fbpx

Predsednik vlade Janez Janša ob postavitvi temeljnega kamna na Okrešlju: ta vlada podpira vse, kar nas kot narod združuje!

Predsednik vlade Janez Janša je na Okrešlju položil temeljni kamen. (Foto: Vlada RS)

V sporočilu za javnost so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da so na pogorišču Frischaufovega doma na Okrešlju danes postavili temeljni kamen za novi dom. Na sodobno zasnovani zgradbi, iz naravnih in lokalnih materialov, naj bi še letos dokončali gradbeno-zidarska dela in jo pripravili za zimo, v celoti pa naj bi bil nov dom dokončan do leta 2022. Slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je zbrane tudi nagovoril: “Ko smo lani še kot opozicija vložili amandma PZS za del sredstev, ki so potrebna za izgradnjo tega doma, je slovenski parlament doživel enega redkih trenutkov popolne enotnosti. Prav vsi poslanci smo to podprli. To se ne zgodi velikokrat. Kaže pa to glasovanje na to, da so slovenske gore in slovenske planine in vse tisto, kar je povezano z gorskim okoljem, nekje globoko v naših srcih, del naše nacionalne identitete in na podlagi vsega tega, nekaj kar nas združuje.”

“Spoštovani predsedniki Planinske zveze Slovenije, Zveze gorniških klubov, matičnega planinskega društva Celje, spoštovana gospa županja, kolegice in kolegi iz vlade in Državnega zbora, predvsem pa vsi ljubitelji gora,” je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša. “Zelo malo je takšnih priložnosti, kot je današnja, ko se polaga temeljni kamen za nekaj novega v tako lepem okolju. Vi gledate mene, jaz gledam to kuliso zadaj. Mislim, da je precej lepša. Takšna je bila tudi lani oktobra, ko sva bila z gospodom Žuntarjem tu nazadnje, preden je dom pogorel.” Ko je izvedel za to novico, ga je kar malo presunilo, ker je bila slika tistega jesenskega dne, del so ga preživeli tudi tukaj, izjemno lepa.

“Je pa v to žalostno sliko takrat na srečo kmalu posijalo sonce, ker ste začeli akcijo za to, da se zgradi nov dom. Tu vidimo krasen načrt nove stavbe. Verjamem, da bo v zelo kratkem času tukaj ta stavba stala, in to ne samo v veselje več kot 25.000 obiskovalcev, kot jih je bilo lani tukaj, kar je velika številka, tudi z vidika pomena za turizem, o čemer je prej govoril gospod minister za gospodarstvo, ampak tudi širše. Še posebej v teh časih, ko se prilagajamo nekim novim razmeram, zaradi pandemije koronavirusa, pridobivajo takšne izletniške ali turistične točke dodatno na pomenu.” Janša je ob tem dejal, da bo očitno še nekaj časa tako, da se bo bistveno bolj varno družiti zunaj, kot so tudi oni danes tam počeli, ob upoštevanju nekaj najnujnejših ukrepov, kot pa obiskovati nekatere druge, iz dosedanjega običajnega življenja obiskane in bolj obiskane ter klasične destinacije, še posebej ko gre za zaprte prostore. “Iz tega vidika je ta investicija še dodatno upravičena,” je še dejal predsednik vlade.

“Ko smo lani še kot opozicija vložili amandma PZS za del sredstev, ki so potrebna za izgradnjo tega doma, je slovenski parlament doživel enega redkih trenutkov popolne enotnosti. Prav vsi poslanci smo to podprli. To se ne zgodi velikokrat. Kaže pa to glasovanje na to, da so slovenske gore in slovenske planine in vse tisto, kar je povezano z gorskim okoljem, nekje globoko v naših srcih, del naše nacionalne identitete in na podlagi vsega tega, nekaj kar nas združuje.” Kot je še dejal premier, ta vlada podpira vse, kar nas kot narod združuje, zato bodo tudi v prihodnje pomagali pri zagotavljanju tistega dela sredstev, ki po vsej verjetnosti še manjka glede na finančno konstrukcijo, ki je bila predstavljena. Prepričan je, da je tukaj še nekaj dodatnih možnosti. “Eno od teh ste omenili.” 

