[Predstavljamo] To so kandidati za poslance Slovenske demokratske stranke v 1. volilni enoti

Irena Pfeifer, Bogomir Vnučec, Mark Toplak, Nataša Jenkole, Bojan Homan, Branko Grims, Lucija Zalokar, Andrej Hoivik, Žan Mahnič, Nežka Poljanšek in Andrej Poglajen (Foto: SDS)

Vladajoča stranka SDS je na torkovi seji sveta stranke potrdila listo kandidatov stranke za državnozborske volitve. V volilnem okraju s sedežem v Grosuplju bo že tradicionalno kandidiral predsednik stranke in premier Janez Janša.  Kandidiral pa bo tudi v sosednjem okraju v Ivančni Gorici. Kot je mogoče videti, je med kandidati za poslance kar nekaj znanih imen: Aleš Hojs, Žan Mahnič, Zvone Černač, Anže Logar, Branko Grims, Eva Irgl itd.

V volilni enoti 1 kandidirajo naslednji kandidati: Irena Pfeifer, Bogomir Vnučec, Mark Toplak, Nataša Jenkole, Bojan Homan, Branko Grims, Lucija Zalokar, Andrej Hoivik, Žan Mahnič, Nežka Poljanšek in Andrej Poglajen.

(VO 1 – Jesenice) Irena Pfeifer je bila rojena leta 1960 in živi v Mostah pri Žirovnici. Zaposlena je bila v Zdravstvenem domu Jesenice. V prostem času se rada sprosti z opravili na vrtu, poda na sprehod s kužkom, fotografira zanimive motive, njena posebna ljubezen so hribi in gore. Njeno vodilo je: “Ne moremo vsi delati velikih stvari. Lahko pa delamo majhne z veliko ljubeznijo.” (mati Tereza)

Irena Pfeifer (Foto: SDS)

(VO 2 – Radovljica 1) Bogomir Vnučec
V Državni svet je bil izvoljen kot predstavnik lokalnih interesov (10. volilna enota – Jesenice). Njegovo življenjski moto je: “Moje vodilo je življenje živeti in doživeti v njegovi polnosti in preprostosti ter to deliti tudi z ostalimi. Največje veselje je, ko nekomu narišeš nasmeh na obraz.

Bogomir Vnučec (Foto: SDS)

(VO 3 – Radovljica 2) Mark Toplak
Rojen je bil leta 1963, živi v Zapužah pri Radovljici. “V politiko sem aktivno vstopil pred 10 leti. Kariero sem naredil v gospodarstvu in pred tremi leti prišel v javni sektor, ko sem postal direktor Gorenjske razvojne agencije. Imel sem priložnost sodelovati z župani in tako sem lahko od blizu videl, kako so bili župani nezadovoljni s prejšnjo vlado,” je v svoji predstavitvi povedal Toplak, ki sedaj vodi Splošno bolnišnico Jesenice. V prostem času se posveča družini, rad zahaja v naravo, se ukvarja z različnimi športi in potuje. Njegovo vodilo: “Razvijmo potenciale, ki jih imamo v Sloveniji in jih še nismo znali ali zmogli izkoristiti. Verjamem, da zmoremo več.

Mark Toplak (Foto: SDS)

(VO 4 – Kranj 1) Nataša Jenkole

Nataša Jenkole (Foto: SDS)

(VO 5 – Kranj 2) Bojan Homan
Rojen je bil 26. julija 1969 v Kranju. Po poklicu je komunalni inženir. Vrsto let je bil zaposlen v Petrolu, kjer je bil tudi predsednik sindikalne enote in tako podrobno spoznal težave trgovskega poklica. Do izvolitve za poslanca Državnega zbora je bil samostojni podjetnik. V Slovensko demokratsko stranko je vstopil že v času osamosvojitve Slovenije. Je podžupan Mestne občine Kranj, predsednik Gorenjske regijske koordinacije SDS in podpredsednik mestnega odbora SDS v Kranju.

Bojan Homan (Foto: SDS)

(VO 6 – Kranj 3) Branko Grims
Mag. Branko Grims je bil rojen v Kranju. Je magister politoloških znanosti in univ. dipl. ing. geologije. Bil je član prve demokratično izvoljene Skupščine RS. Leta 2004 je bil izvoljen v Državni zbor RS ter postal predsednik odbora za kulturo, šolstvo in šport. Leta 2008 je bil ponovno izvoljen, prav tako je bil izvoljen na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014. Dva mandata je bil vodja delegacije Republike Slovenije v Natu, član zunanjepolitičnega odbora ter ustavne komisije. V mandatu 2008–2011 je bil predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj, v mandatu 2011–2014 pa je bil predsednik odbora za pravosodje. V zadnjem poslanskem mandatu je opravljal funkcijo predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in bil član odbora za pravosodje, odbora za zunanjo politiko in ustavne komisije. Je poročen, z ženo Martino imata tri otroke: hčerko Laro ter dvojčka Tima in Tejo. V tem mandatu je bil izvoljen v volilnem okraju Kranj III in prejel 30,70 odstotka glasov (4.405 glasov).

