fbpx

Predsednik VSO Aleš Hojs Lipičevo Zvezo veteranov vojne za Slovenijo označil kot bedno in dvolično!

Foto: STA

Na protestno izjavo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, naslovljeno na župana Radencev Romana Leljaka, v kateri zahtevajo, da se umakne predstavitev knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB, ki je nastala v sodelovanju Igorja Omerze in Rada Pezdirja, se je poleg avtorjev knjige odzvalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki v sporočilu za javnost izpostavlja bedo in dvoličnost Lipičevih veteranov.

Uvodoma predsednik VSO Aleš Hojs spominja, kako je Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki jo vodi Ladislav Lipič, v lanskem letu organizirala prireditev, na kateri so proslavljali 50-letnico Teritorialne obrambe. “To zgodovinsko manipulacijo in laž jim je že na prireditvi sami ovrgel predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor, ki je jasno povedal, da Teritorialna obramba Republike Slovenije (TO RS), torej tista vojaška sila, ki je obranila napad agresorske JLA, ni naslednica Teritorialne obrambe iz časov Socialistične Republike Slovenije (TO .SS)”.

“V času, ko sta publicista Igor Omerza in Rado Pezdir razkrila kriminalne temelje in delovanje nekdanje Teritorialne obrambe (TO SRS), torej tiste TO, katere ustanovitev so lani slavili Lipičevi oprode, taisti zapišejo, da z nekdanjo TO ne želijo imeti nič!” V VSO so prepričani, da tekst, ki so ga podpisali vodstveni člani ZVVS, kaže vso bedo in dvoličnost omenjene organizacije, ki se z miselnostjo ljudi, ki jo vodijo, v svojem jedru in vrednotah nikoli ni odrekla rdeči zvezdi. Poudarjajo, da je prav to tisti mlinski kamen, ki tej organizaciji onemogoča, da bi uresničevala to, za kar je bila ustanovljena – skrbeti za veterane in primeren spomin na čas, ko so le-ti zavarovali slovensko osamosvojitev.

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Predsednik OZ VVS Gornja Radgona Niko Brus je od župana Leljaka zahteval, da umakne predstavitev knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB in izrazil protest proti naslovu knjige, ki po njegovo daje vtis, da branitelji predstavljajo naslednike kriminalnih zgodb, ki jih opisujeta avtorja. “Protestiram, da avtorja namensko in načrtno nadaljujeta s prikazovanjem situacij, ki so v korist neresnici in lažem,” je nadaljeval Brus, ki ga je zmotilo, da je predstavitev omenjene knjige zgolj dan pred volilnim zborom OZVVS Gornja Radgona v Radencih. Ob tem je Brus Leljaku zagrozil, da bodo v primeru, da te predstavitve ne odpove in o tem ne obvesti Brusa, “odločno protestirali”.

Foto: Printscreen

Na nesporazum opozorila tako Omerza kot tudi Pezdir
Avtorja knjige sta sicer že poudarila, da gre za nesporazum. “Midva ne misliva, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih dokumentirano opisujeva v knjigi, ker trdiva, da branitelji oz. slovenski vojaški osamosvojitelji niso nasledniki tiste TO, ki je temeljila na teh kriminalnih rabotah. Tukaj se popolnoma strinjava s predsednikom države, ki prav tako misli, da osamosvojitvena TO ni kontinuiteta s kriminalnimi temelji obremenjene Titove in za obrambo Jugoslavije ustvarjene Teritorialne obrambe. V knjigi celo zapiševa, da je režimska TO dala pomembno infrastrukturo slovenski vojaški osamosvojitvi, da pa seveda v vrednostnem smislu ni in ne more biti njena naslednica. V luči tega dejstva so vsa ostala protestna izvajanja in očitki Nika Brusa et consortes brezpredmetni in zavajajoči,” sta poudarila Omerza in Pezdir v izjavi.

Dejstvo je, da je Zveza veteranov vojne za Slovenijo ob praznovanju 50-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe želela na vsak način zabrisati ločnico med ustanovitvijo stare Teritorialne obrambe (do leta 1990), ki je bila le podaljšek partijskega vrha Jugoslavije, in novonastalo Slovensko vojsko, katere korenine segajo v maj 1990, sedaj pa navaja, kako z nekdanjo TO ne želi imeti nič. Beda in dvoličnost naravnost sevata in sta vidni tudi slepim.

H. M.