Janša se je zahvalil članom Planinske zveze, planinskemu društvu Celje in slovenski vojski za sodelovanje pri obnovi
Kot je v nadaljevanju še dejal, bosta prihodnji dve leti tudi leti, ko bomo skušali odpravljati posledice pomladanskega vala pandemije in znotraj tega je na voljo tudi nekaj dodatnih evropskih sredstev. “Kot smo videli iz predstavljenih številk, je glavno breme na ljubiteljih gora. Zato na tem mestu še posebna zahvala tistim članom Planinske zveze, ki so prispevali solidarnostni evro za izgradnjo tega doma, tistim, ki ste to organizirali v okviru Planinske zveze Slovenije in planinskega društva Celje, Slovenski vojski, ki je pomagala s helikopterskimi prevozi in še posebna zahvala vsem tistim, ki bdite nad tem, ker če ni organizacije, če ni nekoga, ki ima vse to v rokah, vsa dobra volja in pripravljenost za to, da se pomaga, pač nista dovolj.” 

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1306239988158398466?s=20

“Dejansko stojimo na krasnem prostoru in ni čudno, da so že pred skoraj 150 leti tukaj postavili prvo kočo, ki se je obnavljala in dograjevala. Mislim, da je prav, da se ta tradicija skrbi za to lepo točko slovenske identitete in slovenskega gorništva nadaljuje. Hvala vsem, ki ste danes prišli, kljub temu, da je za polaganje temeljnega kamna to malo neobičajna ura in neobičajni čas.” Živimo namreč v času, ki ni povsem tak kot je bil še lansko leto in se moramo temu prilagajati. Vsem, ki se operativno ukvarjajo s to investicijo, je Janša želel čim manj zapletov in čim več dobre volje ter poguma. Obenem je obljubil pomoč z njihove strani, kjer bo ta potrebna in dobrodošla, vsem skupaj pa želel na tem mestu ali kjerkoli drugje v tem čudovitem gorniškem svetu Slovenije, čim več užitkov in čim več obiskov v prihodnjih tednih, mesecih in letih. “Hvala lepa.”

Predsednik vlade Janez Janša je na Okrešlju položil temeljni kamen. (Foto: Vlada RS)

Pri Planinski zvezi Slovenije pa so ob tem zapisali, da je premier Janša, skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, podpredsednikom Planinske zveze Slovenije Mirom Erženom in Generalnim sekretarjem PZS Matejom Plankom  ter predsednikom PD Celje Maticem Francem Povšetom, položil temeljni kamen za nov planinski dom na Okrešlju. Ob koncu lanskega leta je namreč ta dom pogorel. Gre za enega najbolj obiskanih planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki leži na nadmorski višini 1396 metrov. Kot še navajajo, je bil za Planinsko društvo Celje Matica to hud udarec, saj je le dve leti poprej pogorel Dom na Korošici. Ob zagotovilih vlade in Planinske zveze Slovenije, da bosta finančno priskočili na pomoč, pa v celjskem društvu niso dolgo časa oklevali, ampak so sprejeli odločitev, da bodo na mestu starega doma postavili novega. Ob tem je bil izbran idejni projekt Arhitekturnega biroja Kultivator. Za nov planinski dom se načrtuje, da bo v ekološkem smislu bolj prijazen za okolje ter energetsko bolj varčen, s čimer bo primerljiv s podobnimi modernimi zgradbami na tujem.

Predstavniki vlade, Planinskega društva Slovenije in drugih organizacij na Okrešlju ob položitvi temeljnega kamna za nov planinski dom. (Foto: pzs)

Domen Mezeg