fbpx

Predsednik Evropske ljudske stranke Tusk: Ne zamudite priložnosti za dobro koalicijo za Slovenijo!

Matej Tonin in Donald Tusk (Foto: Twitter)

V Bruslju sta se danes srečala predsednik NSi Matej Tonin in predsednik EPP Donald Tusk. Po dobrem pogovoru je vodja največje evropske politične skupine pozval stranke, naj ne zamudijo priložnosti za dobro koalicijo, v kateri bi imele desnosredinske stranke vodilno vlogo. Takšno koalicijo podpirajo številni, nedavno so se pod Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo podpisali številni intelektualci, ki menijo, da bi predčasne volitve le še podaljšale agonijo v političnem prostoru. Tusk je po Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtni zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije in uglednih slovenskih intelektualcev eden od mnogih, ki pozivajo k oblikovanju nove vlade.

V Bruslju sta se srečala predsednik Nove Slovenije – krščanskih demokratov mag. Matej Tonin in Donald Tusk, predsednik Evropske ljudske stranke (EPP), ki je največja evropska politična skupina. “S predsednikom EPP Donaldom Tuskom sva govorila o aktualni politični krizi v Sloveniji. Izrazil je zadovoljstvo, da je NSi stranka dialoga, ki išče učinkovite rešitve za slovenske izzive. Podpira tudi naše aktivnosti, da se v še večji meri uveljavijo načela demokracije in pravne države,” je zapisal predsednik NSi.

Tusk stranke pozval, naj ne zapravijo dobre priložnosti
Nekdanji predsednik Evropskega sveta Tusk pa je ob tem prek Twitterja sporočil: “Po dobrem pogovoru z Matejem Toninom vem, da je dobra koalicija za Slovenijo še vedno možna. Stranke iz EPP lahko v njej igrajo ključno vlogo ter prevzamejo vodenje v parlamentu in vladi. Prosim, ne zapravite te možnosti.” V konservativni EPP sta od slovenskih strank poleg NSi še SDS in zunajparlamentarna SLS. SDS in NSi se skupaj s SMC in DeSUS trenutno pogajajo o oblikovanju nove slovenske vlade, potem ko je premier Marjan Šarec konec januarja odstopil.

Morebitna nova koalicija ima široko podporo, predčasne volitve bi po mnenju nekaterih le še podaljšale agonijo
K oblikovanju nove koalicije je pozvala tudi skupina slovenskih intelektualcev s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem, ki je večini parlamentarnih strank poslala “Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo”, v kateri je pozvala stranke, da prekinejo vladno politično krizo, ki jo je zakuhal Šarec. V njej navajajo veliko težav, s katerimi se sooča Slovenija. Pravijo, da bi še ene predčasne parlamentarne volitve le podaljšale agonijo, v kateri je Slovenija. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je pobudo komentiral sledeče: “Spoštovani g. Andrijanič, v SDS pozdravljamo vaš poziv in sporočamo, da smo tako kot vedno doslej k pogovorom o morebitni novi koaliciji povabili VSE parlamentarne stranke. Udeležile so se ga tri. Žal nekatere že v principu zavračajo politiko dialoga, to zavračanje pa je huronsko podpirano v osrednjih medijih ter dodatno v nekaterih državnih organih, ki se v Sloveniji zdaj že klasično zlorabljajo za politične obračune. Upamo, da bo vaš glas razuma pomagal obrniti tokove v normalnost.”

Prvopodpisani dr. Mark Boris Adrijanič, dr. Jerneja Penca, dr. Igor Masten, dr. Romana Jordan, dr. Jernej Letnar Černic in mag. Tanja Porčnik. Ali bo po pozivu intelektualcev končno v Sloveniji prevladal razum in bodo politične stranke postavile na prvo mesto interese države? (Foto: STA, Twitter)

Ugledni intelektualci so se podpisali pod Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo
V pobudi so opozorili tudi, da se Slovenija sooča z različnimi težavami na področju zdravstva, demografije, podnebnih sprememb, digitalizacije, trajnostnega razvoja in medgeneracijske solidarnosti. V pobudi so podpisani še dr. Jernej Buzeti, dr. Anže Burger, Nevenka Črešnar Pergar, dr. Romana Jordan, Miha Lavtar, dr. Jernej Letnar Černič, dr. Igor Masten, Andrej Mertelj, Marko Pavlišič, dr. Jerneja Penca, dr. Mark Pleško, dr. Sašo Polanec, mag. Tanja Porčnik, Matej Potokar, Rok Ravnikar, dr. Žiga Turk, Matej Tomažin, Žiga Vavpotič, dr. Peter Verovšek, dr. Blaž Vodopivec in Marko Voljč.

Rok Krajnc