Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler bo zaslišala kriminaliste

Foto: STA

V ponedeljek, 25. maja, se nadaljujejo zaslišanja na Preiskovalni komisiji za ugotavljanje domnevnih zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Pred člani preiskovalne komisije, ki jo po novem vodi poslanec SDS mag. Dejan Kaloh, bosta pričala kriminalista iz PU Maribor Aleksander Geršovnik in Zlatko Krajnc ter nekdanji direktor policije Marjan Fank.

Ponedeljkovo pričanje bo še posebej pomembno zaradi razsvetlitve na moč spornih policijskih postopkov zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in druge. Kangler je v vlogi priče dejal, da so policisti sami sebi pisali anonimke in nezakonito shranjevali njegove telefonske pogovore, kar je potrdil tudi sodni izvedenec.

Spomnimo, ena od prič, Srečko Hvauc, je razkril, da mu je kriminalist Aleksander Geršovnik zastraševalno dejal, da mu grozi dvakrat po leto in pol zaporne kazni, “v primeru, da obtožim takratnega župana Franca Kanglerja, pa bi se kriminalist Geršovnik s tožilcem dogovoril, da bom dobil samo pogojno kazen”.

Preiskovalna komisija je danes, 22.05., na podlagi odgovora Ministrstva za notranje zadeve v zvezi s prošnjo Preiskovalne komisije glede posredovanja podatkov iz evidenc, ki jih upravlja Policija, na poslance aktualnega sklica državnega zbora in na nekdanje ministre prejšnje vlade naslovila dopis in jim posredovala pisno soglasje v podpis v primeru, da soglašajo s tem, da Preiskovalna komisija v okviru obstoječe preiskave pridobi podatke, ki se nanašajo na njih.

Preiskovalna komisija je namreč v zahtevi za odreditev preiskave v ugotovitvenem delu izpostavila dve točki, ki se nanašata ravno na to problematiko:

  • ugotovi morebitne razloge domnevnih množičnih kršitev veljavnih predpisov v Republiki Sloveniji, ki urejajo področje varovanja osebnih podatkov s strani Policije;
  • ugotovi, ali so mehanizmi nadzora nad upravljanjem in vodenjem evidenc Policije učinkoviti in se pretehta morebitna potreba po večjem in bolj učinkovitem nadzoru nad obdelavo osebnih podatkov v okviru evidenc Policije.

Notranji minister Aleš Hojs je na seji 24. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo dne 19. maja povedal, da so mu na Policiji na njegovo vprašanje, ali je policija vpogledovala v mape bodisi poslancev bodisi predstavnikov vlade oz. kogarkoli drugega, odgovorili, da so vpogledi v mape poslancev ali predstavnikov vlade s strani policije bili opravljeni. Hojs je nato dejal: “V Državnem zboru RS imate dopis, ki sem ga podpisal pred 14 dnevi, kjer sem zaprosil vse poslance, da kdorkoli izmed vas želi vedeti, ali je med tistimi, za katerega so bili vpogledi opravljeni, to sporočite. Računam, da bomo lahko v kratkem času nadaljevali z nadzorom policije in odgovorili na vprašanja, kdo, kdaj, zakaj in kolikokrat je prišlo do vpogledov. To je nekaj najbolj normalnega, da vas to zanima. V kolikor vas zaradi politične pripadnosti ne zanima, bom razumel.”

Foto: Printscreen

Naslednja seja preiskovalne komisije bo potekala v začetku junija, ko bosta zaslišana nekdanja tožilca Elizabeta Györkös in Boris Marčič. Aktivnih tožilcev zaradi začasne odredbe ustavnega sodišča preiskovalna komisija zaenkrat ne more zaslišati.

Barbara Majdič