fbpx

Predsednik KPK Štefanec o pritiskih Šarčevega sekretarja: Zadeve so resne – kdo je država, v imenu katere govori Kralj?

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec (Foto: STA)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi prijave predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Irene Prijović začela postopek glede pritiskov generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja pri kadrovanju. Po besedah predsednika KPK Borisa Štefaneca gre za zelo resno zadevo, ki jo bodo obravnavali prioritetno in z največjo pozornostjo.

Prijovićeva je danes komisiji že pojasnila podrobnosti, a o teh predsednik Boris Štefanec pred koncem postopka še ne more govoriti. V izjavi za medije po koncu zaslišanja je Prijovićevo pohvalil, da je prijavila nekorektno in neetično ravnanje, ki ga je prepoznala v Kraljevi potezi.

Kot je v medijih zaokrožilo v sredo zvečer, je Prijovićeva Kralja namreč prijavila pristojnim institucijam, med drugim tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista. V dopisu, ki ga je objavil spletni portal Požareport, je navedeno, da jo je Kralj 21. avgusta poklical in ji naročil, da “država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH”.

Kdo je država?
Če so navedbe, da je bil poseg Kralja v imenu Slovenije, resnične, potem ne vem, s kakšno pravico je to naredil. Kdo je država, v imenu katere govori? Kdo je tisti šef, v imenu katerega govori?” se ob tem sprašuje predsednik komisije, ki se mu zdi nepojmljivo, da se v naši državi dogajajo takšne stvari. Na vprašanje, kakšna je zagrožena sankcija, pa je Štefanec odgovoril, da komisija neposrednih sankcij nima. “Organi, ki so nekoga postavili na določeno funkcijo, so dolžni po ugotovitvah komisije oceniti stanje in ustrezno reagirati. Teh reakcij je v Sloveniji daleč premalo,” je navedel.

Foto: STA

KPK je po njegovih besedah vest in ogledalo slovenske družbe. Družba bi pa morala, kot je poudaril Štefanec, biti toliko ozaveščena, da neetičen, koruptiven, neintegriteten in netransparenten dogodek obsodi. Ob tem je spomnil, da so nekorektni kadrovski postopki v Sloveniji stalnica, na katere komisija opozarja že dlje časa. Dejal je še, da se do Kraljevega ravnanja ne more opredeljevati in da v preteklosti niso prejeli še nobenih obvestil, ki bi se nanašale nanj. Urednika portala Požareport Bojana Požarja bodo tudi povprašali o informacijah, ki naj bi jih glede na njegove zapise imel o Kraljevi vpletenosti pri kadrovanju, je napovedal Štefanec.

KPK lahko v svojih postopkih zasliši posamezne udeležence, a o tem po besedah Štefaneca še ni bilo odločeno, poroča STA. Prijovićeva naj bi po poročanju medijev pristala ne soočenje s Kraljem pred KPK.

Peter Truden