Predsedovanje Svetu EU bomo opravili z odliko, kot smo to storili že prvič!

Zastave EU (vir: twitter)

Slovenija je v prvi polovici leta 2008 kot prva novopristopna država članica predsedovala Svetu EU. Takrat je šlo je za izjemno zahteven projekt, ki ga je vodila prva vlada Janeza Janše, in ki je državo postavil na vidno mesto v mednarodni skupnosti. To priložnost je Slovenija ob prvem predsedovanju Svetu EU dobro izkoristila, upravičila je dano odgovornost in izpolnila cilje v okviru zastavljenih prednostnih nalog ter dokazala, da je sposobna voditi EU profesionalno in nevtralno. S predsedovanjem, ki so ga hvalile mnoge države članice, je Slovenija postala pomemben igralec v mednarodni skupnosti. Žal pa je naša država v letih, ki so sledila, v mednarodni skupnosti z množico napačnih odločitev, izgubila tudi veliko težko prigarane kredibilnosti.

Tudi tokrat bo priložnost, da s predsedovanjem Svetu EU postavimo Slovenijo tja, kamor spada. Da nadoknadimo zamujeno in Sloveniji vrnemo mednarodni ugled. Z vlado Janeza Janše, ki je pripravljena v to ne dvomi nihče. Kljub temu, da bi si opozicija to želela in dela vse, da se naj kaj zatakne. Toda, s tem škodi predvsem svoji domovini.

Predsedovanje je tudi tokrat za Slovenijo “velika priložnost” in obenem tudi “velika odgovornost”.

“To priložnost je Slovenija ob prvem predsedovanju Svetu EU dobro izkoristila, upravičila je dano odgovornost in izpolnila cilje v okviru zastavljenih prednostnih nalog ter dokazala, da je sposobna voditi EU profesionalno in nevtralno. S predsedovanjem, ki so ga hvalile mnoge države članice, je Slovenija postala pomemben igralec v mednarodni skupnosti. Žal pa je naša država v letih, ki so sledila, v mednarodni skupnosti z množico napačnih odločitev, izgubila tudi veliko težko prigarane kredibilnosti,” je dejala poslanka Alenka Jeraj.

Spomnimo, da države članice EU po vnaprej določenem vrstnem redu prevzemajo predsedovanje Svetu EU, ki traja šest mesecev.

Pomurske novice