fbpx

Predsednica Društva upokojencev Šentjur: Kožuh Novakova je članica stranke, ki upokojence le izkorišča in jih poriva v revščino!

Nekdanja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak. (Foto: STA)

Predsednica Društva upokojencev Silva Koželj je v pismu med drugim navedla, da je Sušnikova predhodnica Mateja Kožuh Novak v času vodenja ZDUS oškodovala upokojence ter da Sušniku očita paktiranje s političnimi strankami, medtem ko je sama članica stranke SD –  stranke, ki upokojence samo izkorišča in jih poriva v revščino. “Vas je sedem, nas upokojencev pa več kot 565 tisoč, ki ga podpiramo. Gospa Mateja Kožuh Novak, dovolj ste že naredili škode upokojencem, prosim, nehajte. Gospod Sušnik je v letih vodenja ZDUS naredil za upokojence več kot vi v 15 letih,” je še zapisala.

Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) menijo, da zdajšnje vodstvo zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in državnega zbora, ki naj ne bi bili v korist prebivalstvu, zato so predsednika Janeza Sušnika pozvali, naj odstopi. Po mnenju dela ZDUS-a bi ta moral biti najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi. Namesto tega naj bi zašel v krizo upravljanja in vodenja. Po njihovem mnenju vse bolj postaja “transmisija za uveljavljanje vladnih ukrepov, ki so škodljivi za prebivalce”, je poročal portal MMC. Izpostavili so, da je častno razsodišče ZDUS-a, ki je obravnavalo odklone od poslanstva in določil ZDUS-ovega statuta, prvič v zgodovini organizacije izreklo opomin predsedniku zveze. ZDUS ima po njihovih navedbah dovolj orodij, da naredi red v svojih vrstah. “Treba je argumentirano oceniti stanje in ukrepati,” so zapisali v pozivu, pod katerega so se podpisali Sušnikova predhodnica Mateja Kožuh Novak ter Aldo Ternovec, Tomaž Banovec, Milan Krajnc, Slavica Golob, Jože Gašperšič, Nevenka Doblekar, Emil Hedžet in Alojz Vitežnik.

Silva Koželj, predsednica Društva upokojencev in podžupanja občine Šentjur, se je odzvala na pismo nekdanjih funkcionarjev Zveze društev upokojencev Slovenije in zapisala, da se sprašuje, kdo jim daje pravico k takšnemu pozivanju. “Mar menite, da smo v društvih sami idioti, ki ne znamo razmišljati s svojo glavo in nas mora nekdo od zunaj (kot so na primer užaljeni nekdanji funkcionarji ZDUS in nekateri željni Sušnikovega položaja, npr. gospod Jožko Čuk) poučiti, kaj moramo storiti. Prosim vas, da s takšnim pisanjem ne žalite našega intelekta,” je poudarila in izpostavila, da Sušniku neresnično očitajo podpiranje zakonodaje, ki naj bi bila v škodo upokojencev, pri tem Kožuh Novakova pa brez slabe vesti pozablja, da je leta 2010 kot predsednica ZDUS-a  upokojencem zamrznila pokojnine.

Silva Koželj (Foto: sentjur.net)

Kožuh Novakova je  v času  vodenja ZDUS oškodovala upokojence
Navedbe Koželjeve so podkrepljene z objavljenim članek v reviji, ki piše o tem, da je Mateja Kožuh Novak v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije privolila v zamrznitev pokojnin in naredila članom in vsem upokojencem ogromno škode. “Pokojnine so bile zamrznjene več kot pet let, ukinili ste tudi dodatek za rekreacijo. Vaša kolegica poslanka SD Andreja Meglič je celo izjavila o zamrznitvi pokojnin, da ne razume upokojencev, da se razburjajo, ker ne bo uskladitve pokojnin za trideset evrov,” je še spomnila.  Kožuh Novakovi je še navrgla, da Sušniku očita paktiranje s političnimi strankami, sama pa je članica stranke SD – “to je stranka, ki upokojence samo izkorišča in jih poriva v revščino”. Opozorila je, da gospa Kožuh Novak v vseh petnajstih letih, ko so bili na oblasti  levičarji – niso za upokojence naredili ničesar.

Nekdanja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, Ivo Vajgl in Igor Šoltes

Niste zgradili novih domov za ostarele, ukinili dodatke za pomoč onemoglim itd. Kot predsednica ZDUS-a ste podpirali vse škodljive zakone. Skratka podprli ste vse kar je škodovalo upokojencem. Podprli ste krajo vdovskih pokojnin, kako ne bi, saj je bila na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vaša kolegica iz stranke SD Anja Kopač Mrak. Za vas so bili vedno na prvem mestu privilegirani upokojenci, bivši politiki starega režima, ki sedaj uživajo naše pokojnine. Izkoristili ste upokojence, nihče vam ni dovolil, da v imenu vse upokojencev podprete Zorana Jankovića, ko je kandidiral na parlamentarnih volitvah,” je bila Koželjeva kritična do Kožuh Novakove.

“Ko ste kandidirali kot predstavnica upokojencev v nadzorni svet VZAJEMNE, ste vsem upokojencem pošiljali obrazce, da vas podpremo, ne samo članom ZDUS. Če ste že tako resnicoljubni in v skrbi za ZDUS in dobrobit upokojencev, pa vsa društva seznanite tudi z ogromnim finančnim dolgom, ki ste ga pridelali v času vašega predsedovanja v ZDUS in ga zapustili vašim naslednikom, da ga rešujejo in se še sedaj odplačuje.

Koželjeva je še zapisala, da tudi oni niso od včeraj in poznajo marsikaj iz zgodovine njenega predsedovanja, zato je po mnenju Koželjeve ona zadnja oseba, ki bi lahko podajala kakršne koli očitke sedanjemu predsedniku ZDUS. Kožuh Novakovo je prosila, naj odstopijo raje tisti, ki se ne strinjajo s Sušnikovim vodenjem ZDUS-a. “Vas je sedem, nas upokojencev pa več kot 565 tisoč, ki ga podpiramo,” je dodala in  pojasnila, da je gospod Sušnik v letih vodenja ZDUS naredil za upokojence več kot ona v petnajstih letih. “Gospa Mateja Kožuh Novak prosim nehajte, pustite gospoda Sušnika, da dela za nas upokojence, da bomo starost preživljali, kot smo si jo zaslužili, vi pa uživajte v pokoju, zapustite ZDUS, kakor tudi vaši kolegi in kolegice, ki se z vodenjem ZDUS ne strinjajo, nas in predsednika gospoda Sušnika pa pustite pri miru,” je še pozvala Kožuh Novakovo in jo opozorila, da se bodo v javnosti pojavili vsi članki, kako je oškodovala upokojence v času vodenja ZDUS, če bo še naprej pritiskala na predsednika ZDUS.

Sara Bertoncelj