Predsednik Knovs Tonin za zaprtimi vrati seznanil Državni zbor s poročilom

Foto: STA

Iz pravice vedeti pa izhaja dolžnost ukrepati, zato da bomo lahko v prihodnosti zaščitili naše nacionalne interese,” je po seznanitvi Državnega zbora za zaprtimi vrati s poročilom Knovs glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško dejal predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin. Ocenil je, da je bila današnja razprava koristna, po njegovih navedbah je večina poslancev poročilo ocenila kot zelo koristno, saj zdaj vedo, kaj je šlo narobe – da ni šlo za sistemski problem, temveč za človeško napako.

Tonin je v izjavi za medije poudaril, da je bilo poročilo pripravljeno, ker imajo poslanci pravico vedeti, kaj se je v tem strateško pomembnem projektu za Slovenijo resnično zgodilo. “Iz pravice vedeti pa izhaja dolžnost ukrepati, zato da bomo lahko v prihodnosti zaščitili naše nacionalne interese,” je dejal. Ocenil je, da je bila današnja razprava koristna, po njegovih navedbah je večina poslancev poročilo ocenila kot zelo koristno, saj zdaj vedo, kaj je šlo narobe – da ni šlo za sistemski problem, temveč za človeško napako.

Tonin je poudaril, da je poročilo prispevek k utrjevanju arbitraže in dokazuje, da je šla vlada Boruta Pahorja iskreno v arbitražni postopek. “V poročilu smo uspeli dokazati, da zarota zoper Hrvaško ne obstaja. Slovenska vlada in Sova nista načrtovali niti sodelovali pri kršitvah arbitražnega postopka,” je povzel. Kakršnokoli spodkopavanje tega poročila v prihodnosti po Toninovem mnenju škoduje slovenskih interesom. Zatrdil je tudi, da v javnem delu poročila, ki je bil objavljen 11. novembra, ni tajnih podatkov. S tem se je po njegovem mnenju očitno strinjala tudi Sova, saj jih prvih 17 dni po objavi poročila ni opozorila, da je v njem kakšen tajni podatek.

Če bi se resnično zgodilo, da bi nam kakšen tajni podatek ušel, bi nas bila (Sova) primorana opozoriti nemudoma in v sodelovanju z nami čim hitreje odpraviti vse potencialne škodljive učinke,” je dejal.

Poslanci imajo pravico do svojega mnenja
Odzval se je tudi na tožbo nekdanje agentke Simone Drenik, s katero ta zahteva umik poročila. “Knovs ni sodišče, poročilo Knovsa ni sodba, zato Simoni Drenik niso bile kršene nobene pravice. Poročilo predstavlja mnenje poslancev in dokler v tej državi velja svoboda govora, imamo poslanci pravico do svojega mnenja,” je dejal Tonin. Hrvaški odziv na poročilo je bil po njegovem mnenju predvidljiv. “Imajo predvolilno kampanjo in za potrebe te kampanje so tudi napačno in zlonamerno interpretirali javni del poročila,” je dejal Tonin.

Simona Drenik (Foto: STA)

Knovs je v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015 obremenil predvsem nekdanjo slovensko agentko Simono Drenik, saj v nedovoljeni komunikaciji z nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil, Sova pa je na drugi strani izvedla vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja vpletenih. Poleg tega so v Knovsu ugotovili, da so pogovori Drenikove in Sekolca potekali zunaj prostorov zunanjega ministrstva, brez kriptiranih telefonskih povezav in zunaj delovnega časa Drenikove ter tudi brez vednosti MZZ, predsednika vlade in Sove. Drenikova je obtožbe na svoj račun zavrnila, od DZ pa s tožbo na upravnem sodišču zahteva tudi umik tega poročila, ker naj bi Knovs presegel svoje pristojnosti in kršil njene pravice v postopku. Poročilo Knovsa je razburilo tudi Sovo, ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, poroča STA.

Rok Krajnc

 • xtc

  Namesto ,da bi izdajalce strpali v čuzo bi še ti tožili-pravi balkan.

 • Nata

  Ja, kakšne tajne podatke neki ?? Kako so skrivnostni, ko gre za njihove nepravilnosti !!To znajo dobro skriti. Če ne drugače pa kot državno tajno !
  https://podcrto.si/sova-nepravilnosti-pod-krinko-tajnosti

 • RATATA

  Sistemsko in sistematično se škoduje Državi, Republiki Sloveniji.
  Blebetanje neumnosti pi nezaščiteni telefonski liniji ni bila nikakršna napaka ampak zrežirana, naročena naloga akterjema – arbitru in agentki!
  Učinka na odločanje Tribunala to govoričenje ni imelo, zato se je postopek tudi nadaljeval!
  Seveda KNOVS ni sodišče, kot tudi arbitražni Tribunal ni sodišče, saj Tribunal odloča le med tistimi zahtevami in dejstvi, ki mu ga strani predstavita vsaka v svojem Memorandumu!!
  In tu je problem, ki se ga skuša prikrivati s pogrevanjem teh bebavih prisluhov, ki niso vplivali na nič!!
  Vprašajte se raje, kaj je bilo vstavljeno in poslano Tribunalu v našem Memorandumu…!!!(???) Nič od nič!!! Abnojski sklepi in partizanski dogovori ter neumest i izrezki iz pisem bralcev!!! …. namesto relevantnih dokumentov z učinkom v internacionalnem pravu!!! …. kat zahtevaho določila Sporazuma!!!!
  To pa je sabotaža – VELEIZDAJA NAJVIŠJEGA RANGA, KI SE NAJSTROŽJE KAZNUJE!!!
  Poleg tega, so se pa naši še zlagali o datumu osamosvojitve in s tem hrvatski omogočili biti stranka v postopku, čeprav to nikakor ni (!!!!) (glej besedilo Sporazuma o arbitraži!!!!)

 • Nšo-či

  Baje…Simona Drenik menja službo in z novim letom prevzema vodenje Centra za človekove pravice. Gre za novo delovno mesto in ker naj bi jo v javni službi samo premestili, zanj ni potreben niti razpis. Ali Toninovo poročilo ni udarno ali pa je preveč tajno, kajti oslovno življenje Simone Drenik v javnem sektorju očitno cveti.

 • janko

  Simona ni nič kriva. Vse je bilo delo starih rdečuhov, ki so se požvižgali na narod in domovino. Takrat je Tuerk nagnal iz pisarne strokovnjaka Petriča in vsilil udbovca laika Sekolca.

 • Andrej

  Če je Simona dobila jasna navodila, opravila izobraževanje, šla čez teste, potem se pa tega ni držala, je popolnoma nesposobna. Niti toliko ni kritična, da bi ugotovila, da je naredila napako. In ta nam je reševala slovensko ozemlje. Kdor jo je predlagal je sokriv.