fbpx

Predrzno: Društvo novinarjev Slovenije poskuša s cenzuro vplivati na uredniško politiko Nove24TV

Društvo novinarjev Slovenije je eden izmed glavnih rušilcev Janševe vlade. (Foto: STA).

Društvo novinarjev Slovenije je pošiljalo naokoli nenavaden poziv k “varovanju človekove zasebnosti pred neupravičenim razkrivanjem v javnosti in spoštovanju domneve nedolžnosti“. V dopisu ugotavljajo, da je v medijskem prostoru “močno padla občutljivost za temeljno dostojanstvo človekovega bitja po smrti” in da ima vsak človek pravico do pietete, tudi javne osebe, ki so bolj medijsko izpostavljene. Ali poskušajo s tem cenzurirati slovenske novinarje in medije, katerih osnovna naloga je objektivno, kritično in celostno poročanje ter obveščanje javnosti? Svoboda govora in obveščenost javnosti so pravice, na katerih temelji sodobna demokracija, cenzuriranje medijev ter selektivno poročanje pa ostanki prejšnjih, totalitarističnih sistemov. Da je spravljanje te ali one moralne policije ob živce tudi namen svobode misli in izražanja, pa meni ustavni sodnik in dvojni doktor Klemen Jaklič.

Društvo novinarjev, ki med svoje osnovne cilje med drugim uvršča tudi razvoj javnega obveščanja v interesu domačih in tujih javnosti ter krepitev in podporo neodvisnosti, samostojnosti in angažiranosti novinarjev ter medijev, slednje v sporočilu poziva, “naj poleg profesionalnih spoštujejo tudi obče človeška merila dostojnosti in z objavami, ki niso v javnem interesu, družinam, ki prestajajo hudo izgubo, ne povzročajo dodatne bolečine.” Objava fotografij, posnetkov trupel, posmrtnih ostankov in obdukcijskih zapisnikov pa je po njihovem “neetična“.

Naloga novinarjev in medijev je, da poročajo, ne da stvari selekcionirajo po svoje,” pa je poziv komentiral Bojan Požar, in dodal, da je večina tovrstnih izjav Društva novinarjev infantilnih, ter da se za njimi običajno skrivajo poskusi cenzure oziroma samocenzure novinarjev in medijev.

Foto: iStock.

Dvojna merila in svetohlinstvo Društva novinarjev Slovenije
Poziv pa prihaja ob prikladnem času, ko so javnost pretresale nenavadne okoliščine smrti Gašperja Tiča, v javnost pa so počasi prihajale tudi podrobnosti o razvratnem življenju znanega slovenskega igralca in njegovih povezavah s homoseksualnimi lobiji. “Gre za dvojna merila, tako kot vedno. Ko gre za otroke Gašperja Tiča je potrebno spoštovati zasebnost, ko gre za otroke Janeza Janše, pa to ni pomembno. Otrokom (Janeza Janše) se ni nihče opravičil za različne laži, ki so jih objavljali in nihče ni do danes protestiral zoper kršenje otrokovih pravic in pravic do zasebnosti, ni opozarjal na kršitev novinarskega kodeksa, sedaj, ker gre za človeka, ki je bil del slovenske elite in očitno homoseksualnega lobija, je pa vse narobe,” je za Novo24tv povedal Tino Mamić, samostojni novinar in aktualni predsednik Združenja novinarjev in publicistov. “Če se spomnimo samo tistega dečka na grški obali, ki so ga prestavljali zato, da je lepše izgledal – to je mrhovinarstvo. In proti temu se je treba boriti,” je še opozoril.

Tino Mamič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije. (Foto: STA).

O dvojnih merilih v slovenskem medijskem prostoru že dalj časa piše tudi na svojem blogu, kjer opozarja na svetohlinstvo poziva novinarjev k etičnemu poročanju v primeru umora Gašperja Tiča in domnevnega predhodnega posilstva. “Isti mediji, ki opozarjajo, da tako pisanje slabo vpliva na pokojnikove otroke, imajo na spletnih straneh objavljene članke o domnevnih ljubicah in avstralski kliniki Janeza Janše. Še več, prav ti mediji so objavili, da naj bi Janševa soproga tepla otroke in da ima njegov novorojeni sin Downov sindrom. Janševa soproga je morala objaviti fotografijo otroka, da so mediji nehali lagati. Opravičili pa se seveda niso,” je še zapisal.

Prav tako dotični mediji niso dobili nikakršnega poziva k spoštovanju zasebnosti in novinarske etike s strani novinarskih združenj ter “svetov”, ki se gre moralno policijo. Dvojna merila so za slovensko medijsko krajino torej še vedno stalnica.

U. V.