fbpx

Predstavniki nevladnih organizacij pozivajo naj Slovenija sprejme tisoč prosilcev za azil iz begunskih taborišč iz BiH!

Slika je simbolična (Foto: STA)

Predstavniki nevladnih organizacij Amnesty International Slovenije (AIS), Pravno-informacijskega centra (PIC), Delovne skupine za azil in Delavske svetovalnice so se pričeli zavzemati za to, da bi Slovenija iz begunskih taborišč iz BiH neposredno sprejela tisoč prosilcev za azil, za katere ima vse potrebne zmogljivosti, namreč po njihovo naj bi Slovenija z  vračanjem prosilcev za azil Hrvaški prispevali k oblikovanju ene najhujših humanitarnih kriz v Evropi.

Pri tem izpostavljajo, da je med Slovenijo in Hrvaško sklenjen sporazum na podlagi katerega naša država prosilce za azil vrača v sosednjo državo, zaradi česar jim po njihovo ni na voljo nobeno pravno sredstvo. Slovenija bi morala po njihovo postopke na meji urediti tako, da bo prihajalo do doslednega beleženja, na kakšen način je bil tujec poučen o pravici do mednarodne zaščite ter njegova izjava. Le na ta način naj ne bi obstajal dvom, ali so pristojni organi delovali na zakonit način.

Glede vračanja so prepričani, da gre za kršitev prepovedi vračanja, če Slovenija hkrati ne presodi vsebinskega tveganja mučenja. Po njihovih besedah velja to tudi v primeru postopkov po sporazumu o izročitvi in prevzemu oseb med državama, zato sporazuma Slovenija naj ne bi smela uporabljati.

Foto: STA

V Delovni skupini za azil in Delavski svetovalnici obstaja še nekaj zahtev poleg prenehanja vračanja sosednji Hrvaški. Goran Lukić iz delavske svetovalnice je pozval, da naj Slovenija iz begunskih taborišč iz BiH neposredno sprejme tisoč prosilcev za azil, za katere obstajajo vse potrebne zmogljivosti. Po njihovo bi bilo potrebno pri tem prevzeti tudi aktivno vlogo pri spodbujanju evropskih držav k podobnim programom relokacije, uvede pa naj se tudi amnestijo, ki bi osebam brez osebnih dokumentov omogočil vstop v sistem. Pri tem pa seveda ni bilo pojasnil, kam z vsemi temi migranti, ki jih želijo pripeljati v Slovenijo in kdo bo tisti, ki bo vse skupaj financiral in v kakšnem znesku.

Hana Murn