Branko Grims (Foto: SDS)

(VO 7 – Tržič) Lucija Zalokar
Je diplomirana ekonomistka, ki zaključuje magisterij iz ekonomije. Povedala je, da ima veliko izkušenj, znanja in da vedno zna prisluhniti ljudem. Njen moto bo: ustvariti pogoje za nova delovna mesta. “Potrebujemo nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo,” je prepričana.

Lucija Zalokar (Foto: SDS)

(VO 8 – Škofja Loka 1) Andrej Hoivik
Andrej Hoivik je magister kemije iz Škofje Loke, ki dela v službi za digitalno preobrazbo. “Politiko vidim kot priložnost za pomoč človeku in družbi. Za pomoč vsakomur izmed nas. Zaradi tega sem se tudi pred leti včlanil v Slovensko demokratsko stranko. Politika ima slab prizvok, vendar če imamo dobre politike, se to kaže tudi na rezultatih,” je dejal v predstavitvi. Prepričan je, da bo okrevanje po pandemiji ključno za Evropo in z njo Slovenijo. “Na Blejskem strateškem forumu so se evropski voditelji pogovarjali o prihodnosti Evrope, ki mora biti varna in z zaprtimi mejami za ilegalne migracije, hkrati pa odprta za vse Evropejce,” je še dejal. Kot kandidat in v primeru izvolitve v Državni zbor se bo zavzemal za tri stvari; za izobraževalni sistem, ki bo v mladih vzbujal domoljubje in spoštoval svojo zgodovino; za ustvarjanje pogojev za vrnitev uspešnih Slovencev v tujini ter za energetsko samooskrbo.

Njegovo vodilo je: “Aktivno politično udejstvovanje je odgovorna naloga, vredna vseh izzivov in naporov. Brez sodelovanja in povezovanja v politiki ne gre. Nagrado za svoje delo v njej vidim v naprednejši, pravičnejši in uspešnejši državi.”

Andrej Hoivik (Foto: SDS)

(VO 9 – Škofja Loka) Žan Mahnič
Žan Mahnič se je rodil 12. januarja 1990 v Kranju. Po končani osnovni šoli v Gorenji vasi se je vpisal na gimnazijo v Škofji Loki, kjer je bil v 4. letniku član dijaške šolske skupnosti. Po uspešno opravljeni maturi se je vpisal na Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, smer Obramboslovje, kjer je bil v 2. letniku član Študentskega sveta FDV. Naslov njegovega diplomskega dela je “Možni načini popolnjevanja Slovenske vojske glede na spremenjene varnostne razmere”, trenutno je vpisan na magistrski študij obramboslovja. V času šolanja je prek študentskega dela spoznaval delo v gospodarstvu. Aktiven član SDS je postal takoj po včlanitvi leta 2008. Leta 2009 je bil prvič izvoljen v Izvršilni odbor Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, kjer je bil dve leti tudi podpredsednik, od leta 2015 naprej pa opravlja funkcijo predsednika. V Strokovnem svetu SDS je podpredsednik Odbora za obrambo. Od leta 2010 je član občinskega sveta občine Gorenja vas – Poljane. V Državni zbor je bil izvoljen na predčasnih volitvah leta 2014, od leta 2015 do konca mandata je bil predsednik parlamentarnega odbora za obrambo. Za poslanca je bil znova izvoljen leta 2018. Opravljal je funkcijo podpredsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. V Državnem zboru je bil aktiven na področjih obrambe in varnosti ter reševanja mladinske problematike in pri temah, ki so povezane z njegovim lokalnim okoljem.

Žan Mahnič (Foto: SDS)

(VO 10 – Kamnik) Nežka Poljanšek
Za kandidaturo se je odločila, ker želi mladim vliti voljo in pogum ter jim pokazati, da se da in da ne smejo nasedati informacijam, ki so lažne in delajo našo mladino apatično. “Spoštujem vrednote, kot so družina, vera, domovina in spoštovanje naših prednikov ter običajev in ravno te vrednote so danes tako napadene, zaradi česar sem se odločila tudi kandidirati,” pravi in dodaja, da si želi, da se bo pošten glas iz Kamnika in Tuhinjske doline slišal vse do Ljubljane.

Njeno vodilo: “Če že sami ne spoštujemo vrednot, slovenske kulture, običajev, prednikov, se ne zanimamo za zgodovino, ne moremo pričakovati, da nas bodo drugi spoštovali in cenili. Zato bodimo ponosni na svojo domovino in družino!”

 

Nežka Poljanšek (Foto: SDS)

(VO 11 – Idrija) Andrej Poglajen
Andrej Poglajen je študent Evropske pravne fakultete in je zaposlen na Ministrstvu za zunanje zadeve. Vodi medobčinski odbor Slovenske demokratske mladine, deluje v občinskem odboru in je aktiven v upravi Nogometnega društva Idrija.

Andrej Poglajen (Foto: SDS)

Sara Kovač