fbpx

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič star 67 let: Njegovi življenjski “dosežki” – zdrahe, sprenevedanje, potvarjanje, napredovanje s komunističnimi povezavami in zlorabe funkcij

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Na današnji dan 67. rojstni dan praznuje predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Ladislav Lipič, ki je najbolj zaslužen za njeno strahovito politizacijo. Prejšnji mesec je želel onečastiti Teritorialno obrambo Republike Slovenije od 28. septembra 1990 naprej, in sicer tako, da je s pomočjo satelitov znotraj Slovenske vojske na račun davkoplačevalcev organiziral proslavo v prestolnici ob 50. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe skupaj z jugonostalgičnim pohodom med stavbo Državnega zbora RS in Gospodarskim razstaviščem pod vodstvom oficirjev nekdanje JLA, združenih v Zvezi slovenskih častnikov, ki jih je organiziral njihov predstavnik, sekretar Martin Jugovec. 

Lipič je po diplomi iz obramboslovja na Fakulteti za družbene vede končal šolo za pehotne rezervne častnike in tečaje za usposabljanje poveljnika voda, čete in bataljona. Leta 1977 se je zaposlil v Občinskem štabu Teritorialne obrambe Murska Sobota kot pomočnik za organizacijsko-mobilizacijske zadeve. Jeseni 1990 je v Pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe Vzhodnoštajerske pokrajine v Mariboru prevzel dolžnost pomočnika poveljnika za zaledje. Ob tem se marsikdo vpraša, če je k njegovemu napredovanju prispevalo priporočilo generalmajorju Janezu Slaparju s strani družinskega prijatelja Milana Kučana ali pa njegovo sodelovanje v Manevrski strukturi narodne zaščite v Pomurju.

Novembra 1997 je Lipič postal načelnik oddelka za logistiko Slovenske vojske, potem ko je ob delu doštudiral na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Ideološko-politični veter ga je takoj po padcu Bajukove vlade 1. decembra 2000 postavil na mesto namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske, čeprav ni nikdar poveljeval nobeni enoti Slovenske vojske. In to kljub temu, da je bil le štabni častnik, brez opravljenega domačega ali tujega vojaškega šolanja, aktivno ni govoril nobenega tujega jezika (pasivno le madžarščino) in ni sodeloval na niti eni mednarodni operaciji in misiji.

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Medtem ko velja praksa, da se na povišanje čaka leta, pa to ni veljalo v primeru Lipiča – ta je namreč v slabih štirih mesecih brez kakršnih koli vojaških kompetenc postal načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Po informacijah našega anonimnega vira je Lipiča položaj tako prevzel, da je pričel poudarjeno uporabljati še partizansko ime Laci. Leta 2006 gospod Lipič prav tako naj ne bi objavil namere, kot ima zapisano na Wikipediji, da bo zapustil mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Republika Slovenija je namreč morala izpolniti program vojaške integracije v Nato, za kar seveda Lipič ni imel kompetenc. Prva Janševa vlada mu je omogočila časten umik na mesto veleposlanika na Madžarskem, kajti razumela je načelnika generalštaba kot inštitucijo in pomen veteranstva 1991 za samostojnost države ter znanja madžarščine.

Lipič vztraja pri napačni zgodovinski verziji nastanka Teritorialne obrambe
Lipičeva Zveza veteranov vojne za Slovenijo, podobno kot Zveza združenj borcev za vrednote NOB, velja za eno najbolj financiranih veteranskih organizacij s strani obrambnega ministrstva. V preteklosti smo že poročali, kako se je odločila, da na račun slovenskih davkoplačevalcev izvede zločin nad Slovensko vojsko s tem, ko se je z namenom obeleževanja 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe odločila, da da izdelati več tisoč priponk, ki poleg simbola Slovenske vojske vključujejo tudi komunistični simbol rdečo zvezdo.

