Predsednik vlade Janez Janša se je preko video konference sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se je v ponedeljek preko avdio-video konference sestal z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel. Namen pogovora je bila izmenjava mnenj o aktualnih evropskih zadevah, s poudarkom na prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljek opravil videokonferenčni pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel. Obravnavala sta stanje pandemije, ki v obeh državah upada, potek cepljenja ter tudi prihodnje izzive. Med njimi sta še posebej pomembna spopad z novimi mutacijami ter logistični izziv distribucije cepiv in izvedbe cepljenja v manj razvitih državah, ko bo cepiv dovolj, kar je pričakovati proti koncu letošnjega leta.

Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno, da države članice EU čim prej ratificirajo  sklep o lastnih virih – obe državi sta to že storili – ter da bodo nacionalni načrti za  okrevanje in odpornost kar najhitreje obravnavani in potrjeni. To bo omogočilo črpanje lani med voditelji dogovorjenih sredstev in potrebno podporo okrevanju in zagonu gospodarstev.

Predsednik vlade je kanclerko seznanil s prioritetami slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej sta obravnavala konferenco o prihodnosti EU. Slovenija bo v ta namen celotni letošnji Blejski strateški forum posvetila razpravi o prihodnosti EU, ki se jo bodo udeležili številni evropski voditelji. Spregovorila sta tudi o Zahodnem Balkanu. V sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU bo v oktobru v Sloveniji organiziran vrh EU-Zahodni Balkan. Predsednik vlade Janez Janša in nemška kanclerka Angela Merkel sta obravnavala tudi agendo prihajajočega zasedanja Evropskega sveta, ko bo ta vnovič razpravljal o podnebnih spremembah in sprejel dodatne usmeritve Evropski komisiji, preden bo le-ta objavila prenovo podnebno-energetskega zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55.

https://twitter.com/vladaRS/status/1394300076164517893?s=20