fbpx

Predrznost poslanke Jerce Korče: Zopet bi zvijala roke tistim, ki ne držijo z zavoženo KUL

Foto: Twitter

Opozicija znova razmišlja o vložitvi konstruktivne nezaupnice, tokrat naj bi bili ključni glasovi treh poslancev stranke DeSUS. Če ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov, v ponoven poskus konstruktivne nezaupnice ne bodo šli, je zatrdil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Poslanka Jerca Korče pa se je zadeve lotila bolj zavzeto in poudarila, da se bodo morali Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak odločiti, ali bodo še naprej podpirali to vlado. Okrcala je tudi stranko SMC in poslanca manjšin. 

Po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče naj bi opozicija trenutno imela 43 glasov, do 46 manjkajo trije glasovi, ki se skrivajo v poslancih stranke DeSUS – to so Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. “Sami pri sebi bodo morali razmisliti, ali bodo še naprej podpirali to vlado. Priložnost imajo pri vsakem glasovanju. Pred nami je glasovanje o zakonu o nalezljivih boleznih, ministrskem kandidatu in demografskem skladu. Tukaj bodo pokazali, ali so opozicija in ali so pogovori o konstruktivni nezaupnici sploh smiselni,” je dejala Korčetova in izpostavila, da v stranki LMŠ ves čas poudarjajo, da so predčasne volitve edina logična poteza. “Sploh po nedeljskem referendumu, ko so ljudje jasno povedali tudi, da so proti tej aroganci oblasti, ki se ne pogovarja s stroko in ne sliši civilne družbe. Ta konstelacija, ki jo imamo trenutno v Državnem zboru, ni več odraz volje ljudi iz leta 2018. SMC je popolnoma spremenil svojo smer, vidimo tudi, kaj se dogaja v DeSUS-u in žalostno je, da tudi poslanca manjšin vse pogosteje postajata jeziček na tehtnici,” je še dodala. Zanimivo, sprva je leva opozicija poudarjala, kako gre pri referendumu za vodo, sedaj pa dnevno poslušamo, da je v resnici šlo za glasovanje proti aktualni vladi.

Prva vložitev se je izkazala za “destruktivno brezupnico”
Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB naj bi po rezultatih nedeljskega referenduma dobile nov zalet, po poročanju STA naj bi na današnjem sicer rednem srečanju preučile tudi možnost ponovne vložitve konstruktivne nezaupnice, a so pri tem za zdaj razmeroma previdne – razumljivo, saj so se pri štetju do 46 že nekajkrat uštele. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v torek spomnil, da se glede razmerja sil v DZ ni še nič zgodilo. “Ko bomo imeli 46 glasov, se bomo lahko pogovarjali drugače. Dokler DeSUS ne pokaže namere, da bi bil opozicija, se težko pogovarjamo,” je pojasnil. Če ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov, v ponoven poskus konstruktivne nezaupnice ne bodo šli, je zatrdil. Po poročanju MMC-ja, naj bi tokrat, pod pogojem, da bo opozicija nabrala 46 podpisov, kandidatka za mandatarko lahko bila Tanja Fajon. “Če bo DeSUS glasoval proti na obeh glasovanjih, proti ministru in zakonu o nalezljivih boleznih, bo to mogočo jemati kot signal za začetek pogovorov. Če bodo znova podprli vse tako kot do zdaj, sicer s takimi in drugačnimi manevri, pa nima smisla,” je povedal Šarec. DeSUS se sicer v tem trenutku ne bo povezoval z nikomer, je zagotovil novi predsednik te stranke, Ljubo Jasnič. “Vse je zdaj najprej odvisno od tega, kako se bodo odločili poslanci glede glasovanja, na tej osnovi pa bodo drugi teden zasedali organi stranke in se odločili, kako naprej,” je po poročanju MMC-ja dejal Jasnič.

“Če bodo res šli v smeri konstruktivne nezaupnice s predsednico SD, je to sicer legitimen poskus, ki pa na dolgi rok prinaša več težav kot koristi, vsaj v obdobju zgolj nekaj mesecev do volitev,” je na kratko komentiral opozicijske namere politolog dr. Miro Haček in ob tem spomnil na vlado Andreja Bajuka leta 2000. Na vsako idejo, ki pride iz vrste KUL-ovcev se res ni vredno odzvati, vseeno pa je treba opozoriti na slog Korčetove, ki si očitno domišlja, da bo z izsiljevanjem in zvijanjem rok, dosegla svoje – torej da bo dobila manjkajoče tri glasove.

Sara Bertoncelj