fbpx

Predsednica ustavnega sodišča kritična do koalicije, ki hudo krši ustavo

Predsednica Ustavnega sodišča RS Jadranka Sovdat (foto: STA).

“Dokler se zakonodajalec ne odzove na odločbe ustavnega sodišča, hudo krši načela pravne države in načelo delitve oblasti,” je danes na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila ustavnega sodišča za leto 2017 povedala predsednica Jadranka Sovdat. S tem je opozorila na permanentno kršenje ustave s strani leve koalicije v sestavi SMC, SD in DeSUS, ki ni želela financiranja zasebnih osnovnih šol izenačiti z javnimi. 

Lani se je končala velika menjava v sestavi ustavnega sodišča, z njo je sovpadla tudi velika menjava v strokovni službi oz. pri svetovalcih, je spomnila predsednica ustavnega sodišča. Deloma je tudi to pripomoglo k upočasnitvi njihovega dela, ki pa se hkrati sooča tudi s trendom povečevanja števila novih zadev in upadom števila rešenih zadev. Nekaj čez 1.300 novih zadev, ki so jih prejeli v lanskem letu, je namreč vsebinsko zahtevnejših kot v minulih letih.

Oglejte si še:

Prav tako Sovdatova opaža, da na področju spoštovanja odločb ustavnega sodišča ni napredka. Med drugim je omenila, da se zakonodajalec ni odzval na odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol, prav tako ne na odločbi glede zakona o parlamentarni preiskavi in zakona o poslancih.

Koalicija pod vodstvom ustavnega pravnika povsem razvrednotila pravo
Najbolj očitno se je pokazalo nespoštovanje ustavnega reda s strani vladajoče koalicije ob zavestnem kršenju odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ko je to naložilo zakonodajalcu, da mora izenačiti financiranje zasebnega osnovnošolskega izobraževanja. Koalicija pod vodstvom ustavnega pravnika Mira Cerarja je prezrla številne pozive opozicije, ki je vseskozi poudarjala, da se mora financiranje osnovnošolskega izobraževanja povsem izenačiti, ko šole izvajajo javno veljavne programe. Še več, šli so celo tako daleč, da so želeli spremeniti ustavo, da bi se izognili izvršitvi ustavne odločbe.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja (Foto: STA)

C. Š.