fbpx

Predsednik Pahor prepričan, da vlada dela dobro in v pravo smer! Premier Janša opozarja: “Bijemo bitko s časom!”

Foto: STA

Po današnjem izrednem vrhu so predsedniki republike, vlade, državnega zbora in državnega sveta izpostavili, da je potrebno ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. “Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej,” je poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je izpostavil, da so danes želeli priti do ugotovitve, ali je potrebno kaj prilagoditi, da bi bile vse odločitve lahko sprejete hitro in v skladu z ustavo in zakoni. Po njegovih besedah je “izjemnega pomena, da to krizo, zdravstveno in socialno, rešujemo po demokratični poti, da se spoštujejo vsi standardi,” je dejal. Dodal je: “Kolikor bolj bodo ljudje zaupali, da je mogoče učinkovito ukrepati v demokratični družbi, toliko bolj bomo demokratična družba po koncu zdravstvene, socialne in gospodarske krize.”

Foto: STA

Janša opozoril, da bijemo bitko s časom
Vlada Janeza Janše po besedah Pahorja dela dobro, v pravo smer, predsedniki pa so ugotovili tudi, da je splošna atmosfera v politiki ugodna, da politika razume resnost razmer in da različnost stališč usklajujejo tako, da ne bi hromili učinkovitosti ukrepov. Tudi predsednik vlade Janez Janša je dejal, da vlada sprejema ukrepe učinkovito in zakonito, ukrepi pa imajo realno podlago, v smislu, da jih lahko izvajajo. Znova je opozoril, da “bijemo bitko s časom”.

Janša je izpostavil, da je aktivacija 37.a člena je nujna, Policija je s svojimi resursi namreč na veliki preizkušnji. “Trenutno je lahko manj sil angažiranih na južni meji, kjer potrebe naraščajo. Pomoč Slovenske vojske je edina razpoložljiva kapaciteta,” je prepričan Janša. Ne na ulicah, potrebujemo jo na južni meji.”

Foto: STA

Janša: Življenja rešuje preprečevanje okužb!
Po besedah Janše so prvi oboleli za koronavirus že ozdraveli. Nekateri oboleli so se namreč že pozdravili in so odpuščeni iz bolnišnic, danes pa so po njegovih besedah z aparata odklopili tudi prvega bolnika pri nas, ki je rabil umetna pljuča, ker se mu je stanje tako izboljšalo, da lahko sam diha. “To, da je nekdo pozitiven, še ne pomeni, da bo končal na intenzivi,” je bil spodbuden.

“Bolezen je ozdravljiva, a razumeti moramo, da zaradi omejenosti kapacitet vseh zdravstvenih sistemov nismo sposobni zadostiti potrebam, če se število težko obolelih drastično poveča. Življenja rešuje preprečevanje okužb,” je prepričan. Poudaril je, da lahko za zaščito sebe in drugih največ naredimo sami, in spodbudil k samoiniciativnosti. “Za zaščito nas, ki ne delamo v zdravstvenem sistemu, ni nujno potrebna maska, ki je izdelana na Kitajskem,” meni.

Ob tem je Janša tudi omenil, da je pri nas več deset okuženih z novim koronavirusom med zdravstvenimi delavci, ki so nujno potrebni. V prihodnjih tednih bo tako po Janševih navedbah še posebej na preizkušnji sposobnost čuvanja vitalnih kapacitet zdravstvenega sistema, da se spopade z naraščanjem števila obolelih. Vlada sprejema različne ukrepe, toda kot je poudaril Janša, “noben ukrep, noben zakon, noben dekret ne more storiti več od tega, da se sami zavedamo, da moramo varovati lastno zdravje in zdravje drugih”. Spomnil je, da je zdravstvena stroka v zadnjih dneh podala tudi nekaj bolj praktičnih navodil, in pri tem omenil izdelavo in nošnjo bolj preprostih zaščitnih mask.

Janša: Tudi platnena maska, če jo pravilno uporabljamo, nudi boljšo zaščito od rokava
“Še nekaj časa situacija ne bo takšna, da bi se dalo zagotoviti profesionalno izdelano zaščitno opremo za vsakega izmed nas, nobena država na svetu danes tega ni sposobna,” je dejal. Zato je treba biti po njegovem mnenju pragmatičen in samoiniciativen. Vlada se po besedah predsednika vlade trudi zagotavljati zaščitno opremo predvsem tistim, ki se z boleznijo spopadajo na prvi frontni črti in ki jo rabijo pri svojem delu.

