Preiskovalna komisija o otroški srčni kirurgiji določila seznam 57 prič

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Sprejeli smo sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj, s katerim smo določili, katero gradivo bomo zahtevali od poslovnih subjektov in fizičnih oseb, ter dokazni sklep, s katerim smo določili imena prvih 57 prič, s katerimi nameravamo opraviti razgovore,” je povedala poslanka SDS Jelka Godec na današnji prvi seji preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Po njenem je bila današnja seja zelo konstruktivna.

Danes je potekala prva nujna seja preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Po seji komisije, ki je potekala delno za zaprtimi vrati, je predsednica komisije v izjavi za medije pojasnila, da so poslanke in poslanci danes sprejeli nekaj sklepov ter se dogovorili o nadaljnjem delu.

Zahtevali bodo veliko dokumentacije
Preiskovalna komisija bo za potrebe parlamentarne preiskave o izvajanju programa otroške kardiologije zbrala najrazličnejše gradivo, in sicer bo od ministrstva za zdravje zahtevala celotno mednarodno poročilo glede dejavnosti otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, za obdobje 2007–2014, z vsemi prilogami. “Zahtevali bomo vso razpoložljivo dokumentacijo ministrstva, ki je vezana na ustanovitev in delovanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, pa tudi vse njihove zahteve za strokovne, upravne in druge nadzore na področju otroške srčne kirurgije,” je povedala poslanka in nadaljevala, da bodo od komisije za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje zahtevali dokumentacijo v zvezi z ugovorom vesti določenih zdravnikov, ki so delali v tem programu. Od Komisije za preprečevanje korupcije, ki je že leta 2013 ugotavljala nepravilnosti na programu otroške srčne kirurgije na področju izvajanja kirurgije za tujega zdravnika, pa bodo zahtevali dokumentacijo in gradiva v zvezi s tem. “Od Zdravniške zbornice Slovenije bomo zahtevali dokumentacijo, ki jo imajo glede delovanja programa otroške kardiologije. Od NIOSB pa bomo zahtevali vso dokumentacijo glede dovoljenja za delo, pogodb z zunanjimi in notranjimi sodelavci,” je naštela poslanka.

Jelka Godec (Foto: STA)

Preiskovalna komisija bo zahtevala veliko gradiv tudi od UKC Ljubljana, tudi od njihove službe na področju strateškega upravljanja in poslovno-administrativnih storitev oziroma službe za kakovost, kjer so zaznali pripombe posameznikov, poleg tega je ta služba opravila nekaj analiz nezaželenih in nevarnih dogodkov na področju otroške kardiologije. Dodala je, da bo  preiskovalna komisija od Vlade RS zahtevala posamezne sklepe glede ustanovitve NIOSB, od Računskega sodišča bo zahtevala revizijo upravljanja z medicinsko opremo in z njo povezanimi stroški v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, z dne 9. 7. 2018, in s tem povezano vso dokumentacijo pri pripravi omenjenega dokumenta. Poslanka pa je še dejala, da bo komisija tako od Nacionalnega preiskovalnega urada kot Specializiranega državnega tožilstva zahtevala dokumentacijo in zaključna poročila v zvezi s kazenskimi ovadbami zoper enega zdravnika. 

Komisija bo naslovila tudi zahtevek za izročitev dokumentacije sedmim fizičnim osebam, to so predvsem zdravniki in strokovni direktorji posameznih klinik UKC Ljubljana, zahtevek za dokumentacijo glede delovanja NIOSB pa bomo naslovili tudi na varuha človekovih pravic,” je še povedala predsednica komisije.

Zaslišali 57 ključnih prič
“Danes smo sprejeli tudi dokazni sklep in definirali 57 prič s področja otroške srčne kirurgije, med njimi: bivše in sedanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana, strokovne direktorje UKC Ljubljana, strokovne in poslovne direktorje posameznih klinik, zdravnike, tuje zdravnike, tuje sodelavce pri mednarodnem poročilu, sodelavce NIOSB, bivše in sedanjega ministra za zdravje, bivše in sedanjega direktorja ZZZS; predstavnike iz Zdravniške zbornice Slovenije in še nekatere posameznike iz iz služb UKC Ljubljana za kakovost ter posameznike iz komisije za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje,”
je povedala poslanka. Ob tem je dejala, da seznam prič izvira iz različnih dokumentov, ki jih komisija že ima in v katerih je osebe že zaznala. Po besedah poslanke pa so se na današnji seji dogovorili tudi, da bo preiskovalna komisija delovala v dveh stopnjah, in sicer bo najprej obravnavala program otroške kardiologije, nato pa se bodo lotili preiskave nabav na sekundarni in terciarni stopnji zdravstvenega sistema.

Predsednica komisije je obenem še napovedala, da če se bo skozi dokumente in pričanja izkazalo, da je treba kot priče povabiti tudi podporno osebje na programu in ne le odločevalce, bodo tako tudi storili, sicer pa bodo odločevalci, ki so delali v programu otroške kardiologije od leta 2007 do decembra 2018, tisti, ki bodo v največji meri pričali pred komisijo. Nazadnje je poslanka izrazila pričakovanje, da bo komisija v naslednjih dveh mesecih pridobila vso dokumentacijo, ki jo bo zahtevala, nato pa bo tudi pričela s sejami.

C. Š.

 • FRANC3

  Komisija bo raziskala, pripravila poročilo, a ostalo bo nespremenjeno vse dotlej, dokler bo komunistično-levičarska vlada. Vladajoča elita se boji razkritja, ker imajo njihovi botri korist.

  • O’Brien

   Ja. To zadnjo katastrofo pa je podprla tudi NSI.

  • Tomaž

   Vladajočo elito v zdravstvu sestavljajo kar vsi po malem, kaj pa sta naredila koristnega Rode in Bručan, a se kdo spomni česa?

 • rebula7

  NA VASEM SVETU POHLEPA 6 LET NA ZEMLJI SE BLIZA POTOP VSEGA POHLEPA NA
  PLANETU.PO 6 LETIH BOSTE MORALI USTVARJALI NOV SVET LJUBEZNI DOBROTE IN
  POSTENOSTI.NEBOMO VEC DOVOLILI DA OTROCI SVETA TRPIJO.CAS JE ZA NOV SVET NA ZEMLJI

 • Antonius

  Slovenska medicina se drži logike, da bodo svojo nedolžnost pred sodiščem dokazovali samo v primeru, če jih za zdravniško šlamastiko osebno tožijo izključno tisti, ki so v sumljivih okoliščinah umrli v njihovih posteljah.

 • Tomaž

  Imamo tožilstvo, preiskovalne komisije DZ so zgolj kulisa. Neznanje prava, postopkov, igračkanje. Ne koristijo ne stranki, ne vodjem komisij, ker normalni ljudje rečejo:Igrajo se, nabijajo, čas zapravljajo,ker še nikdar niso nič dosegli. In tudi Logarjeva komisija je brez epiloga, pa se je 2 leti ukvarjal. Edini učinek je zapravljanje časa in vznemirjanje starih ljudi, drugi sploh ne gledajo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!