Predsednica DZ je kršila predpise za varovanje zdravja, ker so se ji zdeli butasti

Urška Klakočar Zupančič (Foto: posnetek zaslona RTVS)

“V času pandemije se je v Sloveniji prikazovalo, kot da smo edina država, ki sprejema ukrepe. Vendar že v Italiji so bili ukrepi bistveno ostrejši. Toda ljudje tega niso mogli videti v osrednjih medijih, zato so po dvoletnem hujskanju nasedli na to dezinformacijo,” je v zvezi s covidnimi ukrepi izpostavil poslanec največje opozicijske stranke SDS Branko Grims in spomnil, da je v praksi to potekalo tako, da smo bili priča obsežnemu pozivanju k nasilju, pozivanju k smrti, torej očitno protiustavnemu početju skupine ljudi. “V nekem primeru je bilo ranjenih 6 policistov in noben protestnik. Kdo je torej uporabljal nasilje?” je izpostavil v znak nasprotovanja vladajočim, ki se naprezajo v smeri, da se povrnejo globe tistim, ki so kršili covidne odloke.

“Meni so se zdeli ti ukrepi neumni. Butasti. Butasti. Butasti so bili in butasti so še zdaj in butasti bodo vedno, če se jih bo še kdaj uvajalo. Upam, da nikoli …,” je v državnem zboru med drugim v prid vračila glob izpostavila predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je priznala, da se ni ozirala na prepoved prehoda iz ene v drugo občino. “Vesela sem, da je Slovenija stopila spet na pot, kamor je bila že prej namenjena, in da se odmika od tistih držav, ki imajo avtoritarne voditelje,” je še dejala in dodala, da se ji zdi pomembno, da se zaveda, kaj se bo zgodilo, če bo še kdaj prišla na oblast SDS s svojim očitno dosmrtnim predsednikom. Da so bili ukrepi v času covida-19 butasti, lahko izjavi le nekdo, ki zdravstveno niti malo ni izobražen in prej kot zdravstvenemu osebju verjame Instagram influencerjem. Kaj na izjave Klakočar Zupančičeve porečejo tisti, ki so izgubili svojce ali pa imajo še danes zdravstvene probleme zaradi covida?!” je ob tem kritično komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 

Foto: posnetek zaslona RTVS

Izhodišča za vračanje plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja koronavirusnih pravil so pričeli vladajoči oblikovati že novembri lani, saj želijo doseči, da bi se vsem tistim, ki so kršili ukrepe v času epidemije, organizirali nezakonite proteste, zasedli prometne ceste, kršili ukrepe, ki so marsikomu rešili življenje, povrnilo denar za izrečene globe. Vse to pa bo seveda krito iz denarja slovenskih davkoplačevalcev. Marsikdo je že tedaj opozoril, da gre v tem primeru za nevarno početje, ki vodi v anarhijo. Vračanje kazni kršiteljem ukrepov za zajezitev širjenja virusa v času razglašene epidemije je velika zaušnica zdravstvenemu sistemu, ki tega ne bo pozabil. Trudili so se, da nas vse zavarujejo, kolesarji so jih minirali. Ministrstvo za zdravje in Danijel Bešič Loredan, lahko vas je sram,” je eden izmed komentarjev, ki se je usul po današnji prvi obravnavi zakona, ki uvaja povračilo covidnih kazni.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Zakon v primeru sprejetja pomeni konec pravne države
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pravi, da je namen zakona poprava krivic. V predstavitvi stališč poslanske skupine Svoboda je poslanka Lena Grgurevič po poročanju STA povedala, da se ne sme pozabiti “na grobo poseganje politike v pravno državo in omejevanje državljanov na vseh področjih”. Tako Levica kot tudi SD sta zagovarjali stališče, da je omenjeni ukrep nujen, da se popravi ravnanje države. Poslanec Branko Grims je izpostavil, da je omenjeni zakon povsem nesprejemljiv in da to pomeni konec pravne države, če bo sprejet. Kot je pojasnil, so se zakoni tekom epidemije usklajevali na ravni EU, v Italiji pa so bili celo precej ostrejši. Spomnil je, da se je v Sloveniji hujskalo ljudi, vladajočim pa je očital, da so se do oblasti dokopali z netenjem nestrpnosti in tudi nasilništva. “To je bila vaša pot na oblast. In danes tisti vojski, ki ste jo uporabili ali pa zlorabili, kakor kdo želi temu reči, hočete dati še odpustek,” je problematiziral okrog protestov in spomnil, da je tedaj prihajalo do zapor cest, vdora na obvoznico, s poškodbami pa so jo skupili tudi policisti.

“Težko se je znebiti občutka, da je zakon predlagan zgolj zato, ker so bili prekrški izrečeni v času prejšnje vlade, ter da zakonodajalec posega v določene odprte prekrškovne postopke iz političnih razlogov,” je komentirala poslanka opozicijske NSi Vida Čadonič Špelič. V stranki opozarjajo, da lahko sprejem posebnega zakona, s katerim bi se poseglo zgolj v nekatere odprte prekrške ali celo sodne postopke, odpre plaz novih tovrstnih zakonodajnih zahtev. Da se v času epidemije sicer zavaruje življenja in zdravje ljudi, je bilo po besedah poslanca Jožefa Horvata ključno. Na uspešnost spopadanja prejšnje vlade z epidemijo je opozoril poslanec SDS Dejan Kaloh in zakon označil kot “pljunek v obraz vsem tistim zdravstvenim delavcem, ki so se neumorno v tem času borili za življenja naših sodržavljanov”.

Sara Kovač