Preiskovalna komisija je v zadevi Kangler ugotovila zlorabe pri hišnih preiskavah, zaznali pa so tudi druge anomalije

Predsednik preiskovalne komisije DZ Dejan Kaloh (Foto: STA)

Preiskovalna komisija je glede zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi izpostavila, da bo treba spremeniti zakonodajo zlasti na področju delovanja policije. Pri hišnih preiskavah so namreč ugotovili določene zlorabe. Predlagajo tudi, da bo na ministrstvu za pravosodje na voljo seznam zapriseženih prič ob hišnih preiskavah, poroča STA. Na današnji seji komisije so sicer zaslišali tudi policista, ki je nepooblaščeno vpogledoval v osebne podatke državljanov, med drugim v osebne podatke nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca. 

Predsednik preiskovalne komisije DZ Dejan Kaloh je v današnji izjavi za medije dejal, da so zaznali tudi druge anomalije, denimo nezakonite vpoglede v evidence državljanov, izmene operativno-komunikacijskih centrov pa so vodstvo ministrstva za notranje zadeve obveščale selektivno glede na politično pripadnost ministrov. Nekateri ministri so želeli njihova poročila, drugi ne. Nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar je zahteval, po Kalohovih besedah, celo osebne podatke. Opazili pa so tudi neurejene evidence policije v delu, ki se nanašajo na srečanja policistov in osumljencev. Komisija ima po njegovi oceni dovolj gradiva za pripravo kakovostnega končnega poročila, ki bo na voljo za razpravo v DZ, predvidoma jeseni.

Kaloh bo v skladu z danes sprejetim sklepom komisije vložil naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, in sicer zoper kriminalista s Policijske uprave Maribor, Aleksandra Geršovnika. Nekdanji direktor komunalnega podjetja Nigrad Srečko Hvauc je namreč na zaslišanju pred komisijo oktobra 2019 povedal, da mu je Geršovnik obljubil, da mu bo pri tožilcu uredil pogojno kazen, če bo “namočil Kanglerja”, je pojasnil Kaloh. Hvauc se je v času Kanglerjevega županovanja v Mariboru namreč znašel v policijskih preiskavah, kot direktor Nigrada, v zvezi s projektom prenove Trga Leona Štuklja. Na koncu je bil sicer oproščen. Geršovnik pa je kot kriminalist sodeloval v preiskavah zoper takratnega župana Maribora.

Franc Kangler (Foto: STA)

Kovšca je ocenil, da gre za koordiniran pritisk na delo DS
Ker so se njune predhodne izjave glede njunega prvega srečanja pred desetimi leti razlikovale, je preiskovalna komisija Hvauca in Geršovnika soočila 13. aprila. Slednji je vztrajal, da je kot kriminalist vedno ravnal strokovno in profesionalno. Kaloh meni, da je njuno soočenje pokazalo, da policija po pogovorih z osumljenci ne opravi vedno ustreznega uradnega zaznamka. Na današnji seji komisije so sicer zaslišali policista, ki je, kot je povedal Kaloh, nepooblaščeno vpogledoval v osebne podatke državljanov, med drugim tudi v osebne podatke nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca. Kot priča pa je nastopil predsednik DS Alojz Kovšca, ki je izpostavil “nenavadna ravnanja tožilstva in komisije za preprečevanje korupcije“.

Sara Bertoncelj