fbpx

Predsednik Pahor na Lipičevi veteranski proslavi jasno povedal: “Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti”

Predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

“Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države,” je navedel Pahor. Da je TO lahko vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije, je po njegovih besedah morala biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna prelomnih sprememb. Predsednik vojne veteranov Ladislav Lipič je po pričakovanjih predstavil napačno zgodovinsko verzijo nastanka Teritorialne obrambe. V Društvu MORiS Kočevska reka in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so v teh dneh večkrat opozorili, da je poudarjanje kontinuitete med socialistično in osamosvojitveno TO nesprejemljivo, organizatorji pa so poudarili, da je zanikanje kakršnekoli povezave med obema vojaškima strukturama umetna delitev.

“Glede obeleževanja ustanovitve teritorialne obrambe imamo potemtakem lahko različne občutke in mnenja, vendar pa to ni dovolj tehten razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in slovenske vojske,” je dejal predsednik države Borut Pahor in dodal, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO, kot je bila ustanovljena pred 50 leti.

“Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države,” je navedel Pahor. Da je TO lahko vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije, je po njegovih besedah morala biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna prelomnih sprememb.

Kot je opozoril Pahor, so bile spremembe tolikšne, da TO pred njimi in po njih ni bila ne enaka, ne ista: “Tu ni kontinuitete. Vendar pa je ena vez, ki ju povezuje – ljudje. Drugače povedano, velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami 1990 in 1991 so bili pripadniki teritorialne obrambe kot novonastajajoče Slovenske vojske, ki je poleti 1991 vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije.”

Lipič še naprej zavaja
Čisto drugačno ter po mnenjih številnih osamosvojiteljev napačno zgodovinsko verzijo pa je predstavil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, ki pa je v nagovoru zavrnil “trditve posameznikov o dveh teritorialnih obrambah”, kajti takšne trditve so po njegovih besedah žalitev vseh, ki so prispevali k obrambi Slovenije: “Nam, spoštovani, ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene teritorialne obrambe v drugo.”

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Proslave so se med drugimi udeležili tudi ministri za obrambo, za notranje zadeve in za javno upravo, Karl Erjavec, Boštjan Poklukar in Rudi Medved, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, v. d. generalne direktorice policije Tatjana Bobnar in bivši predsednik republike Milan Kučan.

Kontinuiteta med socialistično in osamosvojitveno TO je nesprejemljiva
Sicer je že napoved današnje proslave spodbudila nove delitve v zvezi s slovensko osamosvojitvijo. V Društvu MORiS Kočevska reka in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so opozorili, da je poudarjanje kontinuitete med socialistično in osamosvojitveno TO nesprejemljivo, organizatorji pa so poudarili, da je zanikanje kakršnekoli povezave med obema vojaškima strukturama umetna delitev.

Društvo MORiS so zmotile tudi značke, ki so jih dali izdelati organizatorji, saj naj bi šlo za zlorabo znaka Slovenske vojske. Na znački sta namreč po navedbah društva združena rdeča zvezda kot simbol Jugoslovanske ljudske armade in znak Teritorialne obrambe Slovenije. Društvo je domnevno zlorabo že pred časom prijavilo glavnemu inšpektoratu za obrambo, nedavno pa so na zadevo opozorili ministra Erjavca, poroča STA.

C. Š.