fbpx

Predsednik vlade Janez Janša: Danes je bila izražena skupna volja po sodelovanju v prihodnje

Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Eden od udeležencev današnjega sestanka je dejal, da je bilo vzdušje na tem sestanku izjemno optimistično in boljše kot na začetku mandata, kar je res, saj lahko koalicija skupaj s partnerji, ki so tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Izražena je bila tudi skupna volja po sodelovanju v prihodnje,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

V petek zvečer je na Brdu pri Kranju potekal sestanek koalicijskih poslancev in nekaterih ministrov. Srečanja sta se udeležila tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič in poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar.

Predsednik vlade Janez Janša je po srečanju v izjavi za medije dejal, da je bil današnji sestanek produktiven in konstruktiven. Namenjen je bil trem temam, in sicer grobi oceni dosežkov o mandatu, ki se izteka, partnerji so se pogovarjali  tudi o pristopu k reševanju nekaterih perečih odprtih vprašanj, se seznanili s situacijo glede razvoja epidemije in boja proti covid-19 ter se dokončno dogovorili glede draginjskih dodatkov oziroma energetskih vavčerjev za blažitev draginjskega pritiska zaradi podražitev zaradi dviga cen energije. Koalicijski partnerji so se danes dogovorili tudi glede nekaterih odprtih zadev, kjer je potrebno dokončati odločanje v Državnem zboru. “Eden od udeležencev današnjega sestanka je dejal, da je bilo vzdušje na tem sestanku izjemno optimistično in boljše kot na začetku mandata, kar je res, saj lahko koalicija skupaj s partnerji, ki so tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Izražena je bila tudi skupna volja po sodelovanju v prihodnje,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Sestanek koalicijskih poslancev in nekaterih ministrov

Na vprašanje glede skrajševanja veljavnosti karanten, je predsednik vlade odvrnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog o tem pripravilo do ponedeljka, ko bo predvidoma tudi sprejet in uveljavljen sredi naslednjega tedna.

Na vprašanje o tem, kako vztrajna bo koalicija pri doseganju vseh zakonov, ki še čakajo na sprejem, je predsednik vlade odvrnil, da je večina ključnih zakonov že šla čez redno fazo obravnave, čez faze javne razprave, čez dve branji, ponekod pa se čakajo še končne odločitve. “Vsi ti ključni zakoni, ki so tudi del koalicijske pogodbe, bodo na dnevnem redu preostalih rednih sej državnega zbora, v kolikor bo potrebna še kakšna izredna seja, bo tudi ta sklicana, so pa danes bili izraženi tudi predlogi glede nekaterih zakonov, kjer je predlagan posvetovalni referendum,” je povedal predsednik vlade Janez Janša. “Koalicija bo sprejela izziv in podprla predlog, da se gre na posvetovalni referendum za zakon o dohodnini, s katerim se ljudem dvigajo plače, tako da se lahko Slovenci končno odločijo za to, da imajo višje plače,” je dejal premier.

Predsednik vlade Janez Janša

Možnost, da koalicija posvetovalni predlog podpre je sicer odvisna od tega, kakšne so terminske in proceduralne možnosti in okvirji za to, da bi to odločanje potekalo skupaj z volitvami v Državni zbor, zato da ne bi nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili na volišča,” je še povedal predsednik vlade, ki je tudi dodal, da ima koalicija po današnjih pogovorih in stališčih sicer dovolj glasov za sprejem omenjenega zakona.

Glede morebitnega sodelovanja s stranko oziroma gibanjem Roberta Goloba, pa je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je bila ena od besed, ki je bila danes velikokrat izrečena, beseda sodelovanje. “Vsi, ki smo bili danes tukaj, ne glede, ali smo del formalne koalicije ali ne, smo izražali željo po sodelovanju tudi v prihodnje in k temu sodelovanju vabimo vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo Državnega zbora,” je zaključil premier.

Sara Kovač