Lipič in podobno misleči namreč na ta način želijo prikazati, da Slovenska vojska predstavlja zgolj kontinuiteto Teritorialne obrambe, ki je bila leta 1968 ustanovljena s strani zveznega komunističnega vrha z namenom odvračanja morebitne invazije Sovjetske zveze. Resnica pa je, da je bila Teritorialna obramba ob nastanku podrejena jugoslovanski vojski, komunisti pa so jo nato sami razorožili leta 1990. Pod novim vodstvom in z novim poslanstvom so v okviru TO nastali zametki Slovenske vojske, katere namen je bila slovenska osamosvojitev. Staro ime je ostalo zaradi tedanjih pravnih omejitev, dejansko pa z jugoslovansko teritorialno obrambo niso imeli nič skupnega.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je kljub zgodovinskim dejstvom na eni izmed novinarskih konferenc poudarila, da do razorožitve Teritorialne obrambe ni nikoli prišlo. Veteransko združenje, blizu politični levici, namreč zagovarja prepričanje, da je prišlo le do poskusa razorožitve, ki pa po njihovem ni uspel. Zavrnili so tudi datum nastanka Manevrske strukture narodne zaščite, saj ta po njihovem ni nastala maja 1990, kot pojasnjuje Tone Krkovič, temveč pozneje. “Jasno in odločno odgovarjamo na potvarjanja, neresnice in pollaži ter zavračamo gnusen jezik ter sovražni govor,” je pojasnil predsednik združenja veteranov Ladislav Lipič, sicer med drugim tudi nekdanji svetovalec za obrambna vprašanja pri prav tako že nekdanjem predsedniku Slovenije Danilu Türku. Po prepričanju Lipiča do razorožitve TO ni nikoli prišlo, prišlo je le do poskusa, ki pa ni uspel.

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Čistega vina mu je nalil tudi predsednik republike
Čeprav je Lipič na veteranski proslavi ob obeleženju 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe vztrajal pri napačni zgodovinski verziji nastanka Teritorialne obrambe, pa mu je čistega vina nalil vrhovni poveljnik oboroženih sil Borut Pahor, ki je poudaril, da sicer imamo lahko glede obeleževanja ustanovitve teritorialne obrambe različne občutke in mnenja, vendar pa to ni dovolj tehten razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in slovenske vojske. Po besedah Pahorja Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO, kot je bila ustanovljena pred 50 leti. “Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države,” je navedel Pahor. Da je TO lahko vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije, je po njegovih besedah morala biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna prelomnih sprememb.

S svetovalnimi pogodbami zaslužil dobrih 30 tisoč evrov bruto
Konec decembra 2016 smo na naših straneh poročali o številnih svetovalnih pogodbah, ki jih imajo z različnimi ministrstvi sklenjeni družbenopolitični delavci, ki so s svojim angažiranjem v času vseslovenske vstaje pomagali zrušiti drugo Janševo vlado. Na organiziranih protestih so sodelovali tudi številni veterani iz zveze veteranov, tudi njihov predsednik Lipič, ki pa svojo odgovornost vztrajno zanika. Pisali pa smo tudi o njegovem sodelovanju z MORS, saj je v dveh letih s svetovalnimi pogodbami zaslužil dobrih 30 tisoč evrov bruto, čeprav je bilo stanje na področju vojske, kjer naj bi ta svetoval, iz leta v leto slabše. General Lipič našega prispevka ni dobro sprejel, saj se je na naše uredništvo obrnil z zahtevo za objavo popravka, v katerem je izpodbijal naše trditve in nas obtožil laži ter zavajanja. Odgovorni urednik Nova24TV je objavo njegovega popravka zaradi žaljivega besednjaka zavrnil, Lipič pa je zagrozil s tožbo.

Marsikdo se vpraša, kako je mogoče, da je Lipič sploh preživel svojo vojaško kariero ter tako uspešno skrival svojo nekompetentnost? Odgovor se najverjetneje skriva v zalednikih, sodelavcih, ki jih je skozi leta nabiral okrog sebe. Večkrat je s pridom zlorabil svojo funkcijo predsednika združenja vojnih veteranov, saj ne izpusti nobene priložnosti, da ne bi zagovarjal tistih, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA. V preteklosti je med drugim stopil v bran brigadirju Davidu Humarju, ki se je v času slovenske osamosvojitvene vojne boril na strani JLA, znane so tudi njegove povezave z nasprotniki slovenske osamosvojitve, kot sta Danilo Türk in Milan Kučan.

H. M.