fbpx

Preiskovalna komisija se s Šetinc Paškovo in Modicem diskreditira že sama po sebi

Foto: STA

“Predsednica preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank, Mojca Šetinc Pašek, meni, da SDS poskuša diskreditirati preiskovalno komisijo še pred njenim začetkom delovanja. SDS je namreč v petek podala zahtevo za izločitev novinarja Tomaža Modica kot strokovnega sodelavca preiskovalne komisije,” poroča STA. A z “neodvisno” predsedujočo, ki si je za “strokovnega” sodelavca izbrala Modica, bi lahko zatrdili, da se preiskovalna komisija diskreditira že sama po sebi.

Kot smo že poročali, poslanska skupina SDS zahteva, da se iz parlamentarne preiskovalne komisije, katere predsednica je nekdanja “neodvisna” novinarka, sedaj poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, izloči Tomaža Modica. Novinar Necenzuriranega bi se zaradi svoje vpletenosti in sodelovanj z državnimi podjetji lahko znašel med samimi preiskovanci komisije, kar pa bi pomenilo, da bi bil v eklatantnem konfliktu interesov. Na portalu Necenzurirano so v odzivu zapisali, da portal nikoli ni imel nobenih finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji. Premier Robert Golob sicer še do danes ni pojasnil, zakaj je iz Gen-i nakazal več kot sto tisoč evrov podjetju, ki ga je ustanovila novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, portal Necenzurirano pa tudi še do danes ni pojasnil, kdo in na kakšen način ga sploh financira.

V sporočilu za javnost so v poslanski skupini Gibanja Svoboda pojasnili, da je strokovna pomoč zunanjih sodelavcev običajna praksa pri delu odborov in komisij DZ, tudi pri delu parlamentarnih preiskovalnih komisij. Preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena v tem mandatu in preiskuje “politično odgovornost političnih funkcionarjev pri izčrpavanju državnih podjetij za financiranje strankarske medijske propagande stranke SDS za volilno kampanjo za zadnje državnozborske volitve”, je soglasno imenovala dva strokovna sodelavca in po besedah Svobode pri tem ni ugotovila konflikta interesov. Morda pa so Modica v vlogi strokovnega kadra imenovali ravno zato – ker so rabili nekoga, ki iz prve roke ve, kako se izčrpava državna podjetja za financiranje strankarskih medijev?

Mojc Pašek Šetinc je politična propagandistka z RTV
Preiskovalne komisije v parlamentu so običajno namenjene nadzoru ravnanja vlade, a v Sloveniji se pač najraje ukvarjajo z Janezom Janšo, pa četudi je v opoziciji. V tem primeru ni nič drugače. koga financira, ali pa je financiral Robert Golob, jih ne zanima – in tega tudi ne bodo preiskovali. Mimogrede, zgovorno je tudi, da večinski mediji zgolj uslužno prepisujejo, češ da portal Necenzurirano nikoli ni imel nobenih finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji – da bi jih kdo pobaral, od kje dobivajo denar, se pa seveda ne zgodi. In nenazadnje, kot je pred časom opomnil že poslanec Tomaž Lisec, je Mojca Šetinc Pašek verjetno zadnja poslanka v državnem zboru, ki ima moralno pravico preiskovati prikrito politično propagando na proračunske stroške – mar ni na RTV-ju počela ravno to? No, vsaj izkušnje ima na tem področju, če nič drugega; a vseeno bi bilo bolje, če bi za začetek pometla pred lastnim pragom.

Sara Kovač