Za zaščito mnogih pa so po njegovih besedah dovolj denimo tudi bolj preproste zaščitne maske. “Tudi platnena maska, če jo pravilno uporabljamo, nudi boljšo zaščito od rokava,” je poudaril. Opozoril pa je, da lahko nepravilna uporaba maske posameznika bolj ogrozi, kot če je nima. Državljane je pozval, naj sledijo nasvetom, ki jih bodo danes in v prihodnjih dneh podali strokovnjaki. S takšnimi načini bomo po njegovih besedah blažili problem pomanjkanja zaščitne opreme. Spomnil je tudi, da smo zagnali lastno proizvodnjo, ki jo bomo rabili tudi pozneje, in se zahvalil podjetnikom, ki so razmišljali vnaprej in nabavili zaloge ter začeli šivati maske. Zahvalil se je državam, ki nam z zaščitno opremo pomagajo, hkrati pa omenil, da v tem času te opreme nihče nima dovolj in da gre zgolj za vzajemno pomoč za nekaj časa.

Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič je omenil možnost skrajševanja rokov za razglasitev zakonov, ki ne morejo biti podvrženi referendumu. A po Pahorjevih besedah se za zdaj predpisan rok osem dni od sprejetja zakona do njegove razglasitve ohrani. Ob morebitni oceni, da je treba pravila spremeniti, da bi omogočala bolj učinkovito odločanje, pa bo tudi to spreminjanje pravil, zapisanih v zakonih in poslovniku državnega zbora, izvedeno po demokratičnem postopku, je izpostavil.

Zorčič je povedal, da so na različnih ravneh potekala posvetovanja s pravniki in da nekateri vidijo rešitev tudi v obstoječi zakonodaji, “mislim pa, da nihče ne trdi, da je to možno izpeljati že danes brez tveganja. In pri interventnih zakonih si pa res ne želimo tvegati, da bi na koncu ustavno sodišče ugotovilo njihovo neustavnost, ker so bili prezgodaj razglašeni,” je izpostavil.

Foto: STA

Kovšca: Državni svet se je odrekel možnosti veta na sveženj interventnih ukrepov
Da bodo poskušali odločati čim hitreje, je poudaril tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Ob tem je opozoril, da se je Državni svet odrekel možnosti veta na sveženj interventnih ukrepov, ki ga je Državni zbor RS obravnaval nazadnje. Kot je po izjavi pojasnil za STA, pa tega še ne more napovedati za zakone, ki šele prihajajo v parlamentarno proceduro. Ob vsakem zakonu posebej bo namreč svetnike, komisije Državnega sveta in interesne skupine povprašal o tem, ali je možno, da bi predlagali veto, in če bo dobil dovolj velik delež pritrdilnih odgovorov, bo o tem takoj obvestil predsednika državnega zbora in republike.

Foto: STA

“Demokracija, njeni standardi in norme ne onemogočajo učinkovitosti, v takih posebnih razmerah pa terjajo veliko več usklajevanja, predvidevanja, sodelovanja in razumevanja, da v skladu z normami sprejemamo učinkovite odločitve,” je ob tem še izpostavil Pahor. Zorčič je kot enega glavnih izzivov omenil še, da “se pripravimo na to, da bi prišlo do izpada poslancev iz zdravstvenih razlogov in se pripravimo na to, da bo vsaj v delu delo možno opraviti na daljavo”. Poslovnik namreč tega še ne omogoča, zato je potrebna sprememba, pri čemer verjame v politično voljo, da se zgodi. Bodo pa tudi o tem danes popoldne spregovorili z vodji poslanskih skupin. Nasprotno pa v Državnem svetu že opravljajo seje po videokonferenčnem sistemu ali pa te potekajo korespondenčno, je pojasnil Kovšca.

Janša: Slovenska vlada je morala “preko noči” napisati ukrepe “od prve do zadnje črke”
Janša in Pahor sta danes izrazila tudi upanje, da bodo države pa tudi EU iz trenutnih razmer potegnile kak nauk. Po Janševih besedah je bila namreč velika večina držav, vključno s Slovenijo, nepripravljena na ukrepanje ob epidemiji ali pandemiji. In medtem ko je avstrijski parlament tako rekoč “preko noči” sprejel številne ukrepe, jih je morala slovenska vlada napisati “od prve do zadnje črke”. “Upam, da bo to za nas šola. Mi delamo sproti nek opomnik, kaj je treba pripraviti, če Slovenijo zadene epidemija v prihodnje, kar se nas tiče, pa bomo pripravljeni stokrat bolje, kot smo bili zdaj,” je dejal Janša.

Foto: STA

Pahor pa je opozoril, da tu ne gre le za države, pač pa se po neučinkovitem skupnem soočanju z migracijami že drugič v kratkem času kaže, da se kot EU nismo bili sposobni skupaj soočiti niti s pandemijo, zato upa, da bo to tudi za EU neko sporočilo, če hoče okrepiti zaupanje ljudi v njeno učinkovitost. Vsi štirje predsedniki so se danes tudi zahvalili vsem, ki se držijo navodil in s tem prispevajo k zajezitvi širjenja virusa, zdravstvenemu osebju in vsem drugim, ki v teh razmerah omogočajo, da življenje kolikor toliko normalno teče – od kmetov, prostovoljcev, policistov, trgovcev itd.

Hana Murn, STA