fbpx

Predsednik Pahor sklical ustanovno sejo državnega zbora 22. junija in ponovno pozval politične stranke k dialogu

Predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

Predsednik republike Borut Pahor je danes, potem ko mu je predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar izročil uradni zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev v DZ, podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ, ki bo 22. junija ob 11. uri, so sporočili iz predsednikovega urada. Pahor je ob tem znova pozval politične stranke k dialogu in poudaril, da je po njegovem pošteno, da mandat za sestavo vlade dobi zmagovalec volitev.

Predsednik Pahor je v izjavi ob podpisu ukaza o sklicu ustanovne seje nove sestave DZ izrazil pričakovanje, da se bodo po tej seji poslanske skupine oblikovale do konca junija. O imenovanju mandatarja za sestavo nove vlade bo začel pogovore z vodji poslanskih skupin takoj, ko bo o tem obveščen, “pričakujem, da bodo ti pogovori opravljeni konec junija ali v začetku julija”.

V pogovorih z vodji poslanskih skupin bo Pahor preveril, ali v DZ obstaja dovolj načelne podpore, da poveri mandatarstvo predsedniku na volitvah zmagovalne SDS Janezu Janši. “Seznanjeni ste z mojim stališčem, da se mi zdi prav in pošteno, da prvak zmagovite stranke prvi dobi priložnost za sestavo vlade,” je dodal.

Če bo večino užival nekdo drug, Janša mandata ne bi sprejel
Če bo Pahor ocenil, da bi Janša lahko dobil potrebno parlamentarno večino, bo predlog njegove kandidature za mandatarja podpisal v začetku julija in ga uradno poslal v DZ. “V primeru, da bi v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa nekdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v takih razmerah mandata ne bi sprejel,” je dodal.

Sicer je Pahor v izjavi tudi poudaril, da dialog o možnostih sestave vlade in njenega programa ne pomeni nujne zaveze za sodelovanje v vladi. “Ustvarja pa ozračje visoke politične kulture. Ta omogoča prepotrebno pogovarjanje in sodelovanje tudi po sestavi take ali drugačne vlade,” meni predsednik. Po njegovem prepričanju proces oblikovanja vlade seže čez pomen same izvolitve vlade.

“Izkušnje so nas naučile, da nam dialog in vključevanje omogočata, da skupaj dosežemo več, zapiranje vrat in izključevanje pa, da globoko vsaksebi dosežemo manj,” je opozoril Pahor. Dodal je, da je proces oblikovanja vlade pomemben tudi za ustvarjanje takega ali drugačnega vzdušja, ki bo pomembno določalo možnosti za delo vlade, DZ in celotne slovenske politike v naslednjih letih. Predsednik Pahor je še spomnil, da Slovenijo v tem letu poleg imenovanja nove vlade čakata tudi izvolitev novega guvernerja Banke Slovenije in novega ustavnega sodnika.

C. Š., STA