Predsednica DZ posvojila opico

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v Ugandi posvojila šimpanza. (Foto: Twitter)

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v živalskem vrtu v Ugandi posvojila mlado šimpanzinjo in ji nadela ime Urška. 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič nadaljuje obisk Ugande in Ruande. Danes je iz Ugande odpotovala v Ruando, kjer jo je prvi dan obiska sprejela predsednica poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa. V spremstvu predsednice poslanske zbornice Ruande je predsednica DZ obiskala tudi Kigali Genocide Memorial, kjer se je vpisala v knjigo gostov in položila venec.

Medtem pa je živalski vrt Entebbe iz Ugande objavil novico, da je Klakočar Zupančičeva velika ljubiteljica živali in je posvojila osirotelega šimpanza ter ga poimenovala kar po sebi – samički šimpanza je ime Urška. Medtem pa je na fotografijah v živalskem vrtu razkazovala svoj dekolte. Mimogrede spomnimo, da je po aferi poleta s falconom na Dunaj posvojila mucka v mariborskem zavetišču, da bi kar se da utišala zlobne jezike o neracionalnem zapravljanju davkoplačevalskega denarja.

Mnogi so do tokratnega obiska predsednice zakonodajne veje oblasti kritični in ji očitajo, da se gre v Afriki turizem na naše stroške z izgovorom, da lobirajo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN, ob tem pa ji dela družbo poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Fotografije z različnih profilov ugandskih politikov namreč kažejo na precej turistično naravo tega sicer političnega obiska.

Še bolj pa je ob obisku sporno, da je ugandski parlament v torek potrdil predlog zakona, ki posameznikom prepoveduje, da se identificirajo kot oseba LGBTQ, za kar je zagrožena zaporna kazen do deset let. Liberalka Urška Klakočar Zupančič, ki je slovenske policiste obsojala zaplinjanja in nacističnih metod ob varovanju neprijavljenih protestov v času epidemije, pa ugandskih oblasti ni opozorila na grobo kršenje pravic osebam LGBT. Raje je obisk nadaljevala v duhu dobrih meddržavnih odnosov.

Andrej Žitnik