Predsednica bi spremenila nazivanje samo za prvorazredne

Datum:

Predsednica republike Pirc Musarjeva se vse težje otepa očitkov, da ji gre pri politični funkciji predvsem za prestiž, za “češnjo na vrhu karierne torte”, za “modni dodatek” … Podobno kot v primeru ročne ure Rolex za 30 tisočakov. Spomnimo še na Rolls-Royce in Rusko dačo. Trenutno pa se ves svet vrti okrog njenega doktorskega naziva. Po zakonu bi se morala podpisovati “dr. jur. Republika Avstrija”, ker je doktorirala v Avstriji, in ne, kot je to običajno – “dr.”

Znano je, da je predsednica republike Nataša Pirc Musar doktorski naziv pridobila v Avstriji. Posledično se skladno z zakonodajo države, ki ji predseduje, ne more podpisovati samo z “dr.”, ampak mora pripisati tudi ime države, kjer je doktorat pridobila, torej “Republika Avstrija”, poroča N1 Slovenija.

Prepričana je, da bi bilo takšno podpisovanje v njenem primeru “nespoštljivo”. Da bi izpustila naziv “dr.” pa ji je očitno izpod časti. Prepričana je, da je “znanstveni naziv pri predstavljanju Slovenije v mednarodnih odnosih vendarle pomemben”. Baje jo v to prepričujejo v diplomatski krogih. Kot je še navedla, “imamo enega bolj neumnih predpisov na tem področju”.

Ali Nataša Pirc Musar nosi uro ROLEX Lady v vrednosti 30 tisočakov?! (Foto: STA, Rolex)

Prav zato je dejala, da bi bilo morda smiselno sprejeti člen zakona, ki bi za najvišje državne funkcije omogočil izjemo. Tako bi se lahko podpisovala samo z “dr.”. Mnogi so navedbe že razglasili za povsem neprimerne, ker so v neskladju z načelom enakosti pred zakonom. Pod plazom kritik pa je nedavno svoje stališče le spremenila oziroma razširila potencialno spremembo na “vse, ki so najvišje znanstvene nazive pridobili v tujini”.

“Big on quality, Lidl on price”
O tem se namerava še pogovoriti s pristojnim ministrom. Toda bolj kot po skrbi za Slovenijo in dobro njenih državljanov, zadeva diši po še eni bitki za prestiž, za ponos, za privilegije prvorazrednih. Kolumnistka Mojca Pišek: “Natašo Pirc Musar lepo opiše slogan podjetja, ki ga je kot odvetnica najbolj odmevno zastopala: “Big on quality, Lidl on price.” Priložnosti, da se javno zavzame za lepa načela, sicer ne izpusti, a besede so poceni …”  

Nataša Pirc Musar na svojem rolls-roysu pod Triglavom (Foto: Kleine Zeitung, posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...