fbpx

Prej zavrnili partnerstvo za razvoj, zdaj, ko je Janševa vlada zagotovila sredstva EU, pa bi v SD bili radi pri koritu!

Tanja Fajon (Foto: STA)

“Kaj pozivate vlado in se sprenevedate? V imenu koalicije sem vas povabil k sodelovanju pa ste vabilo zavrnili. Hinavščino zganjate in zavajate,” se je na kontroverzno pobudo stranke SD odzval Vinko Gorenak. V SD-ju so zdaj spet vsi medeni, ko je Janez Janša uspešno zagotovil evropski denar, ko pa jim je bil ponujen podoben dogovor o partnerstvu za razvoj, so ga odklonili, saj so na sodelovanje z vlado pristali le v SNS-u Zmaga Jelinčiča ter oba predstavnika narodnih manjšin v slovenskem parlamentu. 

Nekdanji poslanec stranke SDS v Državnem zboru Vinko Gorenak se je ostro odzval na hinavsko zavajanje stranke SD, ki je sedaj, ko je predsednik vlade Janez Janša v Bruslju izpogajal enormna sredstva za okrevanje Slovenije po prvem valu pandemije novega koronavirusa, prišla na dan s podobnim predlogom, kot so ga nedavno v aktualni vladi ponujali opoziciji. Ob tem je namreč neuradna voditeljica stranke SD Tanja Fajon na spletu sporočila za javnost: “Kriza je lahko priložnost. @strankaSD in strokovnjaki smo predstavili ambiciozen predlog Načrta za okrevanje in odpornost. Vlado pozivamo k oblikovanju ekipe in projektov, s katerimi bomo v Sloveniji zmogli sprejeti prave odločitve.” 

Potem ko so roko sodelovanja zavrnili, bi sedaj sami dajali podobne predloge, da bi izstopili iz sence Janševega uspeha v Bruslju. Pri stranki SD pa so ob tem še zapisali: Na vprašanje, kako da PV pozivajo k sodelovanju, ko so zavrnili pobudo za podpis sporazuma s koalicijo, je @TFajon odgovorila: Takrat nismo imeli zaupanja in ga še danes nimamo. Njegova komunikacija ostaja zelo arogantna in avtoritativna, PV pa ne upošteva predlogov opozicije.” Kakšno protislovje: v stranki SD bi sedaj radi sodelovali, vendar pa si tega hkrati ne želijo, ker v Janševo koalicijo nimajo zaupanja. Ironija pa taka. Gre za očitno zavajanje, mešanje megle.

Predsedniki koalicijskih strank so nedavno s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim in poslancema narodne skupnosti, podpisali sporazum političnih strank in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov ter dokumentov. Predsednik vlade Janša je ob robu podpisa sporazuma in dogovora izpostavil, da je podpis omenjenih dokumentov toliko bolj pomemben, ker vnaša stabilnost v čas, ko se skuša državo zelo destabilizirati. Poudaril je tudi pomembno dejstvo, da so se nekateri odločili za sodelovanje v času koronavirusne krize. V levem delu opozicije pa so ponujeno roko zavrnili!

Kmalu potem, ko je predsednik vlade Janša zadovoljno sporočil, da lahko Slovenija iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji Covida-19 računa na kar 10,5 milijarde evrov, od tega na kar 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev, je za naslednji dan že najavil delovno sejo na Brdu pri Kranju, kjer so stekli dogovori, kako čim bolj produktivno počrpati evropska sredstva. Hitro ukrepanje seveda ne čudi glede na to, da je Janša javno poudaril, da se na podlagi lastnih izkušenj iz preteklih dveh finančnih perspektiv dobro zaveda, da je sedaj pred njimi težji del dela. “Ker se tega izziva zavedamo, se ga bomo lotili takoj,” je napovedal. Kot lahko vidimo gre za povsem drugačno razmišljanje, kot smo mu bili priča v času levih vlad (Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca), saj je bilo tedaj črpanje evropskih sredstev iz prejšnjih dveh finančnih perspektiv porinjeno povsem na obrobje, velik delež sredstev je tako posledično ostal nepočrpan.

Domen Mezeg