fbpx

Predsedniki petih strank so uradno pričeli skupen nastop na volitvah v Povežimo Slovenijo

Slovesni podpis sporazuma strank gibanja Povežimo Slovenijo (PoS) (Foto: Povežimo Slovenijo)

Stranke Konkretno, SLS, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati so se danes tudi uradno povezale med seboj in s tem zapečatile skupen nastop na letošnjih parlamentarnih volitvah. Luč sveta je danes tudi uradno ugledalo gibanje Povežimo Slovenijo.

Skupina strank, ki bo na volitvah nastopila kot gibanje Povežimo Slovenijo, je danes predstavila nekatere kandidate in kandidatke za poslance, predstavili pa so tudi programska izhodišča. Stranko SLS vodi Marjan Podobnik, stranko Konkretno Zdravko Počivalšek, Zelene Slovenije Andrej Čuš, NLS Franc Kangler, Nove socialdemokrate pa Andrej Magajna.

S podpisom pogodbe se stranke med seboj zavezujejo, da bodo pod skupnim imenom Povežimo Slovenijo oblikovale skupno listo najboljših kandidatov, s pogodbo pa se določijo strokovna, kadrovska, tehnična in prostorska pomoč in podpora. Predsedniki strank s svojim podpisom soglašajo k določbi ključnih korakov kampanje in zagotavljajo vzajemno pomoč pri vseh kampanjskih aktivnostih. S pogodbo pa se zavezujejo tudi k skupnem sodelovanju po volitvah, o vseh odločitvah pa bodo stranke odločale soglasno.

Mimo razlik in s pogledom v prihodnost
“S podpisom ste pokazali, kako Slovenija lahko deluje. Mimo razlik, s pogledom, usmerjenim v prihodnost. Verjamemo, da ti podpisi niso zadnji,”
je po slovesnem podpisu predsednikov vseh pogodbenih strank dejal uradni govornik gibanja Povežimo Slovenijo Marko Balažic.

Image

Sledile so kratke izjave vseh podpisnikov, prva pa je goste nagovorila iniciatorka gibanja Nada Pavšer z besedami: “Danes je velik dan za Povežimo Slovenijo. Ker želimo, da prevlada zdrav razum, ker želimo v Sloveniji tudi drugačno politiko, ker želimo sodelovanje, ker želimo povezanost in to je tista prava pot.”.

Nada Pavšer (Foto: posnetek zaslona)

S svojim komentarjem je nadaljeval podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca, ki je povedal, da “za to mizo sedimo ljudje, ki imamo za seboj zgodovino medsebojnih odnosov, ki so bili včasih zelo dobri, včasih manj dobri, včasih tudi slabi, ampak nikoli in nikdar nismo bili medsebojno izključujoči in to je po mojem mnenju ključna popotnica za uspešno politiko v prihodnosti Slovenije.”, dodal pa je še, da so odprti za sodelovanje in da so prepričani, da bodo na volitvah uspešni.

“V Povežimo Slovenijo želimo zgraditi zdravo in čilo Slovenijo z zelo pomembni javnim zdravstvom, ki mora biti vzdržno, pravično, dolgoročno, transparentno in zaupanja vredno. Mora biti sodobno, učinkovito in empatično. Želimo si empatičnih zdravnikov in medicinskih sester, ki niso izgorele, da bodo lahko opravljale svoje delo tako, kot najbolje znajo. In to jim moramo omogočiti.”, je dejala kandidatka gibanja za ministrico za zdravje dr. Tina Bregant, ki je razkrila tudi, da v želji po najsodobnejši medicini razmišljajo tudi o novi akademski bolnišnici s kampusom.

Besedo so dobili tudi podpisniki pogodbe, začel pa je Andrej Čuš, ki je uvodoma dejal, da ga veseli, da je po številnih usklajevanjih gibanje Povežimo Slovenijo le dobilo svoj uradni začetek in izpostavil pomembnost okoljske politike, ki jo v stranki Zelene Slovenije tudi zagovarjajo, “danes imamo v Sloveniji stanje, ko se zastruplja podtalnico, zemljo, vodo, zrak, in če pogledamo razprave v DZ, kaj hitro ugotovimo, da je takšno stanje tudi v hramu demokracije.”.

Gibanje Povežimo Slovenijo (Foto: STA)

“V NLS smo zelo veseli, da smo dokazali in pokazali v Sloveniji, da lahko konflikte rešujemo samo z dialogom in med nami podpisniki je bil pozitiven dialog. Slovenija se je znašla v političnem krču tik pred volitvami in ta krč škodi slovenskemu gospodarstvu, slovenskemu narodu, državljanom republike Slovenije, zato je odgovornost vseh nas, da kreiramo prihodnost politike v Sloveniji, da združujemo in ne izključujemo.”, je dejal Franc Kangler.

Da ga gibanje Povežimo Slovenijo spominja na DEMOS, je Andrej Magajna že povedal, vendar meni, da je DEMOS neponovljiv, saj so imeli takrat druge cilje, ob tem pa izpostavi raznolikost med člani in jo primerja z raznolikostjo strank v takratnem DEMOS-u. Nadaljuje z dejstvo, da je Slovenija tudi v preteklosti že znala stopiti skupaj, ko je bilo to potrebno, in da “brez vrednot ne moremo naprej”.

“Kažemo, da smo sposobni preseči naše razlike in naš pogled v tisto, kar nam je skupno – skrb za prihodnost Slovenije in skrb za naše ljudi,” je zaključil Zdravko Počivalšek in poudaril pomembnost povezovanja za uspešnost reševanja in soočanja z izzivi prihodnosti in dodal še, da s tem spreminjajo mišljenje v slovenski politiki in  namesto razkola gradijo odgovoren družbeni in gospodarski razvoj.

Tanja Brkić