racionalizacije javne porabe, se pravi, ne vemo, koliko denarja lahko pridobimo s črtanjem manj ali sploh nepotrebnih postavk proračuna.

Vlada naj začne pri sebi

“Ko gre za pričakovanja, da bodo gospodarstvo in posamezniki ravnali solidarnostno, pa je zelo važno, da vlada dokaže, da je prej postrgala vse, kar ni nujno potrebno, in šele potem gre na žepe davkoplačevalcev. To bo test in mislim, da se vlada tega zaveda,” je za komercialno televizijo povedal Janša.

 • Spomnil je, da je vlada iz osem na 20 odstotkov dvignila za študije in NVO-je, česar pa si po njegovem ne moremo privoščiti, in da je sredstva treba vrniti v protipoplavne projekte, kjer so ta najbolj potrebna. “Tam je na voljo nekaj 100 milijonov dodatnih nepovratnih sredstev,” je še opozoril.

Že v osnovi denar naj ne bi bil problem, saj imamo v skladu za okrevanje neporabljene milijarde [ki jih je zagotovila prav tretja Janševa vlada] in ta denar mora priti tja, kjer je potrebno – če se bo črpanje uspešno izvedlo, potem ni nobene potrebe po tem, da se dodatno obremeni že tako preveč obremenjene delojemalce oz. njihove plače.

Plače bodo danes očitno še bolj obremenjene

Kakorkoli, videti je, da se bo danes na izredni seji potrdil sporni interventni zakon. Na dnevnem redu imajo predloga rebalansa ter zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic vremenske ujme v tem mesecu. Glede na to da ima koalicija močno večino v Državnem zboru, je pričakovati, da bo zakon potrjen. Šlo bo že za tretjo izredno dodatno višanje davčnega bremena plač navadnih državljanov: prva je bila razveljavitev zakona o dohodnini, druga ukinitev zakona o dodatnem zavarovanju, zdaj pa bomo še dva dni delali “brezplačno”. Na drugi strani denarja za nevladne organizacije nikoli ne zmanjka.

Prvak opozicije Janez Janša je v Odmevih na RTV Slovenija opozoril, da je vlada Roberta Goloba finančna sredstva za potratne študije in NVO-je z osem odstotkov dvignila na preko 20 odstotkov! Opozoril je, da je odtujila denar za protipoplavno zaščito in ga namenila politični paravojski. Dejanje bo sedaj sanirala tako, da bi finančno obremenila delovno ljudstvo.

I. K.