Predsednica preiskovalne komisije glede kanala C0 bo prejela nov sveženj dokumentacije

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

Nedavne poplave so razkrile vse pomanjkljivosti kanala C0, na katere opozarja civilna družba. Posnetki, ki so se pojavili v javnosti po poplavah, potrjujejo, da je Jankovičev gradbeni podvig nevaren. Do premikov pa prihaja tudi na političnem področju. Preiskovalna komisija, ki obravnava kanal C0, bo danes v javni primopredaji prejela nov sveženj dokumentov. Predsednici Anji Bah Žibert jih bo izročil nekdanji minister Miha Jazbinšek. 

“Kot veste, sem ob imenovanju preiskovalne komisije glede kanala C0 strokovno in širšo javnost pozvala k sodelovanju oziroma pomoči na način, da posreduje morebitne dokumente ali z nami deli informacije, povezane s problematiko gradnje kanal C0,”  je v uradnem vabilu na javno primopredajo zapisala Anja Bah Žibert.

Kot že rečeno bo predsednici dokumentacijo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji kanala C0 predal nekdanji minister, arhitekt in prostorski načrtovalec. Do primopredaje bo prišlo danes, 6. septembra 2023, ob 13.30, v preddverju dvorane DZ.

Do premikov pa naj bi prihajalo tudi na ravni evropske komisije in evropskega tožilstva. Pred kratkim je na to opozoril ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki je na socialnem omrežju zapisal: “Slišim, da se po mnogih prizadevanjih vendarle nekaj dogaja tudi na EU komisiji in evropskem tožilstvu. Kot rečeno. Oni lahko ustavijo Jankovićev drekovod v enem dnevu, z enim dopisom, v katerem ga obvestijo, da ustavljajo financiranje in uvajajo revizijo celotnega projekta.”

Kanal C0: ekološka nevarnost brez ustreznih dovoljenj
Da je to nevaren projekt brez ustreznih dovoljenj, je predsednica preiskovalne komisije ponovno poudarila danes: “Janković ni naredil presoje vpliva na okolje. Nima okoljevarstvenega soglasja. Ob tem pa se ministrstvo še naprej spreneveda in ne ustavi gradnje. Še več, na račun davkoplačevalcev naroča draga pravna mnenja s ciljem, kako se izogniti ustavitvi gradnje in zadovoljiti župana.” 

Ž. K.