Predsednici DZ je hrbet obrnila prijateljica in poslovna partnerka

Foto: Twitter

V istem času, ko je odjeknila novica o nezadovoljstvu članov in članic največje koalicijske stranke Gibanja Svoboda nad slabšim stanjem delovanja stranke in vplivom tamkajšnje generalne sekretarke Vesne Vuković, je prišla tudi novica o odhodu dveh zaposlenih v kabinetu predsednice Državnega zbora. Razlog za to naj bi bilo “delovanje predsednice DZ”, kot poročajo nekateri osrednji mediji. Ena od njiju ni nihče drug kot njena “tesna prijateljica” Maja Jensterle, ki je tudi članica združenja OnaVe in njena poslovna partnerica, solastnica njunega skupnega podjetja Ipsilaw d. o. o. Slednje je bilo predmet razprave že ob njeni zaposlitvi v DZ.

Iz njenega kabineta sta odšli kar dve zaposleni, ena od njiju je celo vodja kabineta in predsedničina dolgoletna prijateljica in poslovna partnerka Maja Jensterle, druga pa njena namestnica Katarina Ratoš, ki odhaja za vodja kabineta pri predsedniku US Mateju Accettu. Spomnimo, da je bila zaposlitev Jensterletove v kabinetu DZ že na začetku vprašljiva, saj je bila s Klakočarjevo solastnica podjetja Ipsilaw, kar naj bi bilo po mnenju mnogih sporno.

Kaj se je dejansko dogajalo v kabinetu Urške Klakočar Zupančič, ni povsem znano. Po navedbi enega od osrednjih medijev naj bi ta odšla zaradi dela v družinskem podjetju. S kabinetom pa očitno še vedno sodeluje nekdanji “svobodnjak” Andraž Osim, ki se je strankarskim šefom zameril, ker je spil kavo in skadil cigaret za napačnimi ljudmi. Na kavo si je “drznil” sesti s strokovnim sodelavcem iz SDS, cigaret pa je skadil z vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec. To je bilo dovolj, da so ga v Gibanju Svoboda odslovili, Klakočar Zupančičeva pa ga je obdržala, navkljub željam stranke. Več o tem – TUKAJ.

Jensterletova je “dokument” o svoji novi zaposlitvi takoj veselo delila na socialnem omrežju Facebook, vendar je kmalu ugotovila, da to ni najbolj pametna ideja, zato je objavo s Facebooka umaknila. Vendar prepozno.

Foto: Twitter

Spomnimo, da je Požareport pred lanskimi državnozborskimi volitvami, natančneje 1. aprila, pisal, da ima informacije, po katerih naj bi na Okrajnem sodišču v Ljubljani (kjer je bila Urška Klakočar Zupančič vodja oddelka za etažno lastnino) potekalo več postopkov. V teh postopkih pa podjetje Ipsilaw d. o. o. zastopa stranke. Slednji sta po tem, ko so govorice postale glasne, postali previdnejši, saj naj bi bil način dela, ki sta ga nudili, nezakonit. Poslovanje sta začeli prikrivati in sta celo zamenjali poslovni model, je takrat zapisal Požar. Upravnikom stanovanjskih stavb Jensterle in Klakočar Zupančič sta ponujali “svetovanje v tem okviru tako, da upravniki strankam kot svoje storitve nato ponujajo in zaračunavajo – njune storitve”, je takrat sklicujoč se na svoje vire informacij zapisal Požar in dodal, da je takšno opravljanje dejavnosti izrecno nezakonito, ker je v nasprotju s temeljnim pravilom pravosodja, da lahko stranke na sodiščih odplačno zastopajo samo odvetniki, kot to določa 2. člen o odvetništvu. Prav tako pa je to v nasprotju s temeljnim pravilom gospodarskih družb. Šlo je tudi za delo na črno.

Ipsilaw je zasebna gospodarska družba, ki sta jo 20. 8. 2021 ustanovili Maja Jensterle in Urška Klakočar Zupančič, sedanja predsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Iz javno dostopnih podatkov, objavljenih na Ajpesu, je razvidno, da je omenjeno podjetje registrirano za: izdajanje knjig in časopisov, drugo založništvo, drugo informiranje, druge pravne dejavnosti, drugo podjetniško in poslovno svetovanje, drugje razvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, pomožne dejavnosti za izobraževanje, umetniško uprizarjanje, spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje, umetniško ustvarjanje, medtem ko je glavna dejavnost te družbe, razvidno iz 2. člena statuta podjetja, objavljenega na Ajpesu, tako imenovana “druge pravne dejavnosti”.

Foto: Twitter

Po poročanju medijev je bilo razvidno, da gre dejansko za opravljanje odvetništva, ki pa ne sledi dejavnostim, kot izhajajo iz registriranega podjetja. Kot izhaja iz medijev, podjetje Ipsilaw, pravno in poslovno svetovanje, ponuja odplačno zastopanje na sodiščih, odplačno sestavljanje pisnih vlog v postopkih na sodiščih ter odplačno zastopanje na narokih (včasih se je temu reklo nezakonita pravna pomoč).

Nezadovoljstvo nad Vesno Vuković, nezadovoljstvo nad Klakočar Zupančičevo – naključje?
Kaj točno se je dogajalo v kabinetu predsednice DZ sicer ni še zagotovo znano, se pa pojavljajo vprašanja na mestu, in sicer, zakaj bi prijateljica in poslovna partnerka obrnila hrbet prijateljici, s katero sodelujeta že nekaj let. Nenazadnje je Jensterletovi pozicijo šefinje kabineta zagotovila prav Klakočar Zupančičeva. Se je pa novica o odhodih pojavila v istem času kot novica o nezadovoljstvu članov in članic Gibanja Svoboda in vplivom njihove generalne sekretarke Vesne Vuković, ki je prav tako znana po svojem “avtoritarnem” vedenju. Tudi to so po besedah predsednika stranke Roberta Goloba le govorice, čeprav je javnost videla, da je prav Vukovićeva tista, ki mu govori, “kaj lahko in česa ne sme povedati”.

Ana Horvat