Predsednik vlade napovedal davčni pogrom nad segmentom prebivalstva

Foto: STA

Poslanke in poslanci so danes začeli redno februarsko zasedanje. Kot običajno so prvi dan namenili poslanskim vprašanjem ministrski ekipi in predsedniku vlade Robertu Golobu. Ta je odgovarjal na vprašanja glede višanja davkov, višjih cen vrtcev, reforme plačnega sistema v javnem sektorju in položaja upokojencev, piše STA.

Glede na najavljena vprašanja poslanci od ministrov pričakujejo tudi pojasnila o več aktualnih zadevah, med drugim o potresni varnosti stavb, kadrovskih trendih v Slovenski vojski, gradnji satelitskih centrov in izbrisu literarnega dela Dnevnik Ane Frank iz učnega načrta.

Poslanko Karmen Furman je zanimalo, kako bo vlada – če sploh – reševala trenutno precej hudo stisko upokojencev, ki jim položnice letijo v nebo, zaradi neukrepanja pa so iz dneva v dan v vse večji stiski. “Na zboru sodnikov ste pokazali, da lahko rešitve najdete precej hitro, če hočete in želite, in prav bi bilo, da to solidarnost pokažete tudi za upokojence,” je opozorila in poudarila, da so ljudje obupani in v stiski, saj so se življenjski stroški podražili za vse, ne samo za tiste, ki jih ta vlada privilegira. “Do tistih, ki so 40 let delali in si zaslužijo dostojno pokojnino, je odnos vlade ignorantski,” je ocenila. Upokojenci so bili po Golobovih besedah ves čas v fokusu vlade – do prvih energetskih dodatkov v višini 200 evrov so bili po njegovih besedah upravičeni vsi, ki živijo v energetski revščini. Glede uskladitve pokojnin je premier povedal, da je vlada že plačala predčasno uskladitev, ki zakonsko ni predpisana. Dejal je, da bodo tudi izpolnili koalicijsko obljubo in do konca leta zagotovili, da bo najnižja pokojnina znašala vsaj 700 evrov.

“Gasilski shod danes obsojate in govorite o pomenu kulture dialoga. Zanimivo, kaj takega od vas nismo slišali v času nasilnih protestov petkovih kolesarjev. Še več, podpirali ste jih,” je poslanka Anja Bah Žibert očitala obrambnemu ministru Marjanu Šarcu. Opozorila je, da je Šarec podpiral tudi tiste, ki so pozivali k umorom, in tiste, ki so širili ksenofobijo ter ki so poškodovali policiste in novinarje. Poleg tega je po poslankinih besedah tudi podpiral člane kriminalnih združb, ki so naganjali Slovenke in Slovence iz Ljubljane ter sramotno izžvižgali gardo Slovenske vojske ter jo zmerjali z izdajalci. “Danes pa ste nekako odgovorni tudi za Slovensko vojsko,” je pripomnila in opomnila Šarca, da ga takratno žaljenje SV očitno ni motilo, ker je šlo za “njegove”.

Poslanko Ivo Dimic iz NSi-ja so zanimali morebitni ukrepi za preprečevanje podražitev vrtca zaradi višjih stroškov dela ter cen hrane in energentov. Kjer napovedujejo zvišanje cene vrtcev ali so to že storili, bodo morali posredovati svoj izračun, je odvrnil Golob. Zvišanje cene za več kot 14 odstotkov zaradi višjih plač za pomočnice vzgojiteljic je po njegovi oceni pretirano, piše STA. Župani in mestni sveti, ki utemeljujejo 14- ali 17-odstotni dvig cen vrtcev s povečanjem plač pri pomočnicah vzgojiteljic, po njegovem prepričanju zavajajo. “Takšno povišanje cen nima osnove prav v ničemer,” je izpostavil. Obenem se je izgovoril, da so podražitve vrtcev izključno v domeni občin, ne pa vlade.

Poslanec Jožef Horvat je Goloba spomnil na opozorila fiskalnega sveta, da je primanjkljaj državnega sektorja med najvišjimi v EU, pribitki za slovenske državne obveznice pa so višji kot v primerljivih državah. Opozoril je, da resna javnofinančna vprašanja sprožajo predvsem izdatki in obljube: “611 milijonov več za plače v javnem sektorju po oktobrskem dogovoru, 600 evrov dodatka za sodnike in tožilce, pol milijarde evrov v HSE, 600 milijonov evrov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, 100 milijonov evrov za začetek realizacije projekta gradnje 30 tisoč državnih najemnih stanovanj.”  Ob naštevanju je Horvat še dodal, da se povprečni državljan sprašuje, “kdo bo vse to plačal”. Goloba je še vprašal, za koliko namerava še dvigniti davke. Golob je odvrnil, da ne gre za obljube, temveč za določbe koalicijske pogodbe. Glede oktobrskega zvišanja plač v javnem sektorju je povedal, da je bil ta paket v celoti predviden v proračunih za leto 2023 in 2024, ter pojasnil, da bo davčna reforma glavna tema koalicijskega vrha v marcu. “Znižali bomo obremenitev na plače, predtem pa bomo zagotovili, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja od drugih, za to premoženje pošteno plačali davke,” je napovedal.

Seja se bo nadaljevala jutri z razpravo in odločanjem o kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju. Poslanci bodo za razpravo o kandidatu, ki je že prestal zaslišanje na pristojnem matičnem odboru, imeli na voljo nekaj manj kot pet ur. Na redni seji, ki se bo sklenila v četrtek, bo tudi več zakonodajnih predlogov, med drugim predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov, ki s ciljem omejiti obseg sive ekonomije vnovič uvaja obvezno izročanje in prevzemanje izdanega računa za dobavo blaga oziroma opravljeno storitev. Na zahtevo poslanske skupine Gibanja Svoboda bodo odredili še parlamentarno preiskavo, ki naj bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov.

Sara Kovač