Predstavnik obrtnikov Alojz Kovšča postal novi predsednik Državnega sveta

Alojz Kovšca (foto: STA)

Novoizvoljeni državni svet (DS) je na današnji ustanovni seji za svojega predsednika izvolil predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Alojza Kovšco, ki je bil državni svetnik že v prejšnjem mandatu.

Za predsedniško mesto v novoizvoljenem DS, ki danes zaseda na prvi seji, so se potegovali trije kandidati: koprski župan Boris Popovič, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana-Bežigrad Alojz Kovšca in podžupan Črnomlja Samer Khalil. Popovič in Khalil torej prihajata iz vrst lokalnih interesov, Kovšca pa v DS zastopa obrtnike.

Kovšca je v nagovoru svetniškim kolegom opozoril na “veliko dodano vrednost” DS, ki se kaže v neposrednem zastopanju interesov lokalnih skupnosti in strokovnih interesov. Po njegovem mnenju bo imel DS toliko vloge v družbi, kolikor si jo bo sam vzel, poroča STA. Dodal je, da veliko priložnost vidi v krepitvi komunikacije med svetniki in poslanci na ravni delovnih teles.

Na začetku ustanovne seje je DS brez glasu proti potrdil 39 svetniških mandatov. Sicer 40-članski DS je namreč delo začel v okrnjeni sestavi, saj se je na volitvah, ki so potekale 22. in 23. novembra, zapletlo pri predstavniku kulture in športa. Njegovo izvolitev so namreč zaradi pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije preklicali, novih volitev pa še ni bilo.

Kdo je Alojz Kovšca?
Kovšca je predsednik Liberalno-gospodarske stranke (LGS), ki so jo podjetniki in gospodarstveniki ustanovili leta 2013. Kot je izpostavil v današnji izjavi, stranka nima nobene ideološke podstati, njen program pa temelji na zahtevah slovenske obrti in podjetništva: “Politično bi nas težko kam umestili, mene osebno tudi.” Dodal je, da je še prezgodaj govoriti o tem, ali bo LGS sodelovala na parlamentarnih volitvah. Ob tem je novi predsednik DS, sicer po izobrazbi obramboslovec, dejal, da je po svetovnem nazoru katolik in po tem že kar samodejno na t. i. desnem političnem polu: “Glede na moje dozdajšnje delovanje v državnem svetu pa bi mi težko pripisali, da sem ekstremni levičar ali desničar.” Pripomnil je, da je LGS “res žepna stranka, ki zastopa strogo funkcionalne interese”.

Leta 1991 je Kovšca kot prostovoljec aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni in bil tudi odlikovan. Takoj po vojni je zapustil TO in se zaposlil pri urarskem mojstru v Ljubljani, opravil urarski pomočniški izpit in izpit za trgovskega poslovodjo. Leta 1996 je ob delu dokončal študij obramboslovja na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Za diplomsko delo je prejel Prešernovo nagrado. V celjskem centru strokovnih šol je Kovšca pridobil tudi poklicno izobrazbo urar in zlatar-filigranist, nato pa pri Obrtni zbornici Slovenije opravil še urarski mojstrski izpit. S soprogo se preživljata z urarstvom in zlatarstvom v družinskem podjetju, ki ima pet zaposlenih. Je oče štirih otrok.

C